Bisoprolol fumarat jenson comprimate filmate

Bisoprolol fumarat jenson comprimate filmate Prospect

Bisoprolol Fumarat Jenson, 1,25 mg, 2,5 mg, 5 mg, 10 mg, comprimate filmate
Ce este Bisoprolol Fumarat Jenson şi pentru ce se utilizează
Bisoprolol aparţine unui grup de medicamente numite beta-blocante. Beta-blocantele protejează inima de suprasolicitare.

Bisoprolol este utilizat în asociere cu alte medicamente pentru a trata insuficienţa cardiacă stabilă. Insuficienţa cardiacă apare când muşchiul inimii este prea slăbit pentru a pompa sânge în circulaţie în mod adecvat. Acest lucru determină scurtarea respiraţiei şi acumularea apei în ţesuturi. Bisoprolol încetineşte frecvenţa cardiacă şi face inima mai eficientă în pomparea sângelui prin corp.

Bisoprolol este utilizat de asemenea pentru a trata tensiunea arterială crescută (hipertensiunea arterială) şi angina pectorală (durerea în piept determinată de blocarea arterelor care hrănesc muşchiul inimii).

Înainte să utilizaţi Bisoprolol Fumarat Jenson
Nu luaţi Bisoprolol fumarat Jenson dacă :

• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la bisoprolol fumarat sau la oricare dintre celelalte componente ale Bisoprolol fumarat Jenson
• dacă aveţi astm bronşic sever sau boală cronică de plămâni
• dacă aveţi bătăi rare ale inimii sau ritm neregulat (mai puţin de 60 de bătăi pe minut). întrebaţi medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.
• dacă aveţi tensiune arterială scăzută
• dacă aveţi probleme grave de circulaţie a sângelui (care pot determina furnicături sau colorarea în alb sau albastru a degetelor de la mâini şi de la picioare)
• dacă aveţi insuficienţă cardiacă care se agravează brusc şi/sau care necesită tratament în spital
• dacă aveţi exces de acid în sânge, o boală numită acidoză metabolică
• dacă aveţi feocromocitom netratat, o tumoră rară a glandei suprarenale Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Bisoprolol fumarat Jenson- Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament dacă :

• aveţi astm bronşic sau boală cronică de plămâni
• dacă aveţi diabet zaharat. Bisoprolol poate masca simptomele concentraţiei scăzute de zahăr în sânge
• nu consumaţi alimente solide
• sunteţi tratat pentru simptome de hipersensibilitate (alergie). Bisoprolol poate determina agravarea alergiei dumneavoastră sau o poate face mai dificil de tratat.
• dacă aveţi orice probleme cu inima
• dacă aveţi orice probleme cu ficatul sau cu rinichii
• dacă aveţi orice probleme cu circulaţia sângelui în membrele dumneavoastră
• dacă urmează să vi se facă anestezie generală în timpul unei intervenţii chirurgicale- spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi bisoprolol
• dacă luaţi verapamil sau diltiazem, medicamente utilizate pentru a trata bolile de inimă. Administrarea concomitentă nu este recomandată, vezi şi „Utilizarea altor medicamente”
• dacă aveţi (sau aţi avut ) psoriazis (o erupţie recurentă la nivelul pielii)
• dacă aveţi feocromocitom (o tumoră rară a glandei suprarenale). Medicul dumneavoastră va fi nevoit să-l trateze înainte de a vă prescrie bisoprolol.
• dacă aveţi probleme cu tiroida. Comprimatele pot masca simptomele unei tiroide cu activitate crescută. Utilizarea altor medicamente – Vă rugăm să spuneţi medicul dumneavoastră dacă deja luaţi sau utilizaţi următoarele deoarece ele interacţionează cu medicamentul dumneavoatră:

• medicamente pentru controlul tensiunii arteriale sau medicamente pentru probleme cu inima (cum sunt amiodarona, amlodipina, clonidina, glicozida digitala, diltiazem, disopiramida, felodipina, flecainida, lidocaina, metildopa, moxonidina, fenitoina, propafenona, chinidina, rilmenidina, verapamil)
• medicamente pentru depresie ca de exemplu imipramină, amitriptilină, moclobemidă
• medicamente pentru tratamentul bolilor mintale, de exemplu fenotiazide cum este levomepromazină
• medicamente utilizate pentru anestezie în timpul intervenţiei chirurgicale (vezi şi „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Bisoprolol fumarat Jenson)
• medicamente utilizate pentru a trata epilepsia, de exemplu barbiturice cum este fenobarbitalul
• anumite medicamente pentru calmarea durerii (de exemplu acid acetilsalicilic, diclofenac, indometacin, ibuprofen, naproxen)
• medicamente pentru astmul bronşic sau medicamente utilizate pentru nas înfundat
• medicamente utilizate pentru anumite boli ale ochilor cum este glaucomul (presiune crescută în ochi) sau utilizate pentru a mări pupila ochiului
• anumite medicamente pentru a trata şocul clinic (de exemplu adrenalina, dobutamina, noradrenalina)
• meflochina, un medicament pentru malarie
• toate aceste medicamente ca şi bisoprololul pot influenţa tensiunea arterială şi/sau funcţia inimii
• rifampicină pentru tratamentul infecţiilor
• medicamente pentru tratamentul durerilor de cap severe sau migrenelor (derivaţi de ergotamină) Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Bisoprolol fumarat Jenson împreună cu alimente şi băuturi

Comprimatele de Bisoprolol fumarat Jenson trebuie luate dimineaţa şi pot fi luate cu alimente. Ele trebuie înghiţite cu lichide şi nu trebuie mestecate.

Sarcina şi alăptarea

Bisoprolol poate fi dăunător sarcinii şi/sau copilului (posibilitate crescută de naştere prematură, avort, întârziere a creşterii, concentraţie scăzută a glucozei în sânge şi frecvenţă cardiacă scăzută a copilului). Prin urmare nu utilizaţi acest medicament în timpul sarcinii.

Nu se ştie dacă Bisoprolol este excretat în laptele matern. Alăptarea în timpul utilizării acestui medicament nu este prin urmare recomandată.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Utilizarea de Bisoprolol fumarat Jenson poate uneori determina ameţeli sau oboseală (vezi „Reacţii adverse posibile”). Dacă aveţi aceste reacţii adverse, nu conduceţi vehicule şi nu utilizaţi utilaje. Este posibil ca aceste reacţii adverse să apară la începutul tratamentului sau la modificarea dozei de bisoprolol pe care o luaţi.

Informaţii importante privind unele componente ale Bisoprolol fumarat Jenson

Comprimat de 1,25 mg, 2,5 mg, 5 mg şi 10 mg

Lactoză – Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, cum este lactoza, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza Bisoprolol fumarat Jenson.

Comprimat de 5 mg
Tartrazină (E102)-Poate determina reacţii alergice.

Comprimat de 10 mg:
Galben amurg (E110)-Poate determina reacţii alergice Cum să utilizaţi Bisoprolol Fumarat Jenson
Luaţi întotdeauna Bisoprolol fumarat Jenson exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi

Durere în piept şi tensiune arterială crescută (angină pectorală şi hipertensiune arterială) Medicul dumneavoastră va începe tratamentul cu doza cea mai mică posibil (5 mg). Medicul dumneavoastră vă va monitoriza atent la începutul tratamentului. Medicul dumneavoastră vă va creşte doza pentru a obţine cea mai eficientă doză pentru dumneavoastră. Doza maximă recomandată este de 20 mg o dată pe zi.

Pacienţi cu boală de rinichi

Pacienţii cu boală severă de rinichi nu trebuie să depăşească 10 mg de bisoprolol o dată pe zi. Vă rog să cereţi sfatul medicului înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

Pacienţi cu boală de ficat

Pacienţi cu boală severă de ficat nu trebuie depăşească 10 mg de bisoprolol o dată pe zi. Vă rog să cereţi sfatul medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

Insuficienţă cardiacă

Înainte de a începe să luaţi Bisoprolol fumarat Jenson, trebuie să fi luat deja alte medicamente pentru insuficienţă cardiacă incluzând un inhibitor ECA, un diuretic şi (ca o măsură suplimentară) o glicozidă cardiacă.

Tratamentul cu bisoprolol trebuie început cu o doză mică ce va fi crescută progresiv. Medicul dumneavoastră va decide cum va creşte doza şi acest lucru va fi făcut în mod normal în felul următor:

Doza zilnică maximă recomandată este de 10 mg bisoprolol.

In funcţie de cât de bine toleraţi acest medicament, medicul dumneavoastră va decide să prelungească timpul dintre creşterile de doze. Dacă starea dumneavoastră se agravează sau dacă nu mai toleraţi medicamentul, poate fi necesar să reduceţi iar doza sau să întrerupeţi tratamentul. La anumiţi pacienţi o doză de întreţinere mai mică de 10 mg bisoprolol poate fi suficientă.

Medicul dumneavoastră vă va spune ce să faceţi.

Copii şi adolescenţi

Utilizarea bisoprololului nu este recomandată deoarece nu este suficientă experienţă cu privire la utilizarea acestui medicament la copii şi adolescenţi.

Pacienţi vârstnici

In general nu este necesară o ajustare a dozei. Se recomandă să se înceapă cu cea mai mică doză posibil.

Dacă observaţi că doza de bisoprolol este prea mare sau nu acţionează cum trebuie, vă rog să spuneţi medicului sau farmacistului.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Bisoprolol fumarat Jenson

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Bisoprolol fumarat Jenson trebuie să contactaţi medicul sau departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră ambalajul şi orice comprimate rămase.

Dacă aţi uitat să luaţi Bisoprolol fumarat Jenson

Dacă uitaţi să luaţi o doză de Bisoprolol fumarat Jenson nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi următoarea doză la ora obişnuită. Dacă uitaţi mai multe doze, contactaţi-vă medicul.

Dacă încetaţi să luaţi Bisoprolol fumarat Jenson

Dacă opriţi brusc Bisoprolol fumarat Jenson este posibil să prezentaţi reacţii adverse. Medicul dumneavoastră vă va reduce doza lent pe parcursul a 2 săptămâni.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Bisoprolol fumarat Jenson poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următoarele reacţii adverse sunt importante şi necesită măsuri imediate dacă le prezentaţi. Trebuie să întrerupeţi administrarea de Bisoprolol fumarat Jenson şi să vă duceţi imediat la medic dacă apar următoarele simptome:

Reacţii adverse frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 persoane):

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută:

Următoarele reacţii adverse au fost de asemenea raportate:

Reacţii adverse foarte frecvente (care afectează mai mult de 1 din 10 persoane):

Reacţii adverse frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 persoane):

Reacţii adverse mai puţin frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 100 de persoane):

Reacţii adverse rare (care afectează mai puţin de 1 din 1000 de persoane):

Reacţii adverse foarte rare (care afectează mai puţin de 1 din de persoane):

*dacă sunteţi tratat pentru tensiune arterială crescută sau pentru angină pectorală, aceste simptome apar mai ales la începutul tratamentului, sau dacă se modifică dozajul. Ele sunt în general moderate şi frecvent dispar în 1-2 săptămâni.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

Cum se păstrează Bisoprolol Fumarat Jenson
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Bisoprolol fumarat Jenson după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe flacon sau pe blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Blister: A se păstra la temperaturi sub 30° C. A se păstra în ambalajul original pentru a se proteja de umezeală. A se utiliza în 30 de zile de la deschidere. Odată deschis, păstraţi flaconul strâns închis. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare
Ce conţine Bisoprolol fumarat Jenson

Fiecare comprimat filmat conţine substanţa activă bisoprolol fumarat 1,25 mg, 2,5 mg, 5 mg sau 10 mg.

Celelalte componente sunt: Comprimat: celuloză microcristalină, lactoză anhidră, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, lauril sulfat de sodiu, croscarmeloză sodică, oxid galben de fer (E 172)(doar pentru comprimatele de 2,5 mg, 5 mg), oxid roşu de fer (E172) (doar comprimatele de 2,5 mg şi 10 mg). Film: dioxid de titan (E171), polidextroză (E 1200), hipromeloză (E 464), macrogol, oxid negru de fer (E 172) (doar pentru comprimatul de 2,5 mg), oxid galben de fer (E 172)(doar pentru comprimatele de 10 mg), tartrazină (E 102) (doar pentru comprimatele de 5 mg), indigo carmin (E 132)(doar pentru comprimatul de 5 mg), galben amurg (E 110) (doar pentru comprimatul de 10 mg)

Cum arată Bisoprolol fumarat Jenson şi conţinutul ambalajului

Comprimate de 1,25 mg: comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare albă, marcate cu „BL” şi „1″ pe o faţă a comprimatului şi cu „M” pe cealaltă faţă a comprimatului.

Comprimate de 2,5 mg: comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare gri, marcate cu „BL” şi „2″ de o parte şi de cealaltă a liniei mediane a comprimatului şi cu „M” pe cealaltă faţă a comprimatului. Comprimate de 5 mg: comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare galben pal, marcate cu „BL” şi „4″ de o parte şi de cealaltă a liniei mediane a comprimatului şi cu „M” pe cealaltă faţă a comprimatului.

Comprimate de 10 mg: comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare portocaliu deschis, marcate cu „BL” şi „6″ de o parte şi de cealaltă a liniei mediane a comprimatului şi cu „M” pe cealaltă faţă a comprimatului.

Bisoprolol fumarat Jenson este disponibil în blistere ce conţin 10, 20, 28, 30, 50, 56, 84, 98 şi 100 de comprimate filmate.

Comprimatele de Bisoprolol fumarat Jenson sunt ambalate în flacoane ce conţin 10, 28, 30, 50, 56, 84, 98, 100, 500, 1000 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Jenson Pharmaceutical Services Ltd

Carradine House, 237 Regent’s Park Road, N3 3 LF, Londra, Marea Britanie

Fabricantul:

McDermott Laboratories Limited trading as Gerard Laboratories 35/36 Baldoyle Industrial Estate, Grange Road, Dublin 13, Irlanda

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic sub următoarele denumiri comerciale:

Austria Bisarcan

Belgia Jensonprolol

Republica Cehă Bisoprolol Mylan

Germania Bisoprolol dura

Ungaria Bisoprolol Jenson

Romănia Bisoprolol Fumarat Jenson

Olanda Bisoprololfumaraat Mylan

Marea Britanie Bisoprolol

Acest prospect a fost aprobat în Mai 2011

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *