Octanine f ui ui pulbere şi solvent pentru soluţie perfuzabilă

Octanine f ui ui pulbere şi solvent pentru soluţie perfuzabilă Prospect

OCTANINE F 500 UI / 1000 UI, pulbere şi solvent pentru soluţie perfuzabilă
Ce este OCTANINE F şi pentru ce se utilizează
OCTANINE F aparţine grupului de medicamente denumit generic „factori de coagulare” şi conţine factorul IX de coagulare uman. Aceasta este o proteină specială ce măreşte capacitatea de coagulare a sângelui.

OCTANINE F este folosit pentru tratamentul şi prevenirea sângerării la pacienţii ce suferă de deficienţe ale coagulării sângelui ( precum hemofilia B). Hemofilia B este o condiţie medicală în care sângerarea poate dura mai mult decât era de aşteptat. Aceasta problemă este datorată unei deficienţe congenitale a cantităţii factorului IX de coagulare uman.

OCTANINE F este furnizat sub formă de pulbere şi solvent pentru prepararea soluţiei perfuzabile. După reconstituire, se administrează intravenos (într-o venă).

Înainte să utilizaţi OCTANINE F
Nu utilizaţi OCTANINE F

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi OCTANINE F

Ca orice medicament ce conţine proteine şi este administrat intravenos, pot apărea reacţii de hipersensibilitate de tip alergic. OCTANINE F conţine cantităţi foarte mici de proteine umane, altele decât factorul uman şi heparină. Simptome iniţiale ale reacţiilor adverse includ :

Dacă aceste simptome apar, opriţi perfuzarea imediat şi contactaţi medicul. În cazul şocurilor anafilactice pacientul trebuie să urmeze tratamentul recomandat cât mai repede posibil.

Medicul dumneavoastră v-ar putea recomanda vaccinarea împotriva hepatitei A şi B dacă sunteţi tratat în mod regulat/repetat cu medicamente derivate din plasmă umană ce conţin factorul IX de coagulare uman.

Este cunoscut faptul că persoanele ce suferă de hemofilia B pot dezvolta inhibitori (anticorpi neutralizanţi) faţă de factorul IX, produşi de celulele sistemului imunitar. Inhibitorii pot creşte riscul de a suferi un şoc anafilactic (reacţie alergică severă). Din această cauză, dacă prezentaţi o reacţie alergică, trebuie să fiţi testat pentru prezenţa inhibitorilor de factor IX. Pacienţii cu inhibitori de factor IX, prezintă un risc crescut de anafilaxie dacă sunt trataţi cu factorul IX. De aceea medicul poate decide ca prima administrare de factor IX să se facă sub supraveghere medicală, pentru a se putea asigura o intervenţie corespunzătoare în caz de reacţii alergice.

Concentratele proteice de factor IX pot cauza obstrucţii în fluxul sanguin prin crearea cheagurilor de sânge (trombi). Din cauza acestui risc, care este mai mare în cazul medicamentelor ce prezintă o puritate scăzută, ar trebui să fiţi monitorizaţi pentru apariţia simptomelor ce indică formarea cheagurilor de sânge după administrarea medicamentelor ce conţin factor IX de coagulare uman, dacă dumneavoastră:

Dacă OCTANINE F este administrat nou-născuţilor, aceştia trebuie să fie atent monitorizaţi pentru a identifica posibilele simptome specifice coagulării intravasculare diseminate.

Dacă aveţi una din condiţiile şi simptomele prezentate mai sus, medicul vă va recomanda OCTANINE F doar dacă beneficiile depăşesc riscurile.

După tratamente repetate cu medicamente ce conţin factor IX de coagulare uman, pacienţii trebuie monitorizaţi pentru dezvoltarea anticorpilor neutralizanţi (inhibitori) ce sunt cuantificaţi în unităţi Bethesada (B.U.) folosind teste biologice adecvate.

Siguranţa împotriva virusurilor în timpul administrării medicamentelor pe bază de sânge uman

Atunci când medicamentele sunt obţinute din sânge sau plasmă umană, se aplică unele măsuri pentru prevenirea transmiterii infecţiilor către pacienţi. Acestea includ selectarea atentă a donatorilor de sânge şi de plasmă pentru a se asigura excluderea celor cu risc de a fi purtători de infecţii, efectuându-se testarea pentru fiecare donare şi pentru banca de sânge, pentru depistarea virusurilor/infecţiilor. Producătorii includ şi etape, în procesarea sângelui sau a plasmei, care pot inactiva sau îndepărta virusurile. In ciuda acestor măsuri, în cazul administrării medicamentelor preparate din sânge sau plasmă umană, posibilitatea de transmitere a infecţiilor nu poate fi total exclusă. Acest lucru se aplică şi pentru orice virusuri sau alte tipuri de infecţii necunoscute sau nou apărute .

Măsurile luate sunt considerate eficace în cazul virusurilor încapsulate, cum sunt virusul imunodeficienţei umane (HIV, virusul care produce SIDA), virusul hepatitei B, virusul hepatitei C şi virusul neîncapsulat al hepatitei A.

Măsurile aplicate pot avea valoare limitată împotriva virusurilor neîncapsulate cum este parvovirusul B 19 (virus care produce eritemul infecţios). Infecţia cu parvovirusul B 19 poate fi gravă pentru gravide (infecţie fetală) şi pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit sau care au anumite tipuri de anemie (de exemplu anemie falciformă, anemie hemolitică).

Este recomandat, ca de fiecare dată când sunteţi trataţi cu o doză de OCTANINE F, să fie înregistrate denumirea şi numărul lotului medicamentului, pentru a menţine înregistrarea loturilor utilizate.

Utilizarea altor medicamente

Nu sunt cunoscute interacţiuni între OCTANINE F şi alte medicamente.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Sarcina şi alăptarea

Nu există date despre utilizarea factorului IX de coagulare uman pe durata sarcinii sau alăptării. De aceea, factorul IX trebuie administrat în timpul sarcinii şi alăptării doar dacă a fost clar indicat.

Întrebaţi medicul sau farmacistul înaintea administrării OCTANINE F.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

OCTANINE F nu are efecte negative asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum să utilizaţi OCTANINE F
Întotdeauna folosiţi OCTANINE F exact aşa cum a fost prescris de medicul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur întrebaţi medicul sau farmacistul.

OCTANINE F trebuie administrat intravenos după ce a fost reconstituit cu solventul furnizat.

Folosiţi numai echipamentul furnizat. Folosirea altor echipamente de injectare/perfuzare pot duce la un risc adiţional şi la un eşec al tratamentului.

Tratamentul dumneavoastră trebuie iniţiat şi ghidat de medici cu experienţă în tratamentul hemofiliei B. Cât timp trebuie OCTANINE F administrat şi pentru cât timp terapia de substituire trebuie continuată, depinde de gradul de severitate al deficienţei de factor IX pe care îl prezentaţi. De asemenea depinde şi de nivelul de sângerare, precum şi de condiţia dumneavoastră clinică.

Calculul dozei:

Medicul dumneavoastră vă va comunica cât de des şi ce cantitate de OCTANINE F trebuie să vă administraţi intravenos.

Dozajul factorului IX este exprimat în unităţi internaţionale (UI). Activitatea factorului IX în plasmă se referă la cantitatea de factor IX prezentă în plasmă. Cantitatea de factor IX în plasmă este exprimată în procente (în cazul plasmei umane normale) sau în unităţi internaţionale (în corelaţie cu standardul internaţional al factorului IX în plasma umană).

O unitate internaţională (UI) de activitate a factorului IX este echivalentă cu cantitatea de factor IX prezentă într-un ml de plasmă umană normală.

Calculul dozajului necesar de factor IX se bazează pe faptul că 1 UI de factor IX/ kg. greutate corporală creşte activitatea factorului IX din plasmă umană cu 1% din activitatea normală. Pentru a calcula doza de care aveţi nevoie,se măsoară nivelului activităţii factorului IX în plasma dumneavoastră. Acest lucru va indica cu cât trebuie mărită activitatea plasmei dumneavoastră. Doza necesară este calculată utilizând următoarea formulă:

UI necesare = greutatea corporală (kg) x creşterea dorită de factor IX (% din normal sau UI/dl) x 0,8.

Cantitatea dozajului şi perioada de administrare vor depinde de răspunsul organismului dumneavoastră la medicament şi vor fi decise de medic. Medicamentele ce conţin factorul IX nu sunt administrate de mai multe ori pe zi, decât în cazuri rare.

Răspunsul organismului dumneavoastră la medicamentele ce conţin factor IX poate varia. De aceea, nivelul factorului IX în organism trebuie măsurat în timpul tratamentului pentru a calcula corect doza necesară şi frecvenţa administrării prin perfuzare. În special în timpul intervenţiilor chirurgicale, medicul dumneavoastră va efectua analize ale sângelui (pentru măsurarea activităţii factorului IX în sânge), pentru a monitoriza îndeaproape terapia de substituire.

Profilaxia sângerării

Dacă suferiţi de Hemofilie B severă, trebuie injectat între 20 şi 30 UI de factor IX/ kg. greutate corporală. Administrarea acestui dozaj se va face de 2 ori pe săptămână pentru tratamentul de lungă durată. Doza dumneavoastră trebuie calculată în funcţie de răspunsul la tratament. In unele cazuri, în special la tineri, pot fi necesare administrări la intervale de timp mai scurte sau doze mai mari.

Copii:

În studiile ce implică copii sub 6 ani, doza medie administrată pe zi de expunere a fost de 40 UI /kg greutate corporală.

Dacă sângerarea nu poate fi oprită datorită inhibitorilor:

Dacă după administrare nu se obţine efectul aşteptat al activităţii factorului IX sau sângerarea nu se opreşte, trebuie să anunţaţi medicul. Acesta va examina plasma pentru a verifica dacă aţi dezvoltat inhibitori (anticorpi) împotriva proteinei factorului IX. Aceşti inhibitori pot reduce activitatea factorului IX. În acest caz poate deveni necesară alegerea unui alt tratament. Doctorul va discuta acest lucru cu dumneavoastră şi vă va recomanda un tratament suplimentar dacă este necesar.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din OCTANINE F

Nu au fost raportate simptome de supradozaj cu factor IX. Totuşi, doza recomandată nu trebuie depăşită.

Pentru „ Instrucţiuni privind tratamentul la domiciliu” vă rugăm să consultaţi prospectul din cadrul ambalajului medicamentului .

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, OCTANINE F poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Hipersensibilitate sau reacţii alergice au fost observate izolat, în cazul pacienţilor ce erau trataţi cu medicamente conţinând factorul IX. Acestea pot include următoarele simptome:

– contracţii involuntare ale venelor (spasme), însoţite de umflături la nivelul feţei, gurii şi gâtului;

În cazuri individuale, aceste reacţii pot progresa spre o reacţie anafilactică severă, incluzând şoc anafilactic. In unele cazuri aceste reacţii alergice pot conduce la o reacţie gravă numită anafilaxie, care poate include şi şocul anafilactic. Aceste reacţii sunt cel mai adesea asociate cu dezvoltarea inhibitorilor factorului IX. Dacă observaţi unul dintre simptomele de mai sus, informaţi medicul.

Dacă suferiţi de hemofilia B puteţi dezvolta anticorpi neutralizanţi (inhibitori) de factor IX. Aceşti anticorpi pot influenţa tratamentul urmat. Această condiţie se numeşte toleranţă imunologică. Medicul va discuta cu dumneavoastră această condiţie şi vă va recomanda un tratament suplimentar dacă este necesar. Un studiu a fost făcut pe 25 de copii cu Hemofilia B, din care numai 6 pacienţi au fost anterior netrataţi. Niciun inhibitor nu a fost observat pe durata studiului. Tolerabilitatea pentru toate administrările a fost evaluată ca „foarte bună” sau „bună”.

Unii pacienţi cu hemofilia B ce prezintă inhibitori de factor IX, cu terapie de toleranţă imnologică şi cu istoric de reacţii alergice au dezvoltat sindromul nefrotic (o severă afecţiune a rinichiului).

Febra poate apărea în cazuri rare.

Medicamentele ce conţin factor IX de puritate scăzută pot cauza, în cazuri rare, formarea unui cheag de sânge într-un vas sanguin. Acest lucru poate duce la oricare din următoarele complicaţii:

Aceste efecte secundare sunt mai obişnuite dacă sunt folosite medicamente ce conţin factorul IX cu un grad de puritate scăzut şi sunt rare dacă se utilizează medicamente ce conţin factorul IX, dar cu grad de puritate crescut, precum OCTANINE F.

Datorită cantităţii de heparină conţinută, poate fi observată, în cazuri rare, o reacţie alergică cu inducţia scăderii numărului de trombocite sub 100.000/^l sau 50% din valoarea iniţială. Aceasta este o reacţie alergică numită trombocitopenie tip II indusă de heparină. În cazuri rare, la pacienţii care nu au prezentat anterior hipersensibilitatea la heparină, această scădere a trombocitelor poate să apară după 6-14 zile de la începerea tratamentului. La pacienţii care au prezentat anterior hipersensibilitate la heparină această reducere se poate instala la câteva ore după tratament.

Această formă severă de reducere a trombocitelor poate fi însoţită de sau poate determina:

Dacă observaţi una dintre reacţiile alergice prezentate mai sus, opriţi imediat injectarea cu OCTANINE F şi nu mai folosiţi în viitor medicamente ce conţin heparină. Din cauza acestui rar efect asupra trombocitelor, medicul dumneavoastră va monitoriza îndeaproape numărul trombocitelor, în special la începutul tratamentului.

Pentru respectarea siguranţei împotriva agenţilor transmisibili, vezi punctul 2 (Aveţi grijă deosebită când utilizaţi OCTANINE F).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează OCTANINE F
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C. A nu se congela. A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.

Valabilitate

Nu utilizaţi OCTANINE F după data de expirare înscrisă pe etichetă şi pe cutie (lună/an).

După reconstituire, medicamentul trebuie utilizat imediat. În această privinţă, a fost demonstrat că

stabilitatea chimică şi fizică se menţine timp de 72 de ore în condiţii de depozitare până la 25°C.

OCTANINE F se administrează o singură dată.

Nu folosiţi substanţe tulburi sau incomplet dizolvate.

Eliminaţi orice cantitate nefolosită.

Informaţii suplimentare
Ce conţine OCTANINE F

Substanţa activă este factorul IX de coagulare uman.

Celelalte componente sunt: heparină, clorură de sodiu, citrat de sodiu dihidrat, clorhidrat de lizină şi clorhidrat de arginină.

OCTANINE F nu conţine nicio substanţă antimicrobiană şi niciun conservant.

Acest medicament conţine sodiu până la 69 mg pe flacon în cazul concentraţiei de 500 UI şi până la 138 mg pe flacon, în cazul concentraţiei de 1000 UI. Vă rugăm să luaţi această informaţie în considerare dacă urmaţi o dietă bazată pe controlul sodiului.

Cum arată OCTANINE F şi conţinutul ambalajului

OCTANINE F se prezintă în 2 mărimi de ambalaj, cu următoarele concentraţii:

Medicamentul conţine aproximativ 100 UI/ml factor IX de coagulare uman când este reconstituit cu 5 ml apă pentru preparate injectabile.

Medicamentul conţine aproximativ 100 Ui/ml factor IX de coagulare uman când este reconstituit cu 10 ml apă pentru preparate injectabile.

Potenţa (UI) este determinată folosind testul de coagulare descris în

Farmacopeea Europeană, în comparaţie cu standardul internaţional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Activitatea specifică a OCTANINE F este de aproximativ 100 UI/ ml proteină.

Descrierea ambalajului:

OCTANINE F este disponibil într-un pachet format din două cutii ambalate împreună într-o foiţă din celofan

O cutie conţine flacon cu pulbere pentru soluţia perfuzabilă şi prospectul.

A doua cutie conţine un flacon cu solvent (apă pentru preparate injectabile): 5 ml pentru OCTANINE F 500 UI şi 10 ml pentru OCTANINE F 1000 UI.

Ambalajul mai conţine următoarele dispozitive medicale pentru administrare:

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

OCTAPHARMA (IP) Ltd.,

The Zenith Building, 26 Spring Gardens, Manchester M2 1AB, Marea Britanie

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi detinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă.

Producător:

Octapharma Pharmazeutika Produktionsges.m.b.H. Oberlaaer Strasse 235 A-1100 Viena Austria

sau

Octapharma S.A.S. Rue du Maréchal Foch Lingolsheim Franţa

Acest medicament este autorizat în statele membre ale SEE sub următoarele denumiri comerciale:

Octanine: Belgia, Finlanda, Luxemburg, Marea Britanie

Octanine F: Austria, Bulgaria, Republica Cehă , Germania, Ungaria, Polonia, Republica Slovacia, Slovenia

OctanineF: Portugalia

Octafix: Franţa

Acest prospect a fost aprobat în Martie Instrucţiuni pentru tratamentul la domiciliu

Instrucţiuni pentru reconstituire

În cazul în care concentratul nu se dizolvă complet sau se formează depuneri, nu folosiţi medicamentul.

Soluţia reconstituită trebuie utilizată numai pentru o singură administrare.

După reconstituirea cu solventul furnizat, OCTANINE F este administrat intravenos.

Soluţia trebuie să fie limpede sau uşor opalescentă. Nu folosiţi soluţia dacă este tulbure sau prezintă depuneri. Inspectaţi cu privirea soluţia după particule sau decolorări înainte de administrare.

Soluţia reconstituită trebuie să fie utilizată imediat.

Instrucţiuni pentru administrare

Ca măsură de precauţie, se va măsura frecvenţa pulsului înainte şi în timpul perfuzării cu factor IX.

Dacă apare o creştere marcată a frecvenţei pulsului, viteza de perfuzare trebuie redusă sau administrarea trebuie întreruptă.

Dacă folosiţi mai mult de un flacon de OCTANINE F pentru un tratament puteţi utiliza încă o dată acelaşi set de perfuzare (de tip fluture) şi aceeaşi seringă.

Acul de filtrare este doar pentru o singură utilizare. Întotdeauna folosiţi un ac cu filtru nou atunci când se aspiră în seringă.

Folosiţi doar setul de perfuzare furnizat. Folosirea altor echipamente de injectare/perfuzare poate cauza riscuri suplimentare şi eşecul tratamentului.

Orice produs neutilizat sau orice material rezidual trebuie eliminat corespunzător.

Dacă aveţi alte întrebări suplimentare despre modul de folosire al acestui produs, întrebaţi medicul sau farmacistul.

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *