Humulin m ui suspensie injectabilă în cartuş

Humulin m ui suspensie injectabilă în cartuş Prospect

Humulin M UI/ml, suspensie injectabilă în cartuş
Ce este HUMULIN M 3 şi pentru ce se utilizează
Insulina este un hormon natural, produs de către pancreas. Dacă pancreasul dumneavoastră nu produce suficientă insulină pentru a controla nivelul glucozei din sângele dumneavoastră, veţi face diabet zaharat. HUMULIN este un înlocuitor al insulinei dumneavoastră. HUMULIN este produs în laborator prin „tehnologia recombinării ADN” şi are aceeaşi structură precum hormonul natural. Ca urmare, este diferit faţă de insulinele din surse animale.

Medicamentul dumneavoastră se numeşte HUMULIN M 3, 100 UI/ml, suspensie injectabilă în cartuş. Este o marcă de insulină umană. Concentraţia sa este de 100 unităţi pe mililitru (ml). Cartuşul conţine 3 ml (300 unităţi).

Utilizaţi tipul de HUMULIN pe care vi l-a recomandat medicul dumneavoastră. Nu schimbaţi insulina dumneavoastră decât dacă vă recomandă medicul dumneavoastră; chiar şi în această situaţie este necesară precauţie. Nu trebuie să amestecaţi HUMULIN cu insuline animale, sau cu insuline fabricate de un alt producător. Fiecare tip de insulină are tipărit pe cutie şi cartuş un simbol şi o culoare diferită astfel încât să o puteţi identifica cu uşurinţă.

Verificaţi întotdeauna cutia şi eticheta cartuşului în privinţa numelui şi tipului de insulină pe care o primiţi de la farmacie. Asiguraţi-vă că este tipul de HUMULIN pe care vi l-a recomandat medicul dumneavoastră.

Înainte să utilizaţi HUMULIN M 3
Nu utilizaţi HUMULIN M 3

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la insulină sau la oricare dintre celelalte componente ale HUMULIN M 3.

– dacă credeţi că este posibil să înceapă un episod hipoglicemic (nivel scăzut de zahăr în sânge), nu vă administraţi insulina, nu conduceţi vehicule sau utilizaţi utilaje. La punctul 4 al acestui prospect vi se explică cum să procedaţi când aveţi o hipoglicemie „uşoară”.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi HUMULIN M 3

– dacă aveţi diabet zaharat de mai mult de 1-2 ani sau dacă medicul v-a indicat să vă creşteţi frecvenţa injecţiilor cu insulină, este posibil să nu mai aveţi simptomele precoce prevestitoare atunci când nivelul zahărului din sânge scade prea mult. Trebuie să vă gândiţi atent la orarul meselor dumneavoastră, cât de frecvent şi cât de multe exerciţii fizice trebuie să faceţi. Trebuie de asemenea să vă urmăriţi cu atenţie nivelul zahărului din sânge prin măsurarea frecventă a nivelurilor glucozei din sânge.

– câţiva pacienţi care au avut episoade hipoglicemice, după ce au trecut de la insulină de origine animală la insulină umană, au raportat că semnele prevestitoare precoce erau mai puţin evidente sau erau diferite. Dacă aveţi episoade hipoglicemice frecvente sau dacă vă este greu să le recunoaşteţi, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră.

– dacă răspundeţi DA la oricare dintre întrebările următoare, spuneţi medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei de diabetologie.

– V-aţi îmbolnăvit recent?

– Luaţi orice alte medicamente?

– Aveţi probleme cu rinichii, cu ficatul sau cu glandele suprarenală, hipofiză sau tiroidă?

– Faceţi mai multe exerciţii fizice decât de obicei sau v-aţi schimbat dieta obişnuită?

Trebuie, de asemenea, să-i spuneţi medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei de diabetologie dacă plănuiţi să călătoriţi în străinătate. Diferenţele de fus orar între diverse ţări pot însemna că momentul administrării injecţiilor sau meselor va fi diferit de cel de acasă.

– unii pacienţi cu diabet zaharat tip 2 vechi şi insuficienţă cardiacă sau accident vascular cerebral în antecedente care erau trataţi cu pioglitazonă şi insulină au dezvoltat insuficienţă cardică. Informaţi medicul dumneavoastră cât mai curând posibil; dacă prezentaţi semne de insuficienţă cardiacă, ca de exemplu scurtarea neobişnuită a respiraţiei sau creşterea rapidă în greutate sau umflături localizate (edeme).

Atenţionare pentru sportivi: Dacă sunteţi sportiv trebuie să aveţi în vedere faptul că insulina pozitivează testele antidoping.

Utilizarea altor medicamente

Necesarul dumneavoastră de insulină se poate modifica dacă luaţi steroizi, hormoni tiroidieni, hormon de creştere, danazol, beta-2 simpatomimetice (de exemplu ritrodrină, salbutamol sau terbutalină), diuretice (tiazide), medicamente orale cu efect de scădere a glicemiei, acid acetilsalicilic, beta-blocante, octreotid, lanreotid, captopril, enalapril sau unele antidepresive cum sunt inhibitorii de monoaminooxidază (IMAO).

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Folosirea HUMULIN M 3 cu alimente şi băuturi

Necesarul dumneavoastră de insulină se poate modifica dacă consumaţi alcool etilic.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Dacă sunteţi gravidă sau plănuiţi să rămâneţi gravidă cantitatea de insulină necesară scade de obicei în primele 3 luni de sarcină şi creşte în timpul următoarele şase luni.

Dacă alăptaţi, s-ar putea să fie necesar să modificaţi doza de insulină sau dieta.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Capacitatea dumneavoastră de a vă concentra şi de a reacţiona poate să fie redusă dacă faceţi hipoglicemie. Vă rugăm să ţineţi seama de această posibilă problemă, în toate situaţiile în care s-ar putea să expuneţi unui risc propria dumneavoastră persoană sau alte persoane (de exemplu atunci când conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje).

Trebuie să luaţi legătura cu medicul dumneavoastră pentru a discuta dacă mai este recomandabil să conduceţi vehicule dacă prezentaţi:

– episoade frecvente de hipoglicemie

– semne de avertizare reduse sau absente ale hipoglicemiei

Cum să utilizaţi HUMULIN M 3
Cartuşul a 3 ml suspensie injectabilă este destinat doar utilizării cu stilouri injectoare (pen-uri) cu capacitatea de 3 ml şi nu este destinat utilizării cu pen-urile cu capacitatea de 1,5 ml.

Verificaţi întotdeauna cutia şi eticheta cartuşului în privinţa numelui şi tipului de insulină pe care o primiţi de la farmacie. Asiguraţi-vă că este tipul de HUMULIN pe care vi l-a recomandat medicul dumneavoastră.

Utilizaţi întotdeauna HUMULIN M 3 exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.

Dozajul

– Medicul dumneavoastră v-a recomandat ce tip de insulină să utilizaţi, în ce cantitate, când şi cât de frecvent să vă administraţi medicamentul. Acest medicament este pentru dumneavoastră. Respectaţi întocmai instrucţiunile medicului dumneavoastră şi vizitaţi regulat clinica de diabet.

– Dacă schimbaţi tipul de insulină (de exemplu de la insulină animală la umană), s-ar putea să fie necesar să luaţi mai multă sau mai puţină decât înainte. Acest lucru poate fi doar la prima doză administrată sau poate fi o schimbare gradată de-a lungul a câteva săptămâni.

– Injectaţi HUMULIN sub piele. Puteţi injecta şi intra muscular doar dacă v-a recomandat medicul.

Pregătirea insulinei

– HUMULIN M 3 trebuie amestecat înaintea fiecărei utilizări pentru a resuspenda insulina. Pentru aceasta, rotiţi cartuşul între palme de 10 ori. Apoi răsturnaţi-l cu 180°, tot de aproximativ 10 ori. Faceţi aceste mişcări lent, pentru a permite perlei de amestecare din sticlă să se deplaseze pe toată lungimea cartuşului, pentru a ajuta la amestecare. Înainte de montarea în cartuş, verificaţi aspectul suspensiei. După amestecare, HUMULIN M 3 trebuie să aibă un aspect uniform, „noros” sau lăptos. Dacă nu are acest aspect, amestecaţi din nou.

– Cartuşele nu trebuie folosite dacă prezintă aglomerări de substanţă sau dacă pe pereţii sau pe fundul cartuşului aderă particule solide, albe, dându-i acestuia un aspect îngheţat.

Pregătirea stiloului injector (pen-ului)

– Spălaţi-vă pe mâini. Dezinfectaţi membrana de cauciuc a cartuşului.

– Trebuie să utilizaţi cartuşele de HUMULIN doar în stilouri injectoare (pen-uri)corespunzătoare cu marcaj CE. Vă rugăm să vă asiguraţi că HUMULIN sau cartuşele de insulină Lilly sunt menţionate în manualul de utilizare pe care îl primiţi împreună cu stiloul injector (pen). Cartuşul de 3 ml încape doar într-un stilou injector (pen) cu capacitatea de 3 ml. Urmaţi instrucţiunile de utilizare ale stiloului injector (pen-ului). Montaţi cartuşul în stilou injector (pen).

– Setaţi doza la 1 sau 2 unităţi. Ţineţi stiloul injector (pen-ul) cu acul îndreptat în sus şi loviţi uşor cu degetul partea laterală a stiloului injector (pen-uli), astfel încât bulele de aer să se adune în partea de sus. În continuare, ţinând stiloul injector (pen-ul) în poziţie verticală şi acţionaţi mecanismul de injectare. Faceţi acest lucru până când o picătură de suspensie va ieşi pe vârful acului. Este posibil să mai rămână în stiloul injector (pen) mici bule de aer. Acestea sunt inofensive, dar o bulă de aer prea mare poate afecta acurateţea dozei necesare de insulină.

Injectarea insulinei

Înainte de a face injecţia, dezinfectaţi pielea aşa cum aţi fost instruit(ă). Injectaţi sub piele, aşa cum vi s-a spus. Nu injectaţi direct într-o venă. După injectare, lăsaţi acul în piele timp de cinci secunde, ca să vă asiguraţi că v-aţi administrat întreaga doză. Nu frecaţi locul unde aţi făcut injecţia. Aveţi grijă să vă faceţi injecţia la cel puţin un centimetru (1 cm) faţă de locul unde v-aţi administrat ultima injecţie şi să „rotaţi“ locurile în care faceţi injecţia, aşa cum vi s-a spus.

După injectare

De îndată ce aţi făcut injecţia, detaşaţi acul de la stiloul injector (pen). Acest lucru va face ca suspensia să rămână sterilă şi va împiedica scurgerea suspensiei, reintrarea aerului în stiloul injector (pen) şi înfundarea acului. Nu lăsaţi ca acul să fie folosit şi de alte persoane. Nu lăsaţi ca stiloul injector (pen-ul) să fie folosit şi de alte persoane. Puneţi la loc capacul stiloului injector (pen-ului).

Injectările următoare

Trebuie să amestecaţi suspensia ori de câte ori utilizaţi cartuşul, dar lăsaţi cartuşul în stiloul injector (pen). Înaintea fiecărei administrări, fixaţi o doză de 1 sau 2 unităţi şi apăsaţi mecanismul de injectare cu stiloul injector (pen-ul) îndreptat în sus, până când pe ac va ieşi o picătură de suspensie. Puteţi să vedeţi câtă suspensie a mai rămas, privind gradaţiile de pe partea laterală a cartuşului. Distanţa dintre fiecare semn este de aproximativ 20 unităţi (pentru cartuşul de 3 ml). Dacă a mai rămas prea puţină suspensie pentru doza necesară dumneavoastră, schimbaţi cartuşul.

Nu amestecaţi nici o altă insulină în cartuşul HUMULIN. După ce cartuşul s-a golit, nu îl refolosiţi.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din HUMULIN M 3

Dacă utilizaţi mai mult HUMULIN decât vă este necesar, poate să apară hipoglicemie. Verificaţi-vă glicemia.

Dacă glicemia este mică, mâncaţi tablete de glucoză, zahăr sau beţi o băutură cu zahăr. Apoi mâncaţi fructe, biscuiţi sau un sandviş, după cum v-a spus medicul şi odihniţi-vă. Adeseori, toate acestea vă vor ajuta să depăşiţi o hipoglicemie uşoară sau un supradozaj minor al insulinei. Dacă vi se face mai rău şi respiraţia dumneavoastră este superficială, iar pielea devine palidă, anunţaţi imediat medicul. O injecţie cu glucagon poate să trateze hipoglicemii destul de severe. După injecţia cu glucagon mâncaţi glucoză sau zahăr. Dacă nu răspundeţi la glucagon, va trebui să mergeţi la spital. Solicitaţi-i medicului să vă ofere informaţii despre glucagon.

Dacă uitaţi să utilizaţi HUMULIN M 3

Dacă utilizaţi mai puţin HUMULIN decât vă este necesar, poate să apară hiperglicemie. Verificaţi-vă glicemia.

Dacă hipoglicemia (scăderea zahărului din sânge) sau hiperglicemia (creşterea zahărului din sânge) nu sunt tratate, pot fi foarte grave şi pot să producă dureri de cap, greaţă, vărsături, deshidratare, pierderea conştienţei, comă şi chiar deces (vezi A şi B la pct. 4 „Reacţii adverse posibile”).

– Păstraţi întotdeauna seringi de rezervă şi un flacon de rezervă de HUMULIN, în cazul în care pierdeţi stiloul injector (pen-ul) şi cartuşele sau acestea se deteriorează.

– Purtaţi întotdeauna cu dumneavoastră ceva care să arate că suferiţi de diabet zaharat.

– Trebuie să aveţi întotdeauna la dumneavoastră zahăr.

Dacă încetaţi să utilizaţi HUMULIN M 3

Dacă încetaţi să utilizaţi HUMULIN, poate să apară hiperglicemie.

Nu schimbaţi insulina dumneavoastră decât dacă medicul vă spune să faceţi acest lucru.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, HUMULIN poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Cea mai frecventă reacţie adversă a terapiei cu insulină este hipoglicemia. Hipoglicemia severă poate determina pierderea stării de conştienţă şi, în cazuri extreme, chiar deces. Nu sunt prezentate frecvenţe specifice hipoglicemiei, deoarece hipoglicemia este rezultatul atât al dozei de insulină administrate cât şi al altor factori, de exemplu dieta urmată sau exerciţiile fizice efectuate de către dumneavoastră.

Reacţiile de hipersensibilitate locală sunt frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 100 pacienţi). Pot să apară înroşirea pielii, umflătură şi mâncărime la nivelul locului de injectare. Aceste reacţii sunt trecătoare şi dispar în câteva zile până la câteva săptămâni. În unele cazuri aceste reacţii locale pot avea legătură cu alţi factori decât insulina, de exemplu substanţele iritante din soluţia folosită pentru dezinfectarea locului de injectare sau o tehnică de injectare greşită.

Reacţia de hipersensibilitate sistemică, foarte rară (apare la mai puţin de 1 din pacienţi), dar potenţial mai gravă, este o reacţie alergică generalizată la insulină. Aceasta poate fi severă şi produce înroşirea pielii pe întregul corp, greutate în respiraţie, respiraţie şuierătoare, scăderea tensiunii arteriale, bătăi rapide ale inimii sau transpiraţii.

Dacă credeţi că aveţi acest tip de alergie la HUMULIN, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Lipodistrofia (îngroşarea sau adâncituri la nivelul pielii) care poate să apară la locul injectării este mai puţin frecventă (apare la mai puţin de 1 din 100 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 1000 pacienţi).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Probleme frecvente ale diabetului

A. Hipoglicemia

Hipoglicemia (prea puţin zahăr în sânge) este una dintre reacţiile adverse cele mai frecvente la utilizatorii de insulină.

Hipoglicemia poate fi cauzată de:

– Aţi utilizat prea multă insulină;

– Aţi „sărit“ sau aţi întârziat să luaţi masa;

– Aţi efectuat exerciţii fizice sau aţi muncit mai mult decât de obicei; – Aţi suferit de o infecţie sau o boală (în special cu diaree sau vărsături);

– Nevoia de insulină a corpului dumneavoastră este modificată

– Aveţi boli ale glandelor suprarenale, hipofizei sau tiroidei sau vi s-a agravat o boală de ficat sau de rinichi.

Alcoolul şi unele medicamente pot influenţa nivelul glicemiei dumneavoastră.

Simptomele hipoglicemiei pot să apară brusc şi includ:

– oboseală;

– nervozitate, tremor;

– dureri de cap;

– bătăi rapide ale inimii;

– greaţă;

– transpiraţii reci.

B. Hiperglicemia şi cetoacidoza diabetică

Hiperglicemia (prea mult zahăr în sânge) apare când organismul dumneavoastră nu mai are destulă insulină.

Hiperglicemia poate fi provocată de:

– faptul că nu vă injectaţi doza de HUMULIN sau altă insulină;

– faptul că utilizaţi mai puţină insulină decât v-a spus medicul;

– faptul că mâncaţi mai mult decât vă permite dieta dumneavoastră;

– aveţi febră, infecţie sau suferiţi de un stres emoţional.

Hiperglicemia poate să determine cetoacidoză diabetică. Primele simptome se manifestă lent, pe parcursul mai multor ore sau zile. Simptomele de hiperglicemie includ:

– somnolenţă

– faţă congestionată

– sete

– lipsa poftei de mâncare

– miros de fructe al respiraţiei

– greaţă sau vărsături

Simptomele severe sunt greutatea în respiraţie şi pulsul rapid. Solicitaţi imediat ajutor medical.

C. Boli

Dacă vă îmbolnăviţi, în special dacă aveţi greaţă sau vărsături, cantitatea de insulină de care aveţi nevoie se poate modifica.

Chiar şi atunci când nu mâncaţi normal, tot aveţi nevoie de insulină.

Efectuaţi teste de urină şi sânge, urmaţi „regulile în caz de boală” şi anunţaţi-l pe medicul dumneavoastră.

Cum se păstrează HUMULIN M 3
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Înainte de prima utilizare, păstraţi HUMULIN M 3 la frigider (2°C – 8°C). A nu se congela.

Păstraţi cartuşul în curs de utilizare la temperatura camerei (sub 30°C), timp de până la 28 zile.

Nu ţineţi stiloul injector (pen-ul) sau cartuşele în curs de utilizare la frigider.

Nu expuneţi stiloul injector (pen-ul) sau cartuşele la surse de căldură sau la lumina directă a soarelui.

Nu utilizaţi HUMULIN M 3 după data de expirare înscrisă pe cutie şi cartuş.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare
Ce conţine HUMULIN M 3

– Substanţa activă este insulina umană. Fiecare mililitru suspensie injectabilă conţine insulină izofan bifazică 100 UI, compusă din insulină izofan 70 UI şi insulină regular 30 UI. Fiecare cartuş conţine 3 ml suspensie injectabilă (300 unităţi).

– Celelalte componente sunt metacrezol (conservant), glicerol fenol, sulfat de protamină, hidrogenofosfat de disodiu heptahidrat, oxid de zinc şi apă pentru preparate injectabile. Este posibil ca în cadrul procesului de fabricaţie să se adauge acid clorhidric sau hidroxid de sodiu (sau amândouă) pentru a ajusta aciditatea.

Cum arată HUMULIN M 3 şi conţinutul ambalajului

HUMULIN M 3 se prezintă sub forma unei suspensii sterile de culoare albă, cu sediment alb şi supernatant incolor până la aproape incolor, cu pH ajustat între 6,9-7,5. La agitarea uşoară suspensia se reface uşor.

HUMULIN M 3 este disponibil în cutii cu 5 cartuşe din sticlă tip I, cu dop-piston din cauciuc la un capăt şi disc din cauciuc prevăzut cu capsă din Al la celălalt capăt, a câte 3 ml suspensie injectabilă

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Lilly France S.A.S.,

203, Bureaux de la Colline, Saint-Cloud, Franţa

Producător

LILLY FRANCE S.A.S.

Rue du Colonel Lilly, F Fegersheim, Franţa

ELI LILLY ITALIA S.p.A.

Via A. Gramsci Sesto Fiorentino, Florenţa, Italia

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentantul local al deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2011

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *