Ciprobay xr comprimate filmate cu eliberare prelungită

Ciprobay xr comprimate filmate cu eliberare prelungită Prospect

Ciprobay XR, 500 mg / 1000 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungită
Ce este Ciprobay XR şi pentru ce se utilizează
Ciprobay XR este un antibiotic care aparţine familiei chinolonelor. Substanţa activă este ciprofloxacina. Ciprofloxacina acţionează prin distrugerea bacteriilor care produc infecţii. Acest medicament acţionează numai asupra anumitor tulpini (specii) de bacterii.

Adulţi

Ciprobay XR 500 mg

Tratamentul infecţiilor acute, necomplicate ale sistemului urinar (cistita acută) provocate de organisme sensibile la ciprofloxacină.

Ciprobay XR 1000 mg

Tratamentul infecţiilor acute, complicate ale sistemului urinar, inclusiv pielonefrita acută necomplicată, provocate de organisme sensibile la ciprofloxacină:

Dacă aveţi o infecţie severă sau o infecţie produsă de mai multe tipuri de bacterii, este posibil să primiţi tratament antibiotic suplimentar, pe lângă Ciprobay XR.

Copii şi adolescenţi

Ciprobay XR nu este recomandat pentru utilizarea la copii şi adolescenţi, datorită lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.

Înainte să luaţi Ciprobay XR
Nu utilizaţi Ciprobay XR:

Aveţi grijă deosebită când luaţi Ciprobay XR

Înainte să luaţi Ciprobay XR

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă:

În timp ce luaţi Ciprobay XR

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă apare oricare din următoarele boli, în timp ce luaţi Ciprobay XR. Medicul dumneavoastră va decide dacă tratamentul cu Ciprobay XR trebuie întrerupt.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu luaţi Ciprobay XR împreună cu tizanidină, deoarece aceasta poate produce reacţii adverse cum sunt scăderea presiunii sângelui şi somnolenţă (vezi pct 2 „Nu luaţi Ciprobay XR”).

Se cunoaşte faptul că următoarele medicamente interacţionează cu Ciprobay XR în corpul dumneavoastră.

Utilizarea Ciprobay XR împreună cu aceste medicamente poate influenţa efectul terapeutic al medicamentelor respective. De asemenea poate creşte probabilitatea de apariţie a reacţiilor adverse.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:

Ciprobay XR poate creşte concentraţiile următoarelor medicamente din sânge le dumneavoastră:

Unele medicamente reduc efectul Ciprobay XR. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau doriţi să luaţi:

Dacă este esenţial sa luati aceste medicamente, luaţi Ciprobay XR la un interval de două ore înainte şi patru ore după ce aţi luat Ciprobay XR.

Utilizarea Ciprobay XR cu alimente şi băuturi

Cu excepţia cazului în care luaţi Ciprobay XR în timpul meselor, nu mâncaţi sau nu beţi produse lactate (cum sunt lapte sau iaurt) sau băuturi cu supliment de calciu când luaţi comprimatele, deoarece acestea pot afecta absorbţia substanţei active.

Amintiţi-vă să beţi multe lichide în timp ce luaţi Ciprobay XR.

Sarcina şi alăptarea

Este preferabil să evitaţi să utilizaţi Ciprobay XR în timpul sarcinii. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă.

Nu luaţi Ciprobay XR în timpul alăptării, deoarece ciprofloxacina se excretă în laptele matern şi poate fi dăunătoare pentru copilul dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi utilizarea utilajelor

Ciprobay XR vă poate afecta gradul de vigilenţă. Pot apărea unele reacţii adverse neurologice. Prin urmare , asiguraţi-vă că ştiţi cum reacţionaţi la Ciprobay XR înainte să conduceţi un vehicul sau să utilizaţi utilaje. Dacă aveţi dubii, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Cum să luaţi Ciprobay XR
Medicul dumneavoastră vă va explica exact cât de mult Ciprobay XR trebuie să luaţi, cât de des şi pentru cât timp. Aceasta va depinde de tipul infecţiei pe care o aveţi şi de cât de gravă este aceasta.

Adulţi

Cu excepţia altui mod de prescriere de către medic, dozajul uzual este:

Pacienţi vârstnici

La pacienţii vârstnici, doza administrată este în funcţie de severitatea infecţiei şi de clearance-ul creatininei.

Mod de administrare

Ciprobay XR este numai pentru uz oral. Comprimatele vor fi înghiţite întregi, cu o cantitate suficientă de lichid. Comprimatele nu trebuie divizate, sparte, mestecate sau menţinute în apă.

Comprimatele pot fi înghiţite independent de timpul mesei. Dacă sunt înghiţite pe stomacul gol, substanta activă va fi absorbită mai rapid. Se recomandă a nu se lua comprimatele concomitent cu produse lactate sau cu băuturi fortifiante cu conţinut de minerale (lapte, iaurt, suc de protocale cu adaus de calciu). Oricum, calciul ca şi componenta a multor alimente, nu influentează semnificativ absorpţia ciprofloxacinei.

Dacă din diverse motive, un pacient nu poate înghiţi comprimatele (de exemplu, pacienţi cu nutriţie parenterală) se recomandă administrarea formei injectabile de ciprofloxacina. Ulterior, se poate continua administrarea orală.

Durata de tratament

Durata de tratament depinde de gravitatea bolii, şi de evolutia clinică şi bacteriologică. Este esenţial a se continua administrarea încă 3 zile după dispariţia febrei sau a simptomelor clinice. Durata medie de tratament este de:

Insuficienţa renală sau hepatică

Spuneţi medicului dacă aveţi probleme cu rinichii, deoarece în acest caz s-ar putea să fie necesară ajustarea dozei dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Ciprobay XR

In cazul unui supradozaj acut pe cale orală, a fost raportată în unele cazuri toxicitate renală reversibilă. De aceea, în afara măsurilor de urgenţă obişnuite, se recomandă monitorizarea funcţiei renale şi administrarea de antiacide, conţinând calciu şi magneziu, deoarece reduc absorbţia ciprofloxacinei. În asemenea cazuri funcţia renală trebuie să fie controlată de către medic.

Dacă uitaţi să luaţi Ciprobay XR

Dacă încetaţi să luaţi Ciprobay XR

Dacă aveţi orice alte întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Ciprobay XR poate produce reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse frecvente (între 1 şi 10 persoane din 100 pot avea probabil aceste efecte):

Reacţii adverse mai puţin frecvente (între 1 şi 10 persoane din 1000 pot avea probabil aceste efecte):

Reacţii adverse rare (între 1 şi 10 persoane din pot avea probabil aceste efecte):

Frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile)

Cum se păstrează Ciprobay XR
A nu se lăsa la îndemana şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Ciprobay XR după data de expirare înscrisă pe blister sau pe cutie după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminati medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare
Ce conţine Ciprobay XR

Substanţa activă este ciprofloxacina. Un comprimat filmat cu eliberare prelungită de Ciprobay XR 500 mg conţine 334,8 mg monohidrat de ciprofloxacină Ph.Eur.USP şi 253,0 mg clorhidrat de ciprofloxacină.

Un comprimat filmat cu eliberare prelungită de Ciprobay XR 1000 mg conţine 669,4 mg monohidrat de ciprofloxacină Ph.Eur.USP şi 506,0 mg clorhidrat de ciprofloxacină.

Excipienţi:

Nucleu

Crospovidonă, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, acid succinic, hipromeloză.

Film

Macrogol 3350, hipromeloză, dioxid de titan (E 171).

Cum arată Ciprobay XR şi conţinutul ambalajului

Ciprobay XR 500 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungită

Comprimate filmate oblongi, de culoare aproape albă până la slab gălbui, inscripţionate cu „C 500 QD” pe una din feţe şi cu „BAYER” pe cealaltă faţă.

Ciprobay XR 1000 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungită

Comprimate filmate oblongi, de culoare aproape albă până la slab gălbui, inscripţionate cu „C 1000 QD” pe una din feţe şi cu „BAYER” pe cealaltă faţă.

Ciprobay XR 500 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungită

Cutie cu un blister din PP/Al a 3 comprimate filmate cu eliberare prelungită

Cutie cu un blister din PA-Al-PP/Al a 3 comprimate filmate cu eliberare prelungită

Ciprobay XR 1000 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungită Cutie cu un blister din PP/Al a 7 comprimate filmate cu eliberare prelungită Cutie cu un blister din PA-Al-PP/Al a 7 comprimate filmate cu eliberare prelungită Grupă farmacoterapeutică: chinolone antibacteriene, fluorochinolone.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

BAYER PHARMA AG

Müllerstrasse 178, Berlin, Germania

Producătorul

BAYER PHARMA AG D Leverkusen, Germania

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie Recomandări/educaţie sanitară

Antibioticele sunt utilizate pentru tratamentul infecţiilor bacteriene. Ele nu sunt eficace împotriva infecţiilor virale. Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris antibiotice, aveţi în mod sigur nevoie de acestea pentru tratamentul bolii dumneavoastră actuale. In pofida tratamentului cu antibiotice, unele bacterii pot supravieţui sau pot creşte. Acest fenomen este denumit rezistenţă: unele tratamente antibiotice devin ineficace.

Utilizarea inadecvată a antibioticelor creşte rezistenţa. Dumneavoastră puteţi chiar să ajutaţi bacteriile să devină rezistente şi prin urmare să vă întârziaţi vindecarea sau să scădeţi eficacitatea antibioticului, dacă nu urmaţi instrucţiunile medicului dumneavoastră cu privire la:

Prin urmare , pentru a menţine eficacitatea acestui medicament:

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *