Circlet per ore sistem cu cedare vaginală

Circlet per ore sistem cu cedare vaginală Prospect

Circlet, 0,120 mg/0,015 mg per 24 ore, sistem cu cedare vaginală
Ce este Circlet şi pentru ce se utilizează
Circlet este un inel contraceptiv vaginal utilizat pentru a preveni sarcina. Fiecare inel conţine o mică cantitate din 2 hormoni sexuali feminini – etonogestrel şi etinilestradiol. Inelul eliberează lent aceşti hormoni în circulaţia sanguină. Datorită cantităţii mici de hormoni eliberaţi, Circlet este considerat un contraceptiv hormonal cu doză mică. Deoarece Circlet eliberează 2 tipuri diferite de hormoni este, de asemenea, numit contraceptiv hormonal combinat.

Circlet acţionează ca un contraceptiv oral combinat dar în loc de a lua un comprimat zilnic, inelul este folosit continuu timp de 3 săptămâni. Circlet eliberează 2 hormoni sexuali feminini care previn eliberarea ovulului din ovare. Dacă niciun ovul nu este eliberat nu puteţi rămâne gravidă.

Înainte să utilizaţi Circlet
Informaţii generale

In acest prospect sunt descrise mai multe situaţii în care trebuie să opriţi utilizarea Circlet, sau când Circlet poate fi mai puţin eficace. În aceste situaţii trebuie să nu aveţi contact sexual sau trebuie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare nehormonale -cum sunt utilizarea unui prezervativ sau altă metodă de tip barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau măsurarea temperaturii bazale. Aceste metode pot fi neeficace deoarece Circlet influenţează modificările lunare ale temperaturii corpului şi ale mucusului de la nivelul colului uterin.

Similar altor contraceptive hormonale, Circlet nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau oricărei alte boli cu transmitere pe cale sexuală.

Când nu trebuie să utilizaţi Circlet

In anumite situaţii nu trebuie să utilizaţi un contraceptiv hormonal combinat. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare din afecţiunile următoare. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o metodă contraceptivă diferită (nehormonală).

Dacă oricare din aceste afecţiuni apare pentru prima dată în timpul utilizării Circlet, îndepărtaţi inelul imediat şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră. între timp, folosiţi măsuri contraceptive nehormonale.

Când să aveţi grijă deosebită cu Circlet

În anumite situaţii trebuie să aveţi grijă deosebită în timpul utilizării unui contraceptiv hormonal combinat.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre situaţiile următoare sunt valabile în cazul dumneavoastră. De asemenea dacă oricare afecţiune apare sau se înrăutăţeşte în timpul utilizării Circlet trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Cheaguri de sânge (tromboză)

Cheaguri de sânge într-o venă

Un cheag de sânge într-o venă (cunoscut ca „tromboză venoasă”) poate bloca vena. Aceasta se poate întâmpla la venele de la nivelul piciorului, plămânului (embol pulmonar) sau altor organe.

Utilizarea oricărui contraceptiv hormonal combinat, inclusiv Circlet, creşte riscul de apariţie a acestor cheaguri comparativ cu riscul pe care îl au femeile care nu iau niciun contraceptiv hormonal combinat. Acest risc nu este la fel de mare ca riscul de apariţie a unui cheag în timpul sarcinii. Până în prezent nu se cunoaşte cum influenţează Circlet riscul de apariţie a unui cheag de sânge în comparaţie cu utilizarea contraceptivelor orale.

Dacă utilizaţi un contraceptiv hormonal combinat riscul de apariţie a unui cheag de sânge într-o venă creşte mai mult:

Dacă acestea sunt valabile în cazul dumneavoastră, este important să-i spuneţi medicului că utilizaţi Circlet, deoarece este posibil să fie nevoie ca tratamentul să fie oprit. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă spună să opriţi utilizarea contracepţiei hormonale cu mai multe săptămâni înainte de intervenţia chirurgicală sau pe durata imobilizării. De asemenea, medicul dumneavoastră vă va spune când puteţi reîncepe să utilizaţi Circlet după ce v-aţi recuperat mobilitatea.

Cheaguri de sânge într-o arteră

Un cheag de sânge într-o arteră poate provoca probleme grave. De exemplu, un cheag într-o arteră a inimii determină infarct miocardic, sau un cheag într-o arteră a creierului determină accident vascular cerebral.

Utilizarea contraceptivelor hormonale combinate a fost asociată cu un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge în artere. Acest risc creşte mai mult:

Pentru simptomele determinate de prezenţa unui cheag de sânge într-o venă sau arteră vezi chenarul albastru de la pagina următoare

Simptome determinate de prezenţa unui cheag de sânge

Indepărtaţi Circlet şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat dacă observaţi posibile semne de cheaguri, cum sunt:

Recuperarea după apariţia un cheag de sânge nu este întotdeauna completă. Foarte rar pot să apară dizabilităţi permanente grave sau prezenţa cheagului poate cauza deces.

Cancer

Informaţiile prezentate mai jos au fost obţinute în studii cu contraceptive orale combinate şi pot fi valabile şi pentru Circlet. Informaţii despre administrarea vaginală a hormonilor contraceptivi (ca în Circlet) nu sunt disponibile.

Cancerul de sân a fost observat puţin mai des la femeile care utilizează contraceptive orale combinate, dar nu se cunoaşte dacă acesta este cauzat de tratament. De exemplu, este posibil ca aceste tumori să fie observate cu frecvenţă mai mare la femei care utilizează contraceptive orale combinate deoarece ele sunt examinate mai des de către medic. Incidenţa crescută a cancerului de sân scade treptat după oprirea utilizării de contraceptive orale combinate.

Este important să vă examinaţi periodic sânii şi trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă simţiţi orice nodul. De asemenea, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă o rudă apropiată are sau a avut cancer de sân (vezi punctul 2.2 „Când să aveţi grijă deosebită cu Circlet”).

In cazuri rare, au fost raportate tumori hepatice benigne şi în şi mai puţine cazuri tumori hepatice maligne la utilizatoarele de contraceptive orale. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aveţi dureri severe neobişnuite la nivelul abdomenului.

La utilizatoarele de contraceptive orale combinate s-a raportat o frecvenţă de apariţie mai mică a cancerului de endometru (mucoasa uterului) şi cancerului de ovar. Acestea pot fi valabile şi în cazul Circlet, dar acest lucru nu a fost confirmat.

Utilizarea altor medicamente

Intotdeauna spuneţi medicului care vă prescrie Circlet ce medicamente sau preparate pe bază de plante folosiţi deja. De asemenea, spuneţi oricărui alt medic sau dentistului care vă prescrie alt medicament (sau farmacistului care eliberează reţeta) că utilizaţi Circlet. Ei vă pot spune dacă este necesar să adoptaţi măsuri contraceptive suplimentare şi, dacă da, pentru cât timp.

Anumite medicamente pot provoca probleme specifice atunci când utilizaţi contraceptive hormonale precum Circlet.

o epilepsiei (de exemplu primidonă, fenitoină, barbiturice, carbamazepină, oxcarbazepină, topiramat, felbamat); o tuberculozei (de exemplu rifampicină); o infecţiei cu HIV (de exemplu ritonavir);

o altor boli infecţioase (antibiotice, cu excepţia amoxilinei şi doxiciclinei despre care s-a arătat că nu influenţează eliberarea hormonilor din Circlet).

Utilizarea de spermicide sau preparate antimicotice vaginale nu va reduce eficacitatea contraceptivă a Circlet.

Analize de laborator

Dacă urmează să efectuaţi o analiză a sângelui sau urinii, spuneţi personalului medical că folosiţi Circlet, deoarece acesta poate influenţa rezultatul unor analize.

Sarcina

Circlet nu trebuie utilizat de gravide sau femeile care cred că pot fi gravide. Dacă rămâneţi gravidă în timpul utilizării Circlet trebuie să scoateţi inelul şi să vă adresaţi medicului.

Dacă doriţi să opriţi utilizarea Circlet deoarece doriţi să rămâneţi gravidă, vezi punctul 3.5 „Dacă doriţi să opriţi utilizarea Circlet”.

Alăptarea

De regulă, nu se recomandă utilizarea Circlet în timpul alăptării. Dacă doriţi să utilizaţi Circlet în timp ce alăptaţi, vă rugăm să cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca Circlet să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum să utilizaţi Circlet
Trei săptămâni înăuntru, o săptămână afară

Dacă utilizaţi Circlet aşa cum este descris mai sus, sângerarea vaginală va apărea în fiecare lună aproximativ în aceleaşi zile.

Când să începeţi prima utilizare a inelului

Puteţi, de asemenea, să începeţi Circlet între zilele 2 şi 5 ale sângerării menstruale, dar dacă aveţi contact sexual în timpul primelor 7 zile de utilizare a Circlet, aveţi grijă să folosiţi şi o metodă contraceptivă suplimentară (cum este prezervativul). Trebuie să urmaţi această recomandare numai când utilizaţi Circlet pentru prima dată.

începeţi utilizarea Circlet cel mai târziu în ziua următoare a perioadei libere a contraceptivului oral curent. Dacă ambalajul contraceptivului oral conţine şi comprimate inactive, începeţi Circlet cel mai târziu în ziua următoare după ultimul comprimat inactiv. Dacă nu sunteţi sigură care comprimat este acesta, întrebaţi medicul sau farmacistul. Nu prelungiţi niciodată intervalul fără hormoni al contraceptivului oral curent peste durata recomandată. Dacă aţi utilizat contraceptivul oral constant şi corect şi dacă sunteţi sigură că nu sunteţi gravidă, puteţi, de asemenea, să opriţi oricând administrarea contraceptivului oral curent şi să începeţi imediat utilizarea Circlet.

începeţi utilizarea Circlet cel mai târziu în ziua următoare a pauzei obişnuite fără plasture. Nu prelungiţi niciodată pauza fără plasture peste durata ei recomandată.

Dacă aţi utilizat plasturele constant şi corect şi dacă sunteţi sigură că nu sunteţi gravidă, puteţi de asemenea să opriţi oricând utilizarea plasturelui şi să începeţi imediat utilizarea Circlet.

Dacă aţi născut recent, medicul vă poate spune să aşteptaţi până după prima menstruaţie înainte de a începe utilizarea Circlet. Uneori este posibil să începeţi mai repede. Medicul dumneavoastră vă va sfătui. Dacă alăptaţi şi vreţi să utilizaţi Circlet, trebuie să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Medicul dumneavoastră va face recomandările necesare.

Cum trebuie să procedaţi dacă …

…Inelul dumneavoastră este eliminat accidental din vagin

…Inelul dumneavoastră a fost temporar în afara vaginului

Când este în vagin, Circlet eliberează lent în corp hormoni pentru a preveni sarcina. Dacă inelul a fost în afara vaginului pentru mai mult de 3 ore, este posibil să nu vă protejeze de sarcină. De aceea, inelul nu trebuie să fie în afara vaginului pentru mai mult de 3 ore la fiecare 24 de ore.

Astfel se începe următoarea perioadă de 3 săptămâni de utilizare. Este posibil să nu aveţi sângerare menstruală, dar pot să apară pătări şi sângerări de întrerupere.

Trebuie să alegeţi această opţiune doar dacă inelul a fost utilizat continuu în cele 7 zile precedente.

…Inelul dumneavoastră s-a rupt

Foarte rar Circlet poate să se rupă. Dacă observaţi că Circlet s-a rupt, aruncaţi-l şi începeţi cu un inel nou imediat ce este posibil. Folosiţi o metodă contraceptivă suplimentară (de exemplu un prezervativ) în următoarele 7 zile. Dacă aţi avut contact sexual înainte de a observa ruperea, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

îndepărtaţi inelele suplimentare şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aceste simptomele persistă.

…Aţi uitat să scoateţi inelul

…Nu aţi avut o menstruaţie

Dacă nu aţi avut o menstruaţie dar aţi urmat instrucţiunile pentru Circlet şi nu aţi folosit alte medicamente, este foarte puţin probabil să fiţi gravidă. Continuaţi să utilizaţi Circlet ca de obicei. Dacă nu aţi avut menstruaţie de două ori la rând, totuşi, este posibil să fiţi gravidă. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Nu începeţi următorul Circlet până când medicul nu verifică dacă nu sunteţi gravidă.

Dacă nu aţi avut o menstruaţie şi nu aţi urmat instrucţiunile, şi nu aţi avut sângerarea menstruală aşteptată în primul interval normal fără inel, puteţi fi gravidă. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe un nou Circlet.

…Aveţi o sângerare neaşteptată

In timpul utilizării Circlet unele femei au sângerări vaginale neaşteptate între perioadele menstruale. Este posibil să fiţi nevoită să utilizaţi un absorbant. In orice caz, lăsaţi inelul în vagin şi continuaţi să utilizaţi inelul normal. Dacă sângerările neregulate continuă, devin mai abundente sau reîncep, spuneţi medicului dumneavoastră.

…Doriţi să schimbaţi prima zi a menstruaţiei

Dacă urmaţi instrucţiunile pentru Circlet, perioada menstruală (sângerarea de întrerupere) va începe în intervalul fără inel. Dacă doriţi să schimbaţi ziua în care începe, puteţi scurta ca durată intervalul fără inel (niciodată nu prelungiţi intervalul fără inel!).

Dacă scurtaţi foarte mult durata intervalului fără inel (de exemplu 3 zile sau mai puţin), este posibil să nu aveţi sângerarea obişnuită. Puteţi avea pătări (picături sau pete de sânge) sau sângerare de întrerupere în timpul utilizării următorului inel.

Dacă nu sunteţi sigură cum să procedaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări.

…Doriţi să întârziaţi sângerarea menstruală

Puteţi să cereţi sfatul medicului înainte de a decide întârzierea sângerării menstruale.

Dacă doriţi să opriţi utilizarea Circlet

Puteţi opri utilizarea Circlet oricând vreţi.

Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă, întrebaţi-vă medicul despre alte metode contraceptive. Dacă opriţi utilizarea Circlet deoarece doriţi să rămâneţi gravidă trebuie să aşteptaţi să fi avut o menstruaţie naturală înainte de a încerca să concepeţi. Aceasta vă va ajuta să calculaţi când va fi data naşterii.

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Circlet poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse grave observate la utilizarea Circlet, împreună cu simptomele asociate, sunt descrise la punctul 2.2 „Cheaguri de sânge (tromboză)” (simptomele principale ale apariţiei unui cheag de sânge includ: durere neobişnuită sau umflare la nivelul unui picior, durere în piept sau dificultăţi la respiraţie. Dacă credeţi că aveţi semne ale prezenţei unui cheag de sânge, îndepărtaţi Circlet şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră) şi „Cancer”.

Dacă sunteţi alergică la una dintre componentele Circlet (hipersensibilitate) este posibil să prezentaţi următoarele simptome: angioedem [(umflarea feţei, limbii şi/sau gâtului şi/sau dificultate la înghiţire) sau urticarie, împreună cu dificultăţi la respiraţie. Dacă se întâmplă acest lucru, îndepărtaţi Circlet şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Utilizatoarele de Circlet au raportat următoarele reacţii adverse.

Reacţii adverse frecvente (care afectează mai mult de 1 din 100, dar mai puţin de 1 din 10 femei)

Reacţii adverse mai puţin frecvente (care afectează mai mult de 1 din 1000, dar mai puţin de 1 din 100 femei)

Următoarele reacţii adverse rare au fost raportate după punerea pe piaţa a Circlet: urticare, disconfort penian al partenerului (de exemplu iritaţii, erupţii, mâncărime).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Circlet
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!

Dacă un copil a fost expus hormonilor din Circlet, cereţi sfatul medicului dumneavoastră. A se păstra la temperaturi sub 30°C în ambalajul original.

Nu trebuie să utilizaţi Circlet dacă v-a fost eliberat de mai mult de 4 luni sau dacă data expirării a trecut. Data eliberării şi data expirării sunt menţionate pe cutie şi plic.

Nu utilizaţi Circlet dacă observaţi o schimbare a culorii inelului sau orice semn vizibil de deteriorare.

Informaţii suplimentare
Ce conţine Circlet

Etonogestrelul şi etinilestradiolul sunt eliberate din inel în doză de 0,120 mg/zi şi 0,015 mg/zi, fiecare pe o durată de 3 săptămâni.

Cum arată Circlet şi conţinutul ambalajului

Circlet este un inel flexibil, transparent, incolor până la aproape incolor, cu diametrul exterior de 54 mm.

Fiecare inel este ambalat într-un plic resigilabil. Plicul este ambalat în cutie împreună cu acest prospect. Fiecare cutie conţine 1 sau 3 inele.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

N.V. Organon

Kloosterstraat 6, 5349 AB Oss Olanda

Fabricanţi

N.V. Organon

Kloosterstraat 6, 5349 AB Oss Olanda

Organon Ireland Ltd.

Drynam Road, Swords Co. Dublin

Irlanda

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2011.

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *