Cardura xl comprimate cu eliberare modificată

Cardura xl comprimate cu eliberare modificată Prospect

Cardura XL 4 mg, comprimate cu eliberare modificată
Ce este Cardura XL şi pentru ce se utilizează
Cardura XL face parte din grupul de medicamente denumite blocante alfa-adrenergice. Este indicat în tratamentul hipertensiunii arteriale sau în tratamentul simptomelor determinate de creşterea în dimensiuni a prostatei, la bărbaţi.

La pacienţii care iau Cardura XL pentru a trata tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială), medicamentul acţionează prin relaxarea pereţilor vaselor de sânge, astfel că sângele trece mai uşor prin acestea. Aceasta ajută la scăderea tensiunii arteriale.

La pacienţii cu creşterea în dimensiuni a prostatei, Cardura XL este utilizată pentru a trata urinarea redusă cantitativ sau/şi frecventă. Această situaţie este frecventă la pacienţii cu prostată mărită în dimensiuni. Cardura XL acţionează prin relaxarea musculaturii din jurul orificiului de eliminare a urinii din vezica urinară şi a musculaturii de la nivelul prostatei, astfel încât urina se elimină mult mai uşor.

Înainte să utilizaţi Cardura XL
Nu utilizaţi Cardura XL

Dacă răspunsul este afirmativ la oricare din întrebările de mai sus, spuneţi imediat medicului dumneavoastră, deoarece este posibil ca aceste comprimate să nu fie indicate pentru dumneavoastră.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cardura XL

Administrarea Cardura XL nu este recomandată pacienţilor cu vârsta sub 18 ani deoarece nu a fost stabilită siguranţa şi eficacitatea la această grupă de vârstă..

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Trebuie să aveţi grijă dacă utilizaţi oricare dintre următoarele:

Utilizarea Cardura XL cu alimente şi băuturi

Cardura XL poate fi luat cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Deoarece nu există studii adecvate şi bine controlate la femeile gravide, siguranţa administrării Cardura XL în cursul sarcinii nu a fost încă stabilită. De aceea, în cursul sarcinii, Cardura XL trebuie folosit doar după evaluarea raportului beneficiu matern/risc potenţial fetal. Studiile la animale au evidenţiat că doxazosina se acumulează în laptele matern. La om nu există informaţii referitoare la excreţia în lapte. De aceea administrarea Cardura în timpul alăptării este contraindicată. Dacă tratamentul este absolut necesar alăptarea trebuie înteruptă.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Aveţi grijă când conduceţi vehicule şi folosiţi utilaje. Aceste comprimate pot afecta capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje în condiţii de siguranţă şi trebuie să evitaţi situaţiile în care se pot produce accidente, mai ales atunci când începeţi tratamentul.

Cum să utilizaţi Cardura XL
Utilizaţi întotdeauna Cardura XL exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Cardura XL

Dacă luaţi mai multe comprimate o dată, s-ar putea să vă simţiţi rău. Este periculos să luaţi prea multe comprimate o dată. Informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Cardura XL

Nu vă îngrijoraţi. Dacă aţi uitat să luaţi un comprimat, ignoraţi doza pe care aţi uitat-o şi continuaţi tratamentul ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Cardura XL poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următoarele frecvenţe sunt luate în considerare în ceea ce priveşte evaluarea reacţiilor adverse:

Foarte frecvente

afectează mai mult de 1 utilizator din 10

Frecvente

afectează între 1 şi 10 utilizatori din 100

Mai puţin frecvente

afectează între 1 şi 10 utilizatori din Rare

afectează între 1 şi 10 utilizatori din Foarte rare

afectează între 1 şi 10 utilizatori din Cu frecvenţă necunoscută

care nu poate fi estimată din datele disponibile

Reacţii adverse frecvente

Reacţii adverse mai puţin frecvente

Reacţii adverse foarte rare

Reacţiile adverse cu frecvenţă necunoscută

Majoritatea reacţiilor adverse sunt, de obicei, uşoare şi tind să dispară pe măsura continuării tratamentului. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă apare vreo reacţie adversă care vă provoacă neplăceri sau persistă mai mult de o săptămână, chiar dacă nu a fost menţionat mai sus.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Cardura XL
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Cardura XL după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare
Ce conţine Cardura XL

Cum arată Cardura XL şi conţinutul ambalajului

Cardura XL se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu diametrul de 9 mm, prevăzute cu un orificiu pe o faţă şi imprimate cu „CXL 4″ pe una dintre feţe.

Este ambalat în cutii şi este ambalat în cutii cu 28 comprimate cu eliberare modificată.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Pfizer Europe MA EEIG Ramsgate Road Sandwich, Kent CT13 9NJ Marea Britanie

Producătorul

PFIZER MANUFACTURING DEUTSCHLAND GmbH Heinrich Mack Strasse 35, D/89257 Illerissen, Germania

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2011

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *