Darizol comprimate orodispersabile

Darizol comprimate orodispersabile Prospect

Darizol, 5 mg / 10 mg, comprimate orodispersabile
Ce este Darizol şi pentru ce se utilizează
Medicament folosit pentru tratamentul demenţei. Clorhidratul de donepezil aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori de acetilcolinesterază. Este utilizat pentru tratamentul simptomatic al formelor uşoare până la moderat severe de demenţă de tip Alzheimer. Demenţa de tip Alzheimer este o boală care alterează modul de funcţionare al creierului şi este frecventă la vârstnici. Simptomele includ pierderea progresivă de memorie, confuzie intensă şi modificări ale comportamentului, făcând mai dificilă desfăşurarea activităţilor zilnice. Este utilizat doar la pacienţii adulţi.

Înainte să utilizaţiDarizol
Nu utilizaţi Darizol

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Darizol

înainte să luaţi Darizol, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aveţi:

Dacă vă internaţi în spital pentru o intervenţie chirurgicală, care necesită anestezie generală, trebuie să îi informaţi pe medicul dumneavoastră şi pe anestezist că utilizaţi Darizol, deoarece cantitatea necesară de anestezic poate fi modificată.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi următoarele medicamente:

Darizol nu trebuie utilizat cu alte medicamente care acţionează în acelaşi mod, de exemplu prin creşterea cantităţii de acetilcolină în creier blocând descompunerea ei de către enzima numită anticolinesterază (de exemplu galantamină). Medicamentele care scad cantitatea de acetilcolină pot avea un efect mai slab dacă sunt administrate cu Darizol. Dacă nu sunteţi sigur, vă rugăm să vorbiţi cu medicul dumneavoastră.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă urmează să fiţi supuşi unei operaţii, deoarece Darizol poate creşte efectul relaxantelor musculare utilizate în anestezie.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Darizol cu alimente şi băuturi

Efectele medicamentului nu sunt influenţate de ingestia concomitentă de alimente.

În timpul tratamentului cu Darizol nu consumaţi alcool etilic, deoarece alcoolul etilic poate reduce eficacitatea medicamentului.

Sarcina şi alăptarea

Nu utilizaţi Darizol dacă sunteţi gravidă.

Nu alăptaţi dacă utilizaţi Darizol.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Boala Alzheimer poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, de aceea nu trebuie să efectuaţi aceste activităţi decât dacă medicul dumneavoastră v-a spus că o puteţi face în siguranţă.

In plus, medicamentul poate determina oboseală, ameţeli şi crampe musculare. Dacă aveţi oricare dintre aceste reacţii adverse, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Darizol

• Aspartam : reprezintă o sursă de fenilalanină şi poate fi periculos pentru persoanele cu fenilcetonurie.

• Lactoză monohidrat: dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Darizol
Luaţi întotdeauna Darizol exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului numele însoţitorului dumneavoastră. Persoana care vă îngrijeşte vă va ajuta să luaţi medicamentul aşa cum v-a fost prescris.

De obicei, veţi începe tratamentul cu un comprimat de 5 mg, pe care il veţi lua în fiecare seară, înainte de culcare.

După o lună de tratament, medicul dumneavoastră vă poate creşte doza la un comprimat de 10 mg pe zi, administrat în fiecare seară, imediat înainte de culcare.

Comprimate orodispersabile de Darizol sunt fragile; de aceea, comprimatul nu va fi scos din folie prin apăsare. Nu manipulaţi comprimatele cu mâinile umede, deoarece comprimatele se pot deteriora. Modul de extragere al comprimatelor este următorul:

După câteva secunde, comprimatul începe să se fărâmiţeze, moment în care se poate înghiţi, cu sau fără apă. înainte de a plasa comprimatul pe limbă, gura trebuie să fie goală.

Concentraţia comprimatelor pe care le luaţi poate fi modificată, în funcţie de durata tratamentului şi de recomandările medicului dumneavoastră. Doza maximă recomandată este de 10 mg, administrată în fiecare seară.

Darizol nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani. Dacă aveţi probleme renale, nu este necesară ajustarea dozei de medicament.

Dacă aveţi probleme cu ficatul, s-ar putea ca doza să fie ajustată de către medic, conform necesităţilor dumneavoastră (vezi punctul 2 „înainte să utilizaţi Darizol”).

Nu întrerupeţi administrarea medicamentului decât dacă medicului dumneavoastră v-a spus să o faceţi. Medicul dumneavostră va evalua regulat eficacitatea tratamentului.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Darizol

NU LUAŢI mai mult de un comprimat pe zi. Dacă aţi luat o doză mai mare de Darizol decât trebuie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau celei mai apropiate unităţi de primiri urgenţe. Luaţi cu dumneavoastră la spital comprimatele neutilizate şi cutia medicamentului, astfel încât medicul să ştie ce aţi luat.

Simptomele supradozajului includ greaţă şi stare de rău, salivaţie excesivă, transpiraţii, bătăi lente ale inimii, tensiune arterială mică (stare confuzională sau ameţeli la ridicarea în picioare), probleme respiratorii, pierderea conştienţei şi crize convulsive sau convulsii.

Dacă uitaţi să luaţi Darizol

Dacă uitaţi să luaţi un comprimat, nu mai luaţi doza uitată şi continuaţi să luaţi tratamentul în mod normal, aşa cum aţi fost instruit de către medic.

Nu luaţi o doză dublă, pentru a compensa doza uitată.

Informaţi medicul dacă aţi uitat să luaţi Darizol timp de câteva zile, deoarece acesta trebuie să vă spună cum să reîncepeţi tratamentul.

Dacă încetaţi să luaţi Darizol

Nu întrerupeţi administrarea medicamentului decât dacă medicului dumneavoastră v-a spus să o faceţi. Dacă încetaţi să luaţi Darizol, beneficiile tratamentului vor dispare treptat.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Darizol poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori)

Cele mai frecvente reacţii adverse sunt diareea, starea de rău, durerea de cap.

Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)

Reacţiile adverse frecvente sunt greaţa, crampele musculare, oboseala şi insomnia (dificultăţi de somn). De asemenea au fost raportate şi răceala comună, anorexia (pierderea apetitului), halucinaţii (auzirea sau vederea de lucruri care nu sunt reale), agitaţie, comportament agresiv, leşin, ameţeli, durere de stomac sau disconfort, erupţie trecătoare şi mâncărime la nivelul pielii, pierderi necontrolate de urină, durere şi accidente.

Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)

Pot apărea următoarele reacţii adverse mai puţin frecvente: crize convulsive, bătăi rare ale inimii, sângerare sau ulcere la nivelul stomacului sau intestinelor. Medicul dumneavoastră poate observa de asemenea o creştere a concentraţiei în sânge a unei substanţe care este implicată în metabolizare numită creatinkinaza.

Rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)

Pot apărea următoarele reacţii adverse rare: simptome extrapiramidale (SEP) care includ mişcări necontrolate, tremurături şi rigiditate, nelinişte a corpului, contracţii musculare şi modificări ale respiraţiei şi ale frecvenţei bătăilor inimii. Alte reacţii adverse rare includ modificări ale bătăilor inimii şi probleme ale ficatului incluzând hepatita (inflamaţia ficatului caracterizată prin urină închisă la culoare, materii fecale decolorate, colorarea în galben a pielii, stare de rău şi febră).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Darizol
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi DARIZOL după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare
Ce conţine Darizol

Darizol 5 mg: Fiecare comprimat orodispersabil conţine 5 mg clorhidrat de donepezil. Darizol 10 mg: Fiecare comprimat orodispersabil conţine 10 mg clorhidrat de donepezil.

Cum arată Darizol şi conţinutul ambalajului

Darizol 5 mg: comprimate rotunde, aplatizate, albe până la aproape albe, marcate pe o faţă cu 5 şi netede pe cealaltă faţă.

Darizol 10 mg:comprimate rotunde, aplatizate, albe până la aproape albe, marcate pe o faţă cu 10 şi netede pe cealaltă faţă.

Cutie cu 2 blistere din PVC-PCTFE(Aclar)/Al sau Al/Al şi/sau PVC-PCTFE(Aclar)/Al /folie de aluminiu detaşabilă cu câte 14 comprimate orodispersabile.

Cutie cu 3 blistere din PVC-PCTFE(Aclar)/Al sau Al/Al şi/sau PVC-PCTFE(Aclar)/Al /folie de aluminiu detaşabilă cu câte 10 comprimate orodispersabile.

Cutie cu 7 blistere din PVC-PCTFE(Aclar)/Al sau Al/Al şi/sau PVC-PCTFE(Aclar)/Al /folie de aluminiu detaşabilă cu câte 14 comprimate orodispersabile.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C Romastru Trading SRL

Str. Biharia, nr. 67-77, sector 1, Bucureşti,

România

Fabricantul

Genepharm SA, 18-th km Marathon Avenue, Pallini,

Grecia

Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2011

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *