Amaryl comprimate

Amaryl comprimate Prospect

AMARYL, comprimate, 1 mg/ 2 mg/ 3 mg/ 4 mg/ 6 mg
Ce este Amaryl şi pentru ce se utilizează
Amaryl este un medicament administrat pe cale orală care scade valorile zahărului din sânge. Acest medicament aparţine unui grup de medicamente care scad valorile zahărului din sânge, numit sulfoniluree. Amaryl acţionează prin creşterea cantităţii de insulină eliberată de pancreasul dumneavoastră. Insulina astfel eliberată scade valorile zahărului din sângele dumneavoastră.

Pentru ce se utilizează Amaryl:

Înainte să luaţi Amaryl
Nu luaţi Amaryl şi spuneţi medicului dumnevoastră dacă:

Nu luaţi acest medicament dacă aveţi oricare dintre cele enumerate mai sus. Dacă nu sunteţi sigur, vorbiţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să luaţi Amaryl.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Amaryl

Consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să luaţi acest medicament dacă:

Dacă nu sunteţi sigur că vă aflaţi într-una din situaţiile descrise mai sus, vorbiţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să luaţi Amaryl.

Scăderea valorilor hemoglobinei şi distrugerea celulelor roşii (anemie hemolitică) poate apărea la pacienţii care nu au enzima glucozo-6-fosfat-dehidrogenază.

Informaţiile disponibile privind utilizarea Amaryl la persoanele cu vârsta sub 18 ani sunt limitate. De aceea, utilizarea Amaryl la aceşti pacienţi nu este recomandată.

Informaţii importante depre hipoglicemie (valori scăzute ale zahărului din sânge)

Când luaţi Amaryl, puteţi face hipoglicemie (valori scăzute ale zahărului din sânge). Vă rugăm să vedeţi mai jos informaţii suplimentare despre hipoglicemie, semnele şi tratamentul său.

Următorii factori pot creşte riscul ca dumneavoastră să faceţi hipoglicemie:

Semnele de hipoglicemie includ:

Dacă valorile zahărului din sânge continuă să scadă puteţi să prezentaţi confuzie marcată (delir), să apară convulsii, să vă pierdeţi controlul de sine, respiraţia poate fi superficială şi bătăile inimii încetinite, vă puteţi pierde conştienţa. Aspectul clinic al scăderii severe ale valorilor zahărului din sânge poate semăna cu cel al unui accident vascular cerebral.

Tratamentul hipoglicemiei:

În cele mai multe cazuri, semnele de scădere ale valorilor zahărului din sânge dispar foarte repede când se consumă diverse forme de zahăr, de exemplu sub formă de cubuleţe de zahăr, suc dulce, ceai îndulcit

De aceea trebuie să luaţi întotdeauna cu dumneavoastră diverse forme de zahăr (de exemplu, cubuleţe de zahăr).

Ţineţi minte că îndulcitorii artificiali nu sunt eficienţi. Vă rugăm să contactaţi medicul dumneavoastră sau să mergeţi la spital dacă administrarea zahărului nu vă ajută sau dacă simptomele reapar.

Teste de laborator

Trebuie verificate periodic valorile zahărului din sânge sau urină. De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate efectua teste de sânge pentru a monitoriza valorile celulelor din sânge şi funcţia ficatului.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Medicul dumneavoastră poate dori să vă modifice doza de Amaryl dacă luaţi alte medicamente, care pot slăbi sau mări acţiunea Amaryl asupra valorilor zahărului din sângele dumneavoastră.

Următoarele medicamente pot creşte efectul Amaryl de scădere a valorilor zahărului din sânge. Aceasta poate duce la un risc de hipoglicemie (valori scăzute ale zahărului din sânge):

Următoarele medicamente pot micşora efectul Amaryl de scădere a valorilor zahărului din sânge. Aceasta poate duce la risc de hiperglicemie (valori crescute ale zahărului în sânge):

Următoarele medicamente pot creşte sau micşora efectul Amaryl de scădere al valorilor zahărului din sânge:

Amaryl poate fie creşte, fie scădea efectul următoarelor medicamente:

Folosirea Amaryl împreunăcu alimente şi băuturi

Consumul de alcool etilic poate creşte sau micşora efectul Amaryl de scădere a valorilor zahărului din sânge într-un mod imprevizibil.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Amaryl nu trebuie luat în timpul sarcinii. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă sunteţi, credeţi că aţi putea fi sau plănuiţi să rămâneţi gravidă.

Alăptarea

Amaryl poate trece în laptele mamei. Amaryl nu trebuie luat în timpul alăptării.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Capacitatea dumneavoastră de a vă concentra sau de a reacţiona poate fi afectată dacă valorile zahărului din sângele dumneavoastră sunt scăzute (hipoglicemie), crescute (hiperglicemie) sau dacă aveţi tulburări de vedere datorate acestor stări. Ţineţi minte că vă puteţi pune în pericol pe dumneavoastră sau pe alţii (de exemplu, când conduceţi o maşină sau folosiţi utilaje). Vă rugăm să-l întrebaţi pe medicul dumneavoastră dacă puteţi conduce o maşină în cazul în care:

Amaryl conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Amaryl
Luaţi întotdeauna Amaryl exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Cum să luaţi acest medicament

Luaţi acest medicament pe gură, chiar înainte sau în timpul primei mese principale a zilei (de obicei,

micul dejun). Dacă nu luaţi micul dejun, trebuie să luaţi medicamentul după programul

prescris de medicul dumneavoastră. Este important să nu excludeţi nicio masă cât timp luaţi Amaryl.

Cât să luaţi

Doza de Amaryl depinde de nevoile dumneavoastră, starea şi rezultatele testelor de determinare ale valorilor zahărului în sânge şi urină, şi este stabilită de către medicul dumneavoastră. Nu luaţi mai multe comprimate decât v-a prescris medicul dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult Amaryl decât trebuie

Dacă se întâmplă să luaţi prea mult Amaryl sau o doză în plus, există pericolul unei hipoglicemii (pentru semne de hipoglicemie vezi pct. 2 – Aveţi grijă deosebită când luaţi Amaryl) şi, de aceea, trebuie să consumaţi imediat suficient zahăr (de exemplu, un mic baton de cubuleţe de zahăr, suc dulce, ceai îndulcit) şi să spuneţi medicului dumneavoastră imediat. Când se tratează hipoglicemia datorată înghiţirii accidentale de către copii, cantitatea de zahăr dată trebuie controlată cu atenţie pentru a evita posibilitatea producerii unei hiperglicemii periculoasă. Nu trebuie administrate alimente sau băuturi persoanelor aflate în stare de inconştienţă.

Deoarece starea de hipoglicemie poate dura pentru un timp, este foarte important ca pacientul să fie monitorizat cu atenţie până când nu mai este niciun pericol. De asemenea, ca măsură de precauţie, poate fi necesară internarea în spital. Arătaţi medicului ambalajul sau comprimatele rămase, astfel încât doctorul să ştie ce medicamente au fost administrate.

Cazurile severe de hipoglicemie însoţite de pierderea conştienţei şi afectare neurologică severă sunt cazuri considerate urgenţe medicale care necesită tratament medical imediat şi internare în spital. Trebuie să vă asiguraţi că întotdeauna există o persoană anterior informată şi care poate chema medicul în caz de urgenţă.

Dacă uitaţi să luaţi Amaryl

Dacă uitaţi să luaţi o doză, nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă încetaţi să luaţi Amaryl

Dacă întrerupeţi sau opriţi tratamentul, trebuie să fiţi avertizat că efectul dorit de scădere a valorilor zahărului din sânge nu este atins, sau boala dumneavoastră se va agrava din nou. Continuaţi să luaţi Amaryl până când medicul dumneavoastră vă spune să opriţi.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Amaryl poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre simptomele următoare:

Anumiţi pacienţi au avut următoarele reacţii adverse în timp ce luau Amaryl:

Reacţii adverse rare (afectează 1 până la 10 pacienţi din ):

In general, aceste probleme se ameliorează atunci când nu mai luaţi Amaryl.

Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 pacient din 10000):

Alte reacţii adverse includ:

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Amaryl
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Amaryl după data de expirare înscrisă pe cutie/blister după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Amaryl 1 mg, 2 mg, 3 mg şi 4 mg: a nu se păstra la temperaturi peste 30oC. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.

Nu folosiţi Amaryl dacă observaţi semne vizibile de deteriorare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare
Ce conţine Amaryl

Fiecare comprimat conţine 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg glimepiridă, în funcţie de concentraţia indicată pe blister şi pe cutia de carton.

Cum arată Amaryl şi conţinutul ambalajului

Comprimatele de Amaryl sunt oblongi şi marcate cu o linie mediană pe ambele feţe. Ele sunt diferenţiate în funcţie de culoare:

Comprimatele sunt disponibile în cutii cu blistere, conţinând 14, 15 (numai pentru Amaryl 1 mg ), 20, 28, 30, 50, 60, 90, 112, 120, 280 şi 300 comprimate. Este posibil ca nu toate concentraţiile sau mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

sanofi-aventis România S.R.L. Str.Izvor, nr. 80, etajele 6-11 Sector 5, Bucureşti România

Fabricantul

Sanofi-Aventis S.p.A., Strada Statale 17, Km. 22, Scoppito (L’Aquila), Italia

Sanofi Whinthrop Industrie, avenue Gustave Eiffel, Tours, Franţa

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2011

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *