Cemolplus comprimate

Cemolplus comprimate Prospect

cemolPLUS, 500 mg/3 mg, comprimate
Ce este cemolPLUS şi pentru ce se utilizează
cemolPLUS conţine ca substanţe active paracetamol şi maleat de clorfeniramina.

cemolPLUS face parte din grupa medicamentelor alte analgezice şi antipiretice, anilide, paracetamol, combinaţii exclusiv psiholeptice.

cemolPLUS este indicat rinitelor alergice din cursul afecţiunilor acute rinofaringiene, asociate cu febră şi cefalee.

Înainte să utilizaţi cemolPLUS
cemolPLUS Nu utilizaţi cemolPLUS

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi cemolPLUS

Utilizarea altor medicamente

Ce trebuie să evitaţi când luaţi acest medicament?

Paracetamolul poate modifica rezultatele unor determinări de laborator: glicemie, concentraţiei serice de acid 5-hidroxiindolacetic testul cu bentiromida pentru evaluarea funcţiei hepatice, concentraţia plasmatică de acid uric, bilirubina, lactat-dehidrogenaza, transaminaze, măsurarea timpului de protrombina.

Clorfeniramina poate inhiba răspunsul la testeIe de hipersensibilitate cutanată, inducând astfel rezultate fals-negative, de aceea este recomandabil să se oprească administrarea clorfeniraminaei cu cel puţin 72 de ore înainte de efectuarea testelor cutanate care utilizează extracte alergenice. înainte să luaţi cemolPLUS informaţi-vă medicul despre medicamentele pe care le luaţi. Dacă utilizaţi cemolPLUS în mod regulat, cereţi sfatul medicului dumneavoastră înainte de a lua orice alt medicament ( inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală ).

Utilizarea cemolPLUS cu alimente şi băuturi

Este interzis consumul de băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu cemolPLUS.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu se recomandă administrarea cemolPLUS în timpul sarcinii şi alăptării.

Nu se recomandă administrarea femeilor care alăptează deoarece paracetamolul şi în cantităţi mici clorfeniramina sunt excretate în laptele matern.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Datorită reacţiilor adverse pe care le are (de exemplu somnolenţă, vertij, tulburări de acomodare etc.), medicamentul poate să vă influenţeze capacitatea de a conduce autovehicule sau de a folosi utilaje.

Cum să utilizaţi cemolPLUS
Utilizaţi întotdeauna cemolPLUS exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doze

Adulţi comprimate cemolPLUS de 3 ori pe zi (nu se vor administra mai mult de 6 comprimate / zi şi mai mult de 2 comprimate / priză).

În caz de insuficienţă renală cu cleareance-ul creatininei < 10 ml/min, intervalul între 2 doze trebuie să fie de cel puţin 8 ore.

Copii între ani

2 – 3 comprimate cemolPLUS pe zi (nu se vor administra mai mult de 3 comprimate / zi şi mai mult de 1 comprimat/ priză).

Copii sub 12 ani

Nu se recomandă administrarea la acest grup de vârstă.

Mod de administrare

Comprimatele se vor administra cu o jumătate de ora înainte de mese; se recomandă ingestia comprimatelor cu o cantitate suficientă de lichid.

Durata tratamentului

Tratamentul trebuie să fie de scurtă durată(maxim 5 zile), conform datelor din literatura de specialitate.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din cemolPLUS

Dacă aţi luat din greşeală un număr mai mare de comprimate sau dacă un copil a înghiţit câteva, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital. Luaţi acest prospect sau câteva comprimate cu dumneavoastră pentru ca medicul să ştie ce aţi luat.

Dacă uitaţi să luaţi cemolPLUS

Nu vă îngrijoraţi dacă aţi uitat să luaţi o doză de cemolPLUS. Luaţi doza următoare imediat ce vă amintiţi şi continuaţi apoi, ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, cemolPLUS poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de severitate şi frecvenţă, astfel:

Foarte frecvente: apar la mai mult de 1 din 10 pacienţi
Frecvente: apar la mai mult de 1 din 100 pacienţi, dar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente: apar la mai mult de 1 din 1000 pacienţi, dar la mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare: apar la mai mult de 1 din pacienţi, dar la mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare: apar la mai puţin de 1 din pacienţi, incluzând şi cazurile izolate

Datorate paracetamolului:

Rare: trombocitopenie, anemie hemolitică sau agranulocitoză, anafilaxie, hipersensibilitate cutanată, inclusiv erupţie cutanată tranzitorie, edem, hipotensiune arterială, insuficienţă renală acută

Datorate clorfeniraminaului

Tulburări hematologice şi limfatice

Foarte rare: leucopenie, trombocitopenie, neutropenie, anemie hemolitică, reacţii de hipersensibilitate: eritem, eczema, prurit, urticarie, edem Quincke, efecte de tip excitator (agitaţie, nervozitate, insomnie) şi confuzie, creşterea vâscozitaţii secreţiilor bronşice, constricţie toracică, retenţie urinară

Rare: sedare excesivă şi somnolenţă (mai ales la începutul tratamentului),vertij, tulburări de echilibru, tulburări de memorie, stare confuzională, halucinaţii, tulburări extrapiramidale; palpitaţii, bradicardie, tahicardie, extrasistole, aritmii, hipotensiune arterială, greaţă, vărsături şi constipaţie

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din cemolPLUS:

Dacă aţi luat din greşeală un număr mai mare de comprimate sau dacă un copil a înghiţit câteva, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital. Luaţi acest prospect sau câteva comprimate cu dumneavoastră pentru ca medicul să ştie ce aţi luat.

Supradozaj

Simptome

Paracetamol

Simptomele supradozajului se manifestă în primele 24 de ore şi constau în paloare, greaţă, senzaţie de vomă, anorexie, scurtarea respiraţiei, somnolenţa, slăbiciune şi dureri abdominale.La administrarea unor doze mai mari pot apărea fenomene hepatotoxice severe. Pot sa apară hipoglicemie, acidoza metabolică, aritmii, tulburări de coagulare, coagulare intravasculară diseminată.În cazurile grave, afectarea hepatică poate evolua spre encefalopatie hepatică (cu tulburări ale funcţiilor cerebrale, confuzie, agitaţie, stupoare), colaps cardiovascular, comă şi în cele din urmă moartea. Uneori apare necroza tubulară renală, cu insuficienţă renală acută. După de ore de la ingestie s-a observat creşterea concentraţiei transaminazelor hepatice, a lactat-dehidrogenazei, a bilirubinei şi diminuarea concentraţiei protrombinei.

Maleat de clorfeniramina

Supradozajul acut se manifestă prin agravarea efectelor anticolinergice, aritmii cardiace, deprimarea SNC cu sedare excesivă, fenomene paradoxale de stimulare a SNC (halucinaţii, convulsii) şi hipotensiune arterială.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează cemolPLUS
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi cemolPLUS după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după abrevierea folosită pentru exprimarea datei de expirare. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare
Ce conţine cemolPLUS?

Cum arată cemolPLUS şi conţinutul ambalajului:

cemolPLUS se prezintă sub formă de comprimate neacoperite în formă de discuri, de culoare albă sau aproape albă.

Este ambalat în cutii cu 2 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă:

SC. SANOSAN SRL. , Str. Carpaţilor nr 60, Industrial Park Metrom, Braşov România

Producătorul:

S C. SANTA S.A. , Str. Carpaţilor nr 60, Industrial Park Metrom, Braşov România

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2011

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *