Prismasol mmoll potasiu soluţie pentru hemofiltrarehemodializă

Prismasol mmoll potasiu soluţie pentru hemofiltrarehemodializă Prospect

Prismasol 2 mmol/l potasiu soluţie pentru hemofiltrare/hemodializă
Ce este Prismasol şi pentru ce se utilizează
Prismasol 2 mmol/l potasiu se utilizează în tratamentul insuficienţei renale ca soluţie de hemofiltrare sau hemodiafiltrare (ca substituţie pentru lichidele pierdute din sânge, prin trecerea printr-un filtru) şi în hemodializa continuă sau hemodiafiltrarea continuă (sângele circulă pe o parte a membranei de dializă în timp ce soluţia de hemodializă circulă pe cealaltă parte a membranei).

De asemenea, soluţia Prismasol poate fi utilizată şi în cazul intoxicaţiei cu medicamente, împreună cu substanţe dializabile sau filtrabile.

Prismasol 2 mmol/l potasiu este indicat în special în cazul pacienţilor care prezintă o tendinţă de hiperpotasemie (concentraţie mare a potasiului în sânge).

Înainte să utilizaţi Prismasol
Nu utilizaţi Prismasol 2 mmol/l potasiu în următoarele cazuri

• Hipopotasemie (o concentraţie mică de potasiu în sânge)

• Alcaloză metabolică (un proces caracterizat, în principal, prin creşterea concentraţiei de bicarbonat din sânge)

Nu utilizaţi hemofiltrarea/ dializa în următoarele cazuri

• Insuficienţă renală cu hipercatabolism marcat (un proces anormal de crescut de descompunere a substanţelor) atunci când simptomele determinate de o concentraţie mare de uree în sânge (simptome de uremie) nu pot fi corectate prin hemofiltrare

• Tensiune arterială insuficientă la nivelul locului de acces la vasul de sânge

• Coagulare redusă a sângelui (anticoagulare sistemică), deoarece în acest caz există un risc mare de hemoragie (sângerare).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Prismasol

Soluţia trebuie utilizată exclusiv de către sau sub îndrumarea unui medic calificat în tratamentul insuficienţei renale utilizând hemofiltrarea, hemodiafiltrarea şi hemodializa continuă.

înainte de tratament şi în timpul acestuia vă vor fi efectuate analize ale sângelui, de exemplu vă va fi verificat echilibrul acido-bazic şi concentraţiile de săruri (electroliţi) din sânge. Glicemia trebuie monitorizată îndeaproape, în special în cazul în care aveţi diabet zaharat.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Concentraţiile unora dintre medicamentele pe care le utilizaţi se poate reduce în timpul tratamentului cu Prismasol. Medicul dumneavoastră va stabili dacă trebuie efectuate modificări ale dozelor medicamentelor pe care le utilizaţi.

În mod special, adresaţi-vă medicului dumneavoastră în următoarele cazuri:

• Riscul de aritmie cardiacă (bătăi neregulate sau rapide ale inimii) indusă de utilizarea de medicamente digitalice (medicamente pentru tratamentul anumitor boli ale inimii) este crescut în caz de hipopotasemie (concentraţia mică a potasiului în sânge).

• Vitamina D şi medicamentele care conţin calciu, de exemplu carbonatul de calciu utilizat ca şi chelator de fosfat, pot creşte riscul de hipercalcemie (o concentraţie mare de calciu în sângele dumenavoastră ).

• Administrarea suplimentară de bicarbonat de sodiu poate creşte riscul de alcaloză metabolică (un proces caracterizat, în principal, prin creşterea concentraţiei de bicarbonat din sânge).

Sarcina şi alăptarea

Nu există date adecvate cu privire la utilizarea Prismasol la gravide sau la femei care alăptează. Medicul dumneavoastră va decide dacă trebuie să vi se administreze Prismasol în cazul în care sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Efectele Prismasol asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje nu sunt relevante.

Cum se utilizează Prismasol
Volumul de Prismasol utilizat va depinde de starea dumneavoastră clinică şi de balanţa hidrică avută în vedere. Doza recomandată va fi stabilită de către medicul care vă tratează.

Calea de administrare: utilizare intravenoasă şi pentru hemodializă.

Pentru instrucţiuni de utilizare, vă rugăm să citiţi punctul „Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi personalului medical„.

Dacă vi se administrează mai mult decât trebuie din Prismasol

Balanţa hidrică, echilibrul electrolitic şi echilibrul acido-bazic vă vor fi supravegheate cu atenţie.

Supradozajul poate determina o supraîncărcare cu lichide în cazul în care aveţi insuficienţă renală. Supradozajul poate duce la consecinţe severe, cum sunt insuficienţa cardiacă congestivă, tulburări ale echilibrului electrolitic sau ale echilibrului acido-bazic.

Hemofiltrarea continuă va elimina lichidul în exces şi electroliţii. în caz de hiperhidratare, trebuie crescută ultrafiltrarea, iar rata de administrare a soluţiei pentru hemofiltrare trebuie redusă. în cazul deshidratării severe, este necesară întreruperea ultrafiltrării şi creşterea corespunzătoare a influxului de soluţie pentru hemofiltrare.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Prismasol poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Sunt posibile următoarele reacţii adverse legate de utilizarea Prismasol: hiperhidratare sau hipohidratare (volum anormal de mare sau mic de apă în organismul dumneavoastră), tulburări electrolitice (modificări ale concentraţiilor sărurilor din sânge), hipofosfatemie (concentraţie anormal de mică a fosfatului din sânge), hiperglicemie (concentraţie anormal de mare a glucozei din sânge) şi alcaloză metabolică (un proces caracterizat, în principal, prin creşterea concentraţiei de bicarbonat din sânge).

Pot să apară unele reacţii adverse determinate de tratamentul prin dializă, cum sunt: greaţă, vărsături, crampe musculare şi hipotensiune arterială (tensiune arterială mică ).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Prismasol
A nu se păstra la temperaturi sub +4°C.

Nu utilizaţi Prismasol după data de expirare înscrisă pe etichetă şi cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Informaţii suplimentare
Ce conţine Prismasol

Substanţele active sunt:

Înainte de reconstituire: ml soluţie de electroliţi (din compartimentul mic A) conţin:

Clorură de calciu dihidrat 5,145 g

Clorură de magneziu hexahidrat 2,033 g

Glucoză anhidră 22,000 g

Acid lactic-(S) 5,400 g ml soluţie tampon (din compartimentul mare B) conţin

Clorură de sodiu 6,450 g

Hidrogenocarbonat de sodiu 3,090 g

Clorură de potasiu 0,157 g

După reconstituire:

Soluţiile din compartimentele A (250 ml) şi B (4750 ml) sunt amestecate pentru a rezulta o soluţie reconstituită (5000 ml) a cărei compoziţie este următoarea:

mmol/l

mEq/l

Calciu Ca2+

1,75

3,50

Magneziu Mg2+

0,50

1,00

Sodiu Na+

140, ,00

Clorură Cl–

111, ,50

Lactat

3, ,00

Hidrogenocarbonat HCO3–

32, ,00

Potasiu K+

2, ,00

Glucoză

6, Osmolaritate teoretică:

297 mOsm/l

Celelalte componente sunt: dioxid de carbon, apă pentru preparate injectabile pH-ul soluţiei reconstituite: 7.0 – 8.5

Cum arată Prismasol şi conţinutul ambalajului

Prismasol este disponibil într-o pungă cu două compartimente, în compartimentul mic A fiind soluţia de electroliţi iar în compartimentul mare B soluţia tampon. Soluţia finală reconstituită se obţine după ruperea foliei de sigilare şi amestecarea celor două soluţii. Soluţia reconstituită este limpede şi uşor gălbuie. Fiecare pungă (A+B) conţine 5000 ml de soluţie pentru hemofiltrare şi hemodializă. Punga este ambalată într-o folie protectoare fabricată din film transparent. Fiecare cutie conţine două pungi şi un prospect.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Gambro Lundia AB, Magistratsvăgen 16, SE Lund, SUEDIA

Producător

Gambro Dasco S.p.A.

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi personalului medical:

Măsuri de precauţie:

Urmaţi cu atenţie instrucţiunile de utilizare/manipulare.

Soluţia de electroliţi trebuie amestecată cu soluţia tampon înainte de utilizare pentru a obţine soluţia reconstituită, adecvată pentru hemofiltrare, hemodiafiltrare sau hemodializă continuă.

Dacă este necesară încălzirea soluţiei până la temperatura corpului (37°C), procedura trebuie controlată cu atenţie, verificând ca soluţia să fie limpede şi să nu prezinte particule.

Este necesară monitorizarea strictă a potasemiei, pentru a permite selectarea corectă a concentraţiei adecvate de potasiu.

Concentraţia de fosfat anorganic trebuie măsurată cu regularitate. Fosfatul anorganic trebuie substituit, în cazul unei concentraţii plasmatice mici de fosfat.

In cazul unui dezechilibru hidric, starea clinică trebuie monitorizată cu atenţie, iar balanţa hidrică trebuie corectată.

Utilizarea unei soluţii pentru hemodializă şi hemofiltrare contaminate poate determina sepsis şi şoc.

Mod de administrare

Utilizare intravenoasă şi pentru hemodializă. Prismasol, atunci când este utilizat ca soluţie de substituţie, este administrat în circuitul anterior (pre-diluare) sau după hemofiltru (post-diluare).

Doze

Volumul de Prismasol utilizat va depinde de starea clinică a pacientului şi de balanţa hidrică ţintă. Ca urmare, volumul dozei rămâne la latitudinea medicului curant.

Viteza de perfuzare pentru soluţia de substituţie în hemofiltrare şi hemodiafiltrare este cuprinsă în următoarele intervale:

Adulţi şi adolescenţi: 500 – 3000 ml/oră

Copii: 15 – 35 ml/kg şi oră

Viteza de perfuzare pentru soluţia de dializă (dializat) în hemodializa continuă şi hemodiafiltrarea continuă este cuprinsă în următoarele intervale: Adulţi şi adolescenţi: 500 – 2500 ml/oră

Copii: 15 – 30 ml/kg şi oră

Vitezele de perfuzare utilizate în mod obişnuit la adulţi sunt de aproximativ 2000 ml/oră, corespunzând unui volum zilnic de 55 l.

Instrucţiuni de manipulare

Soluţia este ambalată într-o pungă cu două compartimente.

Trebuie utilizată o tehnică aseptică pe toată durata administrării la pacient. A se utiliza numai dacă soluţia este limpede şi folia protectoare nu este deteriorată. Toate sigiliile trebuie să fie intacte. Dacă se detectează o scurgere, a se arunca imediat soluţia, deoarece nu mai poate fi asigurată sterilitatea.

Compartimentul mare B este prevăzut cu un port de injectare pentru a facilita posibila adăugare a altor medicamente necesare, după reconstituirea soluţiei. Medicul este responsabil pentru a stabili compatibilitatea unui medicament adăugat suplimentar cu soluţia Prismasol, verificând o eventuală modificare a culorii şi/sau prezenţa unor eventuale precipitate, complexe insolubile sau cristale. Trebuie verificate instrucţiunile de utilizare ale medicamentului care urmează să fie adăugat.

înainte de a adăuga un medicament, se va verifica dacă acesta este solubil şi stabil în apă, la pH-ul Prismasol (pH-ul soluţiei reconstituite este 7,0 până la 8,5).

I Se îndepărtează folia protectoare de pe pungă imediat înainte de utilizare şi se amestecă soluţiile din cele două compartimente. Se prinde compartimentul mic cu ambele mâini şi se presează până când se creează o deschizătură în folia de sigilare dintre cele două compartimente. (Vezi figura I, de mai jos)

II Se presează cu ambele mâini compartimentul mare până când folia de sigilare dintre cele două compartimente este complet deschisă. (Vezi figura II, de mai jos)

III Se asigură amestecarea completă a soluţiei, scuturând uşor punga. Acum soluţia este gata de utilizare şi poate fi agăţată la echipament. (Vezi figura III, de mai jos)

IV Linia pentru administrarea soluţiei de dializă sau de substituţie poate fi conectată la oricare dintre cele două porturi de acces.

IV.a În cazul utilizării conectorului fix, se îndepărtează capacul acestuia şi se conectează dispozitivul de fixare de la nivelul liniei de substituţie sau de dializă la receptorul de la nivelul pungii, apoi se strânge. Se va verifica conexiunea să fie strânsă bine. Conectorul este acum deschis. Se va verifica dacă lichidul curge liber. (vezi Figura IV.a de mai jos).

A se utiliza doar cu un echipament extern corespunzător de substituţie renală.

Precauţii speciale pentru păstrare:

În timpul utilizării, stabilitatea chimică şi fizică a soluţiei reconstituite a fost demonstrată pentru 24 de ore, la o temperatură de 22° C. Din punct de vedere chimic, soluţia reconstituită trebuie utilizată imediat. Dacă soluţia reconstituită nu este utilizată imediat, perioada de păstrare în timpul utilizării şi condiţiile de păstrare anterioare utilizării sunt responsabilitatea utilizatorului şi nu trebuie să depăşească, în mod normal, 24 de ore, incluzând durata tratamentului.

Soluţia reconstituită este de unică folosinţă. Orice cantitate de soluţie nefolosită se aruncă imediat după utilizare.

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *