Marvelon family plannings comprimate

Marvelon family plannings comprimate Prospect

Marvelon 28 Family Plannings, comprimate
Ce este Marvelon 28 şi pentru ce se utilizează?
Compoziţia şi tipul de comprimat

Marvelon 28 este un comprimat contraceptiv combinat. Fiecare comprimat mare conţine o cantitate mică din doi hormoni sexuali feminini diferiţi. Aceştia sunt desogestrelul (un progestogen) şi etinilestradiolul (un estrogen). Comprimatele mici nu conţin hormoni şi sunt numite comprimate placebo. Datorită cantităţii mici de hormoni, Marvelon 28 este considerat un contraceptiv oral cu doză mică. Deoarece toate comprimatele active din folie conţin aceiaşi hormoni în aceeaşi doză, se consideră că este un comprimat contraceptiv combinat monofazic.

De ce să utilizaţi Marvelon 28

Marvelon 28 se utilizează pentru a preveni sarcina.

Dacă se utilizează conform indicaţiilor (fără a omite comprimate), şansa de a rămâne gravidă este foarte mică.

Înainte să utilizaţi Marvelon 28
Nu utilizaţi Marvelon 28

Nu utilizaţi Marvelon 28 dacă aveţi vreuna dintre afecţiunile enumerate mai jos. Dacă oricare dintre afecţiunile de pe această listă este valabilă în cazul dumneavoastră, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Marvelon 28. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să utilizaţi un tip diferit de comprimat contraceptiv sau o metodă contraceptivă total diferită (nehormonală).

Dacă oricare dintre aceste afecţiuni apare pentru prima dată în timpul utilizării Marvelon 28, opriţi imediat utilizarea acesteia şi spuneţi medicului. Intre timp, utilizaţi o metodă contraceptivă nehormonală.

A se vedea de asemenea punctul 2.2.1 „Menţiuni generale”

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Marvelon 28

Menţiuni generale

In acest prospect au fost descrise mai multe situaţii în care trebuie să întrerupeţi utilizarea Marvelon 28, sau în care protecţia contraceptivă poate fi scăzută. In astfel de situaţii nu trebuie să aveţi contact sexual sau trebuie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare nehormonale, de exemplu un prezervativ sau altă metodă de tip barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau metoda bazată pe temperatură. Aceste metode nu sunt sigure, deoarece Marvelon 28 influenţează modificarile uzuale ale temperaturii şi mucusului cervical ce apar în timpul ciclului menstrual.

Marvelon 28, ca toate contraceptivele orale, nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere sexuală.

Marvelon 28 a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altora.

Marvelon 28 nu trebuie utilizat în mod obişnuit pentru amânarea unui ciclu menstrual. Cu toate acestea, dacă în cazuri excepţionale aveţi nevoie să amânaţi un ciclu menstrual, spuneţi medicului dumneavoastră.

Ce trebuie să ştiţi înainte de a utiliza Marvelon 28

Dacă Marvelon 28 combinată este utilizat în prezenţa oricăreia dintre afecţiunile enumerate mai jos este posibil să fie necesară monitorizarea dumneavoastră atentă. Medicul dumneavoastră vă poate explica acest lucru. De aceea, dacă oricare dintre acestea sunt valabile în cazul dumneavoastră, spuneţi medicului dumneavoastră înainte să începeţi utilizarea Marvelon 28.

Dacă oricare dintre afecţiunile de mai sus apar pentru prima dată, revin sau se agravează în timp ce utilizaţi Marvelon 28, trebuie să îl contactaţi pe medicul dumneavoastră.

Marvelon28 şi tromboza

Tromboza venoasă

Utilizarea oricărui ncontraceptiv oral combinat, inclusiv Marvelon 28, creşte riscul femeii de a face tromboză venoasă (formarea unui cheag de sânge într-un vas de sânge) comparativ cu o femeie care nu ia niciun comprimat (contraceptiv).

Riscul de a face tromboză venoasă este mai mare dacă utilizaţi Marvelon 28 comparativ cu alte contraceptive orale combinate ce conţin progestativul levonorgestrel:

Tromboză arterială

Utilizarea contraceptivului oral combinat a fost asociată cu o creştere a riscului de tromboză arterială (obstrucţia unei artere), de exemplu, la nivelul vaselor de sânge ale inimii (infarct miocardic) sau ale creierului (accident vascular cerebral).

Riscul de tromboză arterială la utilizatoarele de contraceptive orale combinate creşte:

Dacă observaţi semne de tromboză, întrerupeţi administrarea Marvelon 28 şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră (a se vedea de asemenea pct. 2.3 „Când trebuie să îl contactaţi pe medicul dumneavoastră?”).

Marvelon 28 şi cancerul

Cancerul de sân a fost diagnosticat ceva mai frecvent la femeile care utilizează contraceptivul oral comparativ cu femeile de aceeaşi vârstă, care nu utilizează contraceptivul oral. Această creştere uşoară a numărului de cancere de sân diagnosticate dispar treptat în următorii 10 ani după întreruperea utilizării contraceptivului oral. Nu se ştie dacă această diferenţă este cauzată de contraceptivul oral. Se poate datora şi faptului că femeile sunt examinate mai frecvent, astfel încât cancerul de sân este observat mai precoce.

În cazuri rare, la utilizatoarele de contraceptiv oral s-au raportat tumori hepatice benigne şi, încă şi mai rar, tumori hepatice maligne. Aceste tumori pot duce la hemoragii interne. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră, dacă aveţi durere severă la nivelul abdomenului.

Cancerul de col uterin este provocat de o infecţie cu papilomavirusul uman. S-a raportat apariţia lui mai frecventă la femeile care utilizează contraceptivul oral timp îndelungat. Nu se ştie dacă acest fapt este cauzat de utilizarea contraceptivelor hormonale sau de comportamentul sexual şi alţi factori (cum ar fi o mai buna examinare preventivă a colului uterin).

Utilizarea altor medicamente

Unele medicamente pot împiedica Marvelon 28 să acţioneze corect. Acestea includ medicamentele utilizate pentru tratamentul epilepsiei şi narcolepsiei (de exemplu primidonă, fenitoină, barbiturice, carbamazepină, oxcarbazepină, topiramat, felbamat, modafinil), tuberculozei (de exemplu rifampicină) şi infecţiei cu HIV (de exemplu ritonavir, nelfinavir, nevirapine, efavirenz); antibiotice (de exemplu ampicilină, tetracicline, griseofulvină), pentru alte boli infecţioase; presiune sanguină crescută în vasele de sânge din plămân (bosentan) şi preparate din plante pe bază de sunătoare (Hypericum perforatum, utilizată, în principal, pentru tratamentul stărilor depresive).

Marvelon 28 poate de asemenea să interfere cu mecanismul de acţiune al altor medicamente (de exemplu ciclosporina şi lamotrigina).

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente sau preparate din plante, chiar dintre cele eliberate fără reţetă. De asemenea, spuneţi-i medicului sau stomatologului care vă prescrie un alt medicament (sau farmacistului) că utilizaţi Marvelon 28. Ei vă pot spune dacă trebuie să adoptaţi măsuri contraceptive suplimentare şi, dacă da, pentru cât timp.

Marvelon 28 şi sarcina

Marvelon 28 nu trebuie utilizat de către femeile gravide, sau care cred că pot fi gravide.

Dacă suspectaţi că sunteţi gravidă în timp ce utilizaţi deja Marvelon 28, trebuie să spuneţi medicului cât mai curând posibil.

Marvelon 28 şi alăptarea

Marvelon 28 nu se recomandată de obicei în timpul alăptării. Dacă doriţi să luaţi Marvelon 28 în timpul alăptării, vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-au observat efecte asupra conducerii vehiculelor şi folosirii utilajelor.

Informaţii importante privind unele componente ale Marvelon 28

Dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveţi intoleranţă la anumite zaharuri, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe utilizarea de Marvelon 28.

Utilizarea la copii şi adolescenţi

Nu sunt date clinice disponibile referitoare la eficacitate şi siguranţă la copii şi adolescenţi sub 18 ani.

Când trebuie să îl contactaţi pe medicul dumneavoastră?

Controale regulate

Când utilizaţi Marvelon 28, medicul dumneavoastră vă va spune să reveniţi pentru controale regulate. Trebuie în general, să faceţi un control în fiecare an.

Spuneţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă:

urmează să utilizaţi alte medicamente (a se vedea pct. 2.2.5 Utilizarea altor medicamente);

Întrerupeţi administrarea comprimatelor şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră, dacă observaţi posibile semne de tromboză:

Cum să utilizaţi Marvelon 28?
Când şi cum să luaţi comprimatele

Cutia Marvelon 28 conţine 28 de comprimate albe: 21 de comprimate mari ce conţin substanţa activă (comprimatele 1-21) şi 7 comprimate mici fără substanţă activă (comprimatele 22-28). Luaţi-vă comprimatul în aproximativ acelaşi moment al zilei în fiecare zi cu puţin lichid dacă este necesar. începeţi cu comprimatul 1 din colţul stânga sus al foliei (notat cu „start”). Urmaţi direcţia săgeţilor până când luaţi toate cele 28 de comprimate. Făcând aceasta, utilizaţi mai întâi comprimatele mari după care continuaţi cu comprimatele mici, placebo. Sângerarea menstruală trebuie să survină în timpul acestor 7 zile (sângerare de întrerupere). De obicei începe în ziua 2-3 după ultimul comprimat mare. începeţi să utilizaţi următoarea dumneavoastră folie imediat după ultimul comprimat placebo, chiar dacă continuaţi să aveţi sângerare menstruală. Acest lucru înseamnă că veţi să începe întotdeauna noile folii în aceeaşi zi a săptămânii şi, de asemenea, că veţi avea sângerarea în aproximativ aceleaşi zile, în fiecare lună.

Începerea primei cutii de Marvelon 28

începeţi să utilizaţi Marvelon 28 în prima zi a ciclului dumneavoastră, adică în prima zi de sângerare menstruală. Marvelon 28 va intra în acţiune imediat. Nu este nevoie să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară.

Puteţi de asemenea să începeţi în zilele 2-5 ale ciclului dumneavoastră, dar, dacă faceţi astfel, asiguraţi-vă că utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară (metodă de tip barieră) în primele 7 zile ale primului ciclu de utilizare a comprimatelor.

Puteţi să începeţi utilizarea Marvelon 28 în ziua următoare după ce aţi luat ultimul comprimat din folia cu contraceptivul dumneavoastră curent (acest lucru înseamnă că nu există un interval în care nu se iau comprimate). Dacă cutia cu contraceptivul dumneavoastră curent conţine comprimate inactive puteţi să începeţi Marvelon 28 în ziua următoare după ce aţi luat ultimul comprimat activ (dacă nu sunteţi sigură care dintre comprimate este activ, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului).

De asemenea, puteţi să începeţi mai târziu, dar niciodată mai târziu de ziua următoare după intervalul în care nu se iau comprimate din folia cu contraceptivul dumneavoastră curent (sau ziua următoare după ultimul comprimat inactiv din folia cu contraceptivul dumneavoastră curent). în cazul în care utilizaţi un inel vaginal sau plasture transdermic, cel mai bine este să începeţi să utilizaţi Marvelon 28 în ziua în care îndepărtaţi inelul sau plasturele. De asemenea, puteţi să începeţi, cel mai târziu, în ziua în care aţi fi început să utilizaţi următorul inel sau plasture.

Dacă aţi utilizat continuu şi corect comprimatul contraceptiv, plasturele transdermic sau inelul contraceptiv şi sunteţi sigură că nu sunteţi gravidă, puteţi de asemenea să opriţi utilizarea comprimatului contraceptiv sau să înlăturaţi inelul contraceptiv sau plasturele transdermic în oricare zi şi să începeţi să luaţi imediat Marvelon 28.

Dacă respectaţi aceste instrucţiuni, nu este necesar să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară.

Dacă tocmai aţi născut, medicul dumneavoastră vă poate spune să aşteptaţi până la venirea primei menstruaţii normale înainte de a începe să utilizaţi Marvelon 28. Uneori este posibil să începeţi mai devreme. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui în acest sens. Dacă alăptaţi şi doriţi să utilizaţi Marvelon 28, trebuie să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Medicul dumneavoastră vă va sfătui.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Marvelon 28 (supradozaj)

Nu au existat raportări de reacţii adverse grave, ca urmare a utilizării prea multor comprimate de Marvelon 28 în acelaşi timp. Dacă aţi luat mai multe comprimate în acelaşi timp, puteţi să prezentaţi greaţă, vărsături sau sângerare vaginală. Dacă descoperiţi că un copil a luat Marvelon 28, cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Ce să faceţi dacă . . .

…uitaţi să luaţi comprimate

Mai mult de un comprimat uitat dintr-o folie Cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

1 comprimat uitat în săptămâna 1

Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi (chiar dacă acest lucru presupune să luaţi două comprimate în acelaşi timp) şi luaţi următoarele comprimate la momentul obişnuit. Utilizaţi măsuri contraceptive suplimentare (metode de tip barieră) pentru următoarele 7 zile. Dacă aţi avut contact sexual în săptămâna dinainte de comprimatele uitate, este posibil să rămâneţi gravidă. De aceea, spuneţi medicului dumneavoastră imediat.

1 comprimat uitat în săptămâna 2

Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi (chiar dacă acest lucru presupune să luaţi două comprimate în acelaşi timp) şi luaţi următoarele comprimate la momentul obişnuit. Protecţia contraceptivă se menţine. Nu este necesar să utilizaţi măsuri contraceptive suplimentare.

1 comprimat uitat în săptămâna 3

Puteţi alege una dintre următoarele opţiuni, fără să fie necesară utilizarea de măsuri contraceptive suplimentare.

Sau

1 comprimat uitat în săptămâna 4

Protecţia contraceptivă este menţinută. Luaţi comprimatul imediat ce vă aduceţi aminte şi luaţi următoarele comprimate ca de obicei.

Dacă aţi uitat comprimatele active dintr-o folie şi nu prezentaţi sângerare în intervalul în care luaţi comprimate placebo, puteţi fi gravidă. Spuneţi medicului dumneavoastră înainte să începeţi următoarea folie.

. . .suferiţi de tulburări gastro-intestinale (de exemplu vărsături, diaree severă)

Dacă vărsaţi sau aveţi diaree severă este posibil ca substanţele active din comprimatul dumneavoastră de Marvelon 28 să nu se absoarbă complet. Dacă vărsaţi în următoarele 3-4 ore după ce aţi luat comprimatul acest lucru este echivalent cu a uita un comprimat. Trebuie să respectaţi recomandarea pentru comprimatele uitate. Dacă aveţi diaree severă, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

…doriţi să schimbaţi ziua de începere a ciclului menstrual

Dacă utilizaţi comprimatele corect, veţi avea sângerarea menstruală în aproximativ aceeaşi zi, la fiecare 4 săptămâni. Dacă doriţi să schimbaţi această zi, pur şi simplu scurtaţi (niciodată nu prelungiţi) următorul interval în care luaţi comprimate. De exemplu, dacă ciclul dumneavoastră începe de obicei într-o vineri şi pe viitor doriţi să înceapă într-o marţi (cu 3 zile mai devreme) începeţi cutia dumneavoastră următoare cu 3 zile mai devreme decât de obicei. Dacă scurtaţi prea mult intervalul în care luaţi comprimate este posibil să nu prezentaţi sângerare în acest interval. Puteţi să prezentaţi metroragie sau pete de sânge în timpul utilizării comprimatelor din următoarea cutie.

…aveţi sângerare neaşteptată

Ca în cazul tuturor contraceptivelor, în primele câteva luni, este posibil să aveţi sângerări vaginale neregulate (pete de sânge sau metroragie) între ciclurile dumneavoastră. Este posibil să fie necesară utilizarea de absorbante, dar continuaţi să vă luaţi comprimatele ca de obicei. Sângerarea vaginală neregulată încetează de obicei după ce corpul dumneavoastră se adaptează la contraceptiv (de obicei, după aproximativ 3 luni). Dacă sângerarea continuă, devine mai intensă sau începe din nou, spuneţi medicului dumneavoastră.

… nu aveţi sângerare menstruală

Dacă aţi utilizat toate comprimatele la momentul corect şi nu aţi vărsat sau nu aţi utilizat alte medicamente, este foarte puţin probabil să fiţi gravidă. Continuaţi să luaţi Marvelon 28 ca de obicei. Dacă nu aveţi două sângerări menstruale la rând, este posibil să fiţi gravidă. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Nu începeţi următoarea folie de Marvelon 28 până când medicul dumneavoastră nu a verificat, dacă sunteţi gravidă.

Dacă doriţi să încetaţi utilizarea de Marvelon 28

Puteţi să întrerupeţi utilizarea Marvelon 28 în orice moment doriţi. Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă, întrebaţi medicul dumneavoastră în legătură cu alte metode de contracepţie.

Dacă întrerupeţi utilizarea de Marvelon 28 deoarece doriţi să rămâneţi gravidă, trebuie să aşteptaţi până când aveţi o sângerare menstruală naturală înainte de a încerca să concepeţi un copil. Acest lucru vă va ajuta la stabilirea datei probabile a naşterii copilului dumneavoastră.

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Marvelon 28 poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi orice reacţie nedorită, mai ales, dacă este severă şi persistentă, sau dacă există o modificare a stării dumneavoastră de sănătate şi credeţi că ar putea fi provocată de Marvelon 28.

Reacţiile grave observate în cazul Marvelon 28, precum şi simptomele asociate, sunt descrise la punctele 2.2.3 şi 2.2.4: „Marvelon 28 şi tromboza” şi Marvelon 28 şi cancerul”.

Frecvente (care afectează mai mult de una din 100 de utilizatoare):

Mai puţin frecvente (care afectează mai mult de una din 1000 de utilizatoare, dar mai puţin de una din 100 de utilizatoare):

Rare (care afectează mai puţin de una din 1000 de utilizatoare):

Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Marvelon 28
Nu utilizaţi Marvelon 28 după data de expirare înscrisă pe cutie după „EXP:”. A se păstra comprimatele la o temperatură sub 300C în ambalajul original. A nu se congela. A se păstra protejat de lumină şi umezeală.

Nu utilizaţi Marvelon 28 dacă observaţi, de exemplu, modificări de culoare ale comprimatului, fărâmiţarea comprimatului sau orice alte semne vizibile de deteriorare.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Informaţii suplimentare
Ce conţine Marvelon 28

Substanţele active sunt:

etinilestradiol (0,030 mg) şi desogestrel (0,150). Celelalte componente sunt: În comprimatele mari:

dioxid de siliciu coloidal anhidru, lactoză monohidrat, amidon de cartof, povidonă, acid stearic, all-rac a//a-tocoferol.

In comprimatele mici: lactoză monohidrat, amidon de cartof, stearat de magneziu

Cum arată Marvelon 28 şi conţinutul ambalajului

Marvelon 28 este furnizat în 1, 3 sau 6 folii cu câte 28 comprimate (21 comprimate mari (active) şi 7 comprimate mici (placebo)) ambalate într-o cutie de carton.

Comprimatele sunt biconvexe, rotunde şi au diametrul de 6 mm (comprimatele active) sau 4,5 mm (comprimatele placebo). Comprimatele mari active sunt marcate cu TR deasupra unui 5 pe una dintre feţe şi cu ORGANON* pe cealaltă faţă. Comprimatele mici placebo sunt marcate cu KH deasupra unui 2 pe una din feţe şi un pătrat mic pe cealaltă faţă.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

N.V.Organon

Kloosterstraat 6, 5349 AB, Oss Olanda

Acest prospect a fost aprobat în martie DACĂ AVEŢI ÎNTREBĂRI SUPLIMENTARE SAU AVEŢI NEVOIE DE INFORMAŢIILE COMPLETE DE PRESCRIERE REFERITOARE LA PRODUSUL MARVELON 28, VĂ RUGĂM CONSULTAŢI-VĂ CU MEDICUL SAU CU FARMACISTUL DUMNEAVOASTRĂ.

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *