Losartan actavis comprimate filmate

Losartan actavis comprimate filmate Prospect

Losartan Actavis, 25 mg / 50 mg, comprimate filmate
Ce este Losartan Actavis şi pentru ce se utilizează
Losartanul aparţine unui grup de medicamente cunoscute ca ‘antagonişti ai receptorilor de angiotensină II’.

Angiotensina II este o substanţă produsă de organismul dumneavoastră care se leagă de anumiţi receptori din vasele de sânge, determinând constricţia acestora. Aceasta are ca rezultat creşterea tensiunii arteriale. Losartan previne legarea angiotensinei II de aceşti receptori şi determină astfel relaxarea vaselor de sânge şi scăderea tensiunii arteriale. Losartanul întârzie deteriorarea funcţiei rinichilor la pacienţii cu hipertensiune arterială şi diabet zaharat de tip 2.

Losartan Actavis este utilizat:

Înainte să luaţi Losartan Actavis
Nu luaţi Losartan Actavis

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Losartan Actavis

Înainte de a utiliza Losartan Actavis este important să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului:

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală sau medicamente din plante şi remedii naturale.

Aveţi grijă deosebită dacă utilizaţi următoarele medicamente în timpul tratamentului cu Losartan Actavis:

In cazul în care funcţia dumneavoastră renală este afectată, utilizarea concomitentă a acestor medicamente poate agrava funcţia renală.

Medicamentele care conţin litiu nu trebuie utilizate în combinaţie cu losartan fără a fi atent supravegheaţi de către medicul dumneavoastră. Pot fi necesare măsuri speciale de precauţie (de exemplu analize de sânge).

Utilizarea Losartan Actavis cu alimente şi băuturi

Losartan Actavis poate fi administrat cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Nu trebuie să utilizaţi losartan în primele 12 săptămâni de sarcină şi nu trebuie utilizat deloc după a 13-a săptămână de sarcină, deoarece utilizarea sa în timpul sarcinii poate fi dăunătoare copilului. Dacă deveniţi gravidă în timpul tratamentului cu losartan, spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Trecerea la un tratament alternativ adecvat trebuie realizată înaintea planificării sarcinii. Nu trebuie să utilizaţi losartan dacă alăptaţi. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Utilizarea la copii şi adolescenţi

A fost studiată administrarea Losartan Actavis la copii. Pentru mai multe informaţii, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Este puţin probabil ca Losartan Actavis să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, ca în cazul multor altor medicamente utilizate pentru a trata tensiunea arterială crescută, administrarea losartanului poate determina la unele persoane ameţeli sau somnolenţă. In cazul în care prezentaţi ameţeli sau somnolenţă, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a desfăşura astfel de activităţi.

Informaţii importante privind unele componente ale Losartan Actavis

Losartan Actavis conţine manitol. Poate avea efect laxativ uşor.

Cum să luaţi Losartan Actavis
Luaţi întotdeauna Losartan Actavis exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Medicul dumneavoastră va decide doza corespunzătoare de Losartan Actavis în funcţie de starea dumneavoastră şi de utilizarea altor medicamente. Este important să continuaţi să utilizaţi Losartan Actavis pe toată perioada recomandată de către medicul dumneavoastră ,pentru a menţine un control constant al tensiunii dumneavoastră arteriale.

Pacienţi cu tensiune arterială crescută

Doza iniţială uzuală este de 50 mg losartan (un comprimat de Losartan Actavis 50 mg) o dată pe zi. Efectul maxim de scădere a tensiunii arteriale se obţine la 3-6 săptămâni după începerea tratamentului. La unii pacienţi doza poate fi crescută la 100 mg losartan (două comprimate de Losartan Actavis 50 mg) administrate o dată pe zi.

Dacă aveţi impresia că efectul losartanului este prea puternic sau prea slab, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Doza iniţială uzuală este de 50 mg losartan (un comprimat de Losartan Actavis 50 mg) o dată pe zi. În funcţie de efectul asupra tensiunii arteriale doza poate fi crescută la 100 mg losartan (două comprimate Losartan Actavis 50 mg) o dată pe zi.

Comprimatele de losartan pot fi administrate împreună cu alte medicamente care scad tensiunea arterială (de exemplu diuretice, blocante ale canalelor de calciu, blocante ale receptorilor alfa sau beta-adrenergici şi medicamente cu acţiune centrală), împreună cu insulină şi cu alte medicamente utilizate în mod frecvent pentru scăderea valorilor glucozei din sânge (de exemplu sulfonilureice, gliatazone şi inhibitori de glucozidază).

Pacienţi cu insuficienţă cardiacă

Doza iniţială uzuală este de 12,5 mg losartan o dată pe zi.

În general, doza trebuie crescută săptămânal, pas cu pas (cum ar fi 12,5 mg zilnic în prima săptămână, 25 mg zilnic în a doua săptămână, 50 mg zilnic în a treia săptămână), până la doza uzuală de întreţinere de 50 mg losartan (un comprimat Losartan Actavis 50 mg) o dată pe zi, în funcţie de starea dumneavoastră.

In tratamentul insuficienţei cardiace, losartan este de obicei administrat în asociere cu un diuretic (medicament care creşte cantitatea de apă pe care o eliminaţi prin rinichi) şi/sau digitalic (medicament care ajută inima să fie mai puternică şi mai eficientă) şi/sau betablocant.

Dozaj la grupe speciale de pacienţi

La unii pacienţi, cum sunt cei trataţi cu diuretice în doze mari, pacienţi cu insuficienţă hepatică sau pacienţi cu vârsta peste 75 ani, medicul poate recomanda o doză mai mică, în special la începutul tratamentului. Utilizarea losartanului nu este recomandată la pacienţii cu insuficienţă hepatică gravă (vezi pct. „Nu utilizaţi Losartan Actavis”)

Administrare

Comprimatele trebuie înghiţite cu un pahar cu apă. Încercaţi să luaţi doza zilnică la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi. Este important să continuaţi să luaţi losartan până când medicul dumneavoastră vă recomandă altfel.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Losartan Actavis

Dacă din greşeală luaţi prea multe comprimate, sau un copil înghite câteva, contactaţi imediat medicul dumneavoastră.

Simptomele supradozajului sunt tensiune arterială scăzută, bătăi accelerate ale inimii, posibil bătăi încetinite ale inimii.

Dacă uitaţi să utilizaţi Losartan Actavis

Dacă aţi uitat, din greşeală, să luaţi doza zilnică, luaţi doza următoare ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Losartan Actavis poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă prezentaţi următoarele simptome, încetaţi administrarea comprimatelor de losartan şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la secţia de urgenţe a celui mai apropiat spital:

Aceasta este o reacţie adversă gravă dar rară, care afectează mai mult de 1 din pacienţi dar mai puţin de 1 din 1000 pacienţi. Este posibil să aveţi nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă sau de spitalizare.

Reacţiile adverse ale medicamentelor sunt clasificate după cum urmează:

foarte frecvente: întâlnite la mai mult de 1 din 10 pacienţi

frecvente: întâlnite la 1 din 100 până la 1 din 10 pacienţi

mai puţin frecvente: întâlnite la 1 din 1000 până la 1 din 100 pacienţi

rare: întâlnite la 1 din până la 1 din 1000 pacienţi

foarte rare: întâlnite la mai puţin de 1 din pacienţi

frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile)

Următoarele reacţii adverse au fost raportate la administrarea Losartan Actavis:

Frecvente:

Mai puţin frecvente:

Rare:

Frecvenţă necunoscută:

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Losartan Actavis
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi Losartan Actavis după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare
Ce conţine Losartan Actavis

Cum arată Losartan Actavis şi conţinutul ambalajului

Losartan Actavis 25 mg comprimate filmate

Se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu diametrul de 8 mm şi inscripţionate cu 2L

Losartan Actavis 50 mg comprimate filmate

Se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu diametrul de 10 mm, cu linie mediană şi inscripţionate cu 3L

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Actavis Group PTC ehf. Reykjavikurvegur 76-78, 220 Hafnarfjordur Islanda

Producătorul

Actavis hf.

Reykjavikurvergur 78, 220 Hafnarfjorâur Islanda

Acest prospect a fost aprobat în Aprilie 2010

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *