Nefrix comprimate

Nefrix comprimate Prospect

Nefrix, 25 mg, comprimate
Ce este Nefrix şi pentru ce se utilizează
Nefrix este un medicament diuretic tiazidic cu acţiune de intensitate moderată şi este utilizat pentru tratarea următoarelor boli:

Acest medicament este un medicament destinat îndeosebi adulţilor şi copiilor cu vârsta peste 5 ani.

Înainte să utilizaţi Nefrix
Nu utilizaţi Nefrix

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Nefrix

înainte să luaţi Nefrix, spuneţi medicului dumneavoastră:

Hidroclorotiazida poate determina dezechilibre în organism precum: pierdere de lichide şi de electroliţi (potasiu, sodiu, clor, magneziu, calciu). Manifestările constau în uscăciunea gurii, sete, astenie, somnolenţă, nelinişte, stare de confuzie, scăderea tonusului muşchilor, dureri sau crampe ale muşchilor, scăderea tensiunii arteriale, accelerarea frecvenţei bătăilor inimii, greaţă, vărsături, scăderea cantităţii de urină eliminată. În acest caz este necesar controlul periodic al electroliţilor din sânge.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

înainte să luaţi Nefrix, menţionaţi medicului dacă sunteţi în tratament cu unul din următoarele medicamente:

Utilizarea Nefrix cu alimente şi băuturi

Nu există restricţii legate de administrarea împreună cu alimente şi băuturi.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Hidroclorotiazida nu este recomandată în cazul apariţiei edemelor (acumulării de lichide) datorate sarcinii. Totuşi, poate fi recomandată în caz de acumulare de lichide datorată bolilor de inimă, de ficat sau de rinichi la femeia gravidă.

Hidroclorotiazida nu se administrează în timpul alăptării sau se întrerupe alăptarea în timpul administrării acestui medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nefrix nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, însă în timpul tratamentului pot să apară ameţeli, tulburări de vedere sau sindrom confuzional.

Informaţii importante privind unele componente ale Nefrix

Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Nefrix
Utilizaţi întotdeauna Nefrix exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Nefrix se administrează oral cu puţină apă.

Adulţi:

Doza uzuală recomandată este de 25 mg hidroclorotiazidă (un comprimat) pe zi. Pentru tratamentul edemelor, de exemplu în insuficienţa cardiacă, doza recomandată este de 25 mg hidroclorotiazidă (un comprimat) de 1 – 2 ori pe zi. La nevoie, doza poate fi crescută până la cel mult 100 mg hidroclorotiazidă (4 comprimate) pe zi.

Pentrul tratamentul hipertensiunii arteriale, doza recomandată este de 12,5 – 25 mg hidroclorotiazidă (1/2 – 1 comprimat) o dată pe zi.

Administrarea se face dimineaţa şi eventual la prânz, la început zilnic, apoi în funcţie de situaţia clinică, câte 3 – 4 zile pe săptămână sau o dată la două zile.

Dozele recomandate în diabetul insipid sunt de 25 – 100 mg hidroclorotiazidă (1 – 4 comprimate) pe zi.

Utilizarea la copii

Copii cu vârsta peste 5 ani:

Doza uzuală recomandată este de 1 – 2 mg hidroclorotiazidă/kg şi zi în una sau două prize.

Copii cu vârsta sub 5 ani:

La copii cu vârsta sub 5 ani se recomandă administrarea de forme farmaceutice adecvate vârstei.

Dacă aţi utilizat mai mult Nefrix decât trebuie

Dacă aţi luat mai mult decât trebuie din Nefrix, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Luaţi întotdeauna cu dumneavoastră cutia medicamentului, astfel ca personalul specializat să ştie ce aţi luat.

Dozele excesive de hidroclorotiazidă determină dezechilibre electrolitice marcate şi deshidratare.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Nefrix

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi alta, imediat ce v-aţi amintit. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Nefrix

Luaţi Nefrix întreaga perioadă a tratamentului stabilită de medicul dumneavoastră, chiar şi atunci când începeţi să vă simţiţi mai bine.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Nefrix poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt prezentate conform frecvenţei de apariţie folosind următoarea convenţie:

Foarte frecvente care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare care afectează mai puţin de 1 din pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile.

Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele reacţii adverse clasificate în funcţie de frecvenţa apariţiei acestora.

Frecvente: scăderea cantităţii de potasiu şi de clor în sânge cu perturbarea echilibrului acido-bazic în organism;

Mai puţin frecvente: greaţă, vărsături, pierderea poftei de mâncare, diaree, scăderea tensiunii arteriale la trecerea rapidă din poziţia asezată la ridicarea în picioare, ameţeli, tulburări de vedere, stare de confuzie, dureri de cap, sensibilizare la lumină, probleme sexuale;

Rare: erupţii alergice pe piele, inflamaţia veziculei biliare, inflamaţia pancreasului, creşterea cantităţii de acid uric în organism sau gută (inflamarea articulaţiilor datorată depozitării cristalelor de acid uric în organism), icter colestatic (îngălbenirea pielii datorată stagnării bilei care trece în cantitate mare în sânge), agranulocitoză (scăderea masivă a numărului de leucocite din sânge), trombocitopenie (scăderea numărului de trombocite din sânge), aplazie medulară (boala caracterizată prin rarefierea măduvei osoase), anemie hemolitică (boală de sânge provocată de distrugerea globulelor roşii ), creşterea cantităţii de zahăr în sânge, creşterea lipidelor în sânge (la doze mari);

Foarte rare: creşterea cantităţii de calciu în organism (la doze mari).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Nefrix
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Nefrix după data de expirare înscrisă pe cutie/blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare
Ce conţine Nefrix

Cum arată Nefrix şi conţinutul ambalajului

Nefrix se prezintă sub formă de comprimate neacoperite de formă rotundă, de culoare albă, inscripţionate pe una din feţe cu litera E.

Nefrix este disponibil în cutie cu un blister din PVC/Al cu 25 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

SC. ZENTIVA SA.

B-dul Theodor Pallady nr. 50,

Sector 3, Bucureşti, România

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Tel.: + Fax: +

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2011

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *