Algopirin comprimate filmate

Algopirin comprimate filmate Prospect

ALGOPIRIN, comprimate filmate
Compoziţie
Un comprimat filmat conţine acid acetilsalicilic 125 mg, paracetamol 75 mg, cafeină anhidră 15 mg, maleat de clorfeniramină 2 mg şi excipienţi: amidon de porumb parţial pregelatinizat, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal, ulei hidrogenat din seminţe de bumbac, talc, acid stearic, Opaglos 2 97W20520 Blue, Opadry fx 62W28547 Silver, zaharină sodică.

Grupa farmacoterapeutică
Indicaţii terapeutice

Tratamentul simptomatic în dureri de intensitate medie cu diferite localizări (cefalee, migrene, mialgii, artralgii, dureri dentare sau din sfera ORL, dismenoree), în stări febrile, congestie nazală.

Contraindicaţii

Precauţii

Este necesară prudenţă la pacienţii supuşi intervenţilor chirurgicale, chiar minore (de exemplu extracţii dentare), deoarece acidul acetilsalicilic are efect antiagregant plachetar, care persistă câteva zile, existând risc de accidente hemoragice.

Interacţiuni

Medicamente inductoare enzimatice şi băuturi alcoolice: creşte riscul hepatotoxicităţii. Algopirin, prin conţinutul său în paracetamol, poate modifica rezultatele dozării acidului uric sanguin şi a glicemiei.

Acţiunea deprimantă asupra sistemului nervos central a maleatului de clorfeniramină poate fi potenţată de alcoolul etilic şi de medicamente cu aceeaşi acţiune. Alimentele întârzie absorbţia acidului acetilsalicilic. Colestiramina scade absorbţia paracetamolului.

Atenţionări speciale
La pacienţii cu astm bronşic şi alte afecţiuni alergice respiratorii, ca şi la cei cu hipersensibilitate la analgezice antiinflamatoare pot fi declanşate crize de astm bronşic şi alte reacţii alergice de tip anafilactic.

Este necesară prudenţă în caz de antecedente de ulcer gastro-duodenal sau hemoragii digestive, în insuficienţa renală şi hepatică uşoare-moderate.

Sportivii trebuie atenţionaţi că acest medicament conţine un principiu activ care poate induce pozitivarea testelor antidoping.

Din cauza prezenţei maleatului de clorfeniramină, se recomandă prudenţă în cazul administrării la pacienţii cu insuficienţă respiratorie.

Sarcina şi alăptarea

Nu se recomandă administrarea produsului în timpul sarcinii şi alăptării.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Produsul poate influenţa capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje din cauza existenţei unui risc de reacţii adverse neurologice. Este recomandat ca acest gen de activităţi să fie evitat până în momentul în care efectul asupra persoanei în cauză este bine cunoscut şi evaluat.

Doze şi mod de administrare
Se administrează un comprimat filmat la nevoie; dacă este necesar doza poate fi repetată fără a depăşi 4 comprimate filmate Algopirin pe zi.

Dacă simptomatologia nu se ameliorează, se recomandă consult medical.

Supradozaj

În caz de supradozaj pot să apară tahipnee cu alcaloză, afectare hepatică, deprimare la nivelul sistemului nervos central, tahicardie.

Se recomandă internare de urgenţă în spital, măsuri de reducere a absorbţiei digestive şi de creştere a eliminării renale, tratament simptomatic şi de susţinere. Pentru combaterea fenomenelor de hepatotoxicitate la paracetamol se va administra N-acetilcisteină.

Reacţii adverse
Tulburări digestive – epigastralgii, mici sângerări digestive, greaţă, vărsături, diaree, declanşarea sau agravarea unei suferinţe gastrice preexistente. Relativ rar pot să apară reacţii alergice – erupţii cutanate, edem angioneurotic, crize de astm bronşic. În cazuri izolate poate să apară agranulocitoză (faringită, febră). Rareori sedare accentuată, somnolenţă şi oboseală, reacţii care apar la doze mari.

Informatii suplimentare
Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un blister din PVC/Al a 10 comprimate filmate Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate Cutie cu 200 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate

Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă

S.C. LaborMed Pharma S.A.

Splaiul Independenţei nr. 319, sector 6, Bucureşti, Romania

Producător

S.C. LaborMed Pharma S.A., Roma

Data ultimei verificări a prospectului Ianuarie 2005

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *