Etambutol arena capsule

Etambutol arena capsule Prospect

Etambutol Arena 400 mg capsule
Ce este Etambutol Arena şi pentru ce se utilizează
Etambutol Arena este folosit în tratamentul tuberculozei. Tuberculoza este o boală infecţioasă contagioasă provocată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numită şi bacilul Koch. Etambutolul este indicat în tratamentul următoarelor forme de tuberculoză:

• tuberculoză pulmonară (care se manifestă prin: febră cu predominantă seara, oboseală, pierdere în greutate, transpiraţii nocturne, o tuse mai mult sau mai puţin umedă, expectoraţii uneori cu sânge, dificultăţi în respiraţie la efort).

• tuberculoză extrapulmonară (localizarea infecţiei altor organe decât plamânul),

• meningită tuberculoasă (afectarea foiţei care înveleşte meningele).

Se va asocia obligatoriu cu alte chimioterapice şi antibiotice antituberculoase (administrat singur germenii dezvoltă rezistenţă), atât în cadrul tratamentului iniţial cât şi al retratamentului.

Etambutolul este prevăzut în schema terapeutică a primului retratament.

Inainte să utilizaţi Etambutol Arena
Nu utilizaţi Etambutol Arena dacă

– aveţi hipersensibilitate cunoscută (alergie) la etambutol sau la oricare din celelalte componente ale Etambutol Arena;

– aveţi nevrită optică (este o afecţiune inflamatorie care atinge nervul optic, responsabil de vedere), retinopatie diabetică (afectarea vaselor de sânge mici de la nivelul retinei) sau cataractă;

– aveţi afectare severă a rinichilor.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Etambutol Arena

Tratamentul cu etambutol trebuie precedat de un examen oftalmologic complet: acuitate vizuală, câmp vizual, vederea colorată, fund de ochi. Următoarele examene oftalmologice se efectuează în a 3-a săptămână de tratament apoi în a 2-a lună şi în continuare la fiecare 2 luni. Pentru pacienţii care primesc doze mai mari de 15 mg/kg şi zi examinarea va fi efectuată lunar. Modificările acuităţii vizuale pot fi unilaterale sau bilaterale; de aceea ochii trebuie testaţi separat şi împreună.

Apariţia tulburărilor de vedere în timpul tratamentului impune întreruperea acestuia. Fenomenele de nevrită optică sunt, în general, reversibile în câteva luni de la întreruperea tratamentului.

Spuneţi medicului dacă:

x suferiţi de insuficienţă renală (doza trebuie ajustată);

x aveţi antecedente de afecţiuni la nivelul ochilor; x consumaţi alcool în mod constant şi dacă fumaţi;

x aveţi diabet zaharat;

x luaţi alte medicamente toxice pentru afecţiuni ale retinei;

x aveţi valori crescute ale concentraţiei plasmatice de acid uric şi cu simptome de gută. Se recomandă prudenţă la copii sub 13 ani, la pacienţii inconştienţi şi la pacienţii cu disfuncţii renale. Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

În mod special spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi unul dintre următoarele medicamente:

– antiacidele gastrice cu aluminiu scad absorbţia digestivă a etambutolului (intervalul de administrare va fi de cel puţin 2 ore);

– clorochină şi derivaţi;

– fenotiazină şi alte fenotiazine;

– digitalice (digitoxina);

– cloramfenicol;

– disulfiram.

Utilizarea Etambutol Arena împreună cu alimente şi băuturi

In timpul tratamentului cu Etambutol Arena se recomandă evitarea consumului de alcool, deoarece acesta poate creşte toxicitatea asupra ochilor a etambutolului.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Deoarece etambutolul traversează placenta şi trece în laptele matern, se recomandă ca etambutolul să fie administrat cu prudentă în timpul sarcinii şi alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Prin reacţiile adverse oculare pe care le determină, etambutolul poate influenţa capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Etambutol Arena

Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Deoarece conţine p-hidroxibenzoat de metil (E 218) şi p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216), Etambutol Arena poate determina reacţii alergice, chiar întârziate.

Cum să utilizaţi Etambutol Arena
Utilizaţi întotdeauna Etambutol Arena exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Tratamentul tuberculozei se face conform schemelor terapeutice naţionale.

Adulţi

Doza uzuală de etambutol este de mg/kg şi zi (fără a depăşi 1,5 g/zi), în priză unică sau mg/kg şi zi (fără a depăşi 2 g/zi) de 3 ori pe săptămână, sau 50 mg/kg şi zi (maxim 2,5 g/zi) de două ori pe săptămână.

Utilizarea la copii

Doza uzuală de etambutol este de 15 – 25 mg/kg zilnic. Administrarea se face oral într-o singură priză.

Etambutolul se va administra numai după o evaluare atentă a raportului risc/beneficiu la pacienţii la care nu pot fi apreciate reacţiile adverse asupra acuităţii vizuale: copii sub vârsta de 13 ani, pacienţi inconştienţi şi la pacienţii cu disfuncţii renale.

Insuficientă renală

Doza în insuficienţa renală se reduce la 10 mg/kg şi zi, pentru un clearance al creatininei de 70 ml/min.

Mod de administrare

Capsulele se admnistrează oral, nemestecate cu o cantitate suficientă de lichid, pe stomacul gol.

Dacă aţi utilizat mai mult Etambutol Arena decât trebuie

Dacă aţi luat mai multe capsule decât cele recomandate adresati-vă imediat medicului.Nu se cunosc simptomele supradozajului dar în acet caz se recomandă efectuarea dializei.

Luaţi acest prospect sau câteva capsule cu dumneavoastră pentru ca medicul să stie ce aţi utilizat.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Etambutol Arena

Dacă uitaţi să luaţi doza de Etambutol Arena pe stomacul gol, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte. Totuşi, dacă este momentul pentru doza următoare, nu luaţi doza uitată şi reveniţi la schema de utilizare obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.

Dacă încetaţi să utilizaţi Etambutol Arena

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Etambutol Arena poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:

Foarte frecvente:

care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:

care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente:

care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare:

care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare:

afectează mai puţin de 1 din pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută

care nu poate fi estimată din datele disponibile

Frecvente:

• nevrită optică manifestată prin scăderea acuităţii vizuale, limitarea parţială a câmpului vizual, eliminarea din câmpul vizual a culorilor verde şi roşu, îngustarea câmpului vizual periferic. Toate aceste simptome sunt reversibile dacă se întrerupe imediat tratamentul.

Rare

• creştere a anumitor celule albe ale sângelui (eozinofilie), scădere anormală a trombocitelor (trombocitopenie) a leucocitelor (leucopenie) şi a globulelor albe (neutropenie) din sânge;

• reacţii de hipersensibilitate, reacţii anafilactice (umflare dureroasă a buzelor, limbii, feţei sau gâtului), înroşirea şi mâncărimi ale pielii;

• confuzie, dezorientare şi posibil halucinaţii;

• dureri de cap, ameţeli, parestezii (amorţeli, furnicături);

• anorexie (lipsa poftei de mâncare), greaţă, vărsături dureri de stomac;

• afectări trecătoare ale funcţiei ficatului;

• hiperuricemie (creşterea cantităţii de acid uric în sânge) şi precipitarea atacului de gută.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Etambutol Arena
Nu utilizaţi Etambutol Arena după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare
Ce conţine Etambutol Arena

– Substanţa activă este clorhidrat de etambutol. Fiecare capsulă conţine 400 mg clorhidrat de etambutol.

– Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei: lactoză monohidrat, amidon de porumb, polividonă K30, stearat de magneziu, talc; capsula: dioxid de titan (E 171), p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p- hidroxibenzoat de n-propil (E 216), gelatină.

Cum arată Etambutol Arena şi conţinutul ambalajului

Etambutol Arena se prezintă sub formă de capsule mărimea 00, cu capul şi corpul de culoare albă, conţinând o pulbere granulată de culoare albă.

Este disponibil în cutii cu 2 sau 100 de blistere din PVC/Al a câte 10 capsule sau în cutii cu un flacon din polietilenă conţinând 50 capsule.

Este posibil ca nu toate formele de ambalare să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Arena Group S.A.

Str. Ştefan Mihăileanu nr. 31, sector 2, Bucureşti, România

Fabricantul

S.C. Arena Group S.A.

Bd. Dunării nr. 54,-Voluntari, Jud. Ilfov, România

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2013.

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *