Salbutamol mcc comprimate

Salbutamol mcc comprimate Prospect

Salbutamol MCC 4 mg, comprimate
Ce este Salbutamol MCC şi pentru ce se utilizează
Salbutamol MCC conţine ca substanţă activă salbutamol, care aparţine grupului de medicamente denumite bronhodilatatoare. Salbutamolul relaxează muşchii din pereţii căilor aeriene mici din plămâni. Aceasta permite deschiderea căilor aeriene şi, astfel, ajută la ameliorarea senzaţiei de constricţie toracică, respiraţiei şuierătoare şi tusei, ceea ce vă permite să respiraţi mult mai uşor.

Salbutamol MCC este indicat pentru a uşura problemele dumneavoastră de respiraţie din astm bronşic şi alte boli bronho-pulmonare obstructive.

Înainte să utilizaţi Salbutamol MCC
Nu utilizaţi Salbutamol MCC

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la salbutamol sau la oricare dintre celelalte componente ale Salbutamol MCC.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Salbutamol MCC

Înainte de a utiliza acest medicament spuneţi medicului dumneavoastră:

– dacă aveţi afecţiuni cardiace, incluzând: dureri în piept (cardiopatie ischemică), bătăi neregulate sau foarte rapide ale inimii, insuficienţă cardiacă;

– dacă utilizaţi medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari sau a altor afecţiuni cardiace, cunoscute ca beta blocante (vezi şi punctul Utilizarea altor medicamente);

– dacă aveţi diabet zaharat;

– dacă aveţi o glandă tiroidă hiperactivă (tireotoxicoză).

S-ar putea ca uneori, acest medicament să nu fie potrivit pentru dumneavoastră şi medicul dumneavoastră să dorească să vă administreze alt medicament.

Bronhodilatatoarele nu trebuie să reprezinte singurul tratament sau tratamentul principal la pacienţii cu astm bronşic sever sau instabil. Astmul bronşic sever necesită monitorizare regulată, incluzând teste funcţionale pulmonare, deoarece pacienţii prezintă risc de atacuri severe şi chiar de deces. La aceşti pacienţi, medicul trebuie să ia în considerare utilizarea dozelor maxime recomandate de corticosteroizi inhalatori şi/sau administrarea orală de corticosteroizi.

Mărirea dozei sau creşterea frecvenţei de administrare trebuie efectuate numai la recomandarea medicului. Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă doza de salbutamol recomandată anterior nu vă mai ameliorează, ca de obicei, respiraţia sau senzaţia de constricţie toracică.

Pentru ameliorarea simptomelor, la tratamentul cu Salbutamol MCC se pot asocia bronhodilatatoare inhalatorii cu durată scurtă de acţiune. Creşterea utilizării de bronhodilatatoarelor, în special a beta2– agoniştilor inhalatori cu durată de acţiune scurtă, pentru ameliorarea simptomelor indică deterioarea controlului astmului bronşic. Pacienţii trebuie instruiţi să solicite consult medical dacă administrarea de bronhodilatatoare cu durată de acţiune scurtă devine mai puţin eficace sau dacă necesită pentru controlul simptomelor mai multe inhalări decât în mod obişnuit.

În aceste situaţii, schema terapeutică a pacientului trebuie reevaluată şi trebuie avută în vedere necesitatea creşterii terapiei antiinflamatoare (de exemplu, doze mari de glucocorticoizi inhalatori sau administrarea orală de glucocorticoizi). Agravarea severă a astmului bronşic trebuie tratată conform schemelor terapeutice stabilite.

Dacă apare tahifilaxie, este necesară reevaluarea tratamentului.

Deşi formulările de salbutamol cu administrare intravenoasă şi, ocazional, cu administrare orală, comprimate, sunt utilizate în controlul travaliului prematur, necomplicat de placentă praevia, hemoragie ante-partum sau toxemie gravidică, salbutamolul nu trebuie utilizat în cazul iminenţei de avort.

Sportivii trebuie atenţionaţi că salbutamolul poate să determine pozitivarea testelor antidoping.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Asiguraţi-vă că medicul dumneavoastră ştie ce alte medicamente luaţi, în special:

– beta blocante, cum este propranololul;

– antidepresive;

– xantine;

– diuretice;

– corticosteroizi;

– digoxină.

Dacă urmează să vi se efectueze anestezie generală, anunţaţi anestezistul că utilizaţi salbutamol.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Salbutamol MCC se va administra în timpul sarcinii sau alăptării numai la recomandarea expresă a medicului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-au raportat efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Salbutamol MCC

Salbutamol MCC conţine lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Salbutamol MCC
Utilizaţi întotdeauna Salbutamol MCC exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Salbutamol MCC este destinat pentru administrare orală.

Adulţi şi adolescenţi

Doza uzuală recomandată este de 4 mg salbutamol (un comprimat) administrată de 3 – 4 ori pe zi.

Copii cu vârsta între 6 şi 12 ani

Doza uzuală recomandată este de 4 mg salbutamol (un comprimat) administrată de 2 ori pe zi. Pentru copiii cu vârsta sub 6 ani există alte forme farmaceutice adecvate vârstei.

Vârstnici

Nu este necesară ajustarea dozei la vârstnici.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Salbutamol MCC

Este important să respectaţi doza recomandată de medic. Dacă în mod accidental luaţi o doză mai mare decât cea recomandată puteţi observa că inima dumneavoastră bate mai repede decât de regulă şi nu vă simţiţi prea bine. Aceste efecte dispar, de regulă, în decurs de câteva ore, dar trebuie să vă adresaţi cât mai repede medicului dumneavoastră sau să mergeţi la cel mai apropiat spital. Luaţi acest prospect sau medicamentul cu dumneavoastră, astfel încât personalul spitalului să ştie ce medicament aţi luat.

Dacă uitaţi să utilizaţi Salbutamol MCC

Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o cât de repede vă amintiţi, totuşi, dacă se apropie momentul pentru următoarea doză, nu mai luaţi doza uitată.

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Salbutamol MCC

Dacă se întrerupe utilizarea Salbutamol MCC, manifestările iniţiale pot să reapară. Nu trebuie să întrerupeţi brusc utilizarea Salbutamol MCC, discutaţi întotdeauna înainte cu medicul dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Salbutamol MCC poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, după cum urmează: Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare: care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare: care afectează mai puţin de 1 din pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută: care nu poate fi estimată din datele disponibile

Reacţii adverse foarte frecvente:

– tremurături.

Reacţii adverse frecvente:

– durere de cap;

– bătăi rapide ale inimii (tahicardie);

– senzaţie neplăcută de bătăi neregulate sau puternice ale inimii (palpitaţii);

– crampe musculare.

Reacţii adverse rare:

– scădere a concentraţiei de potasiu din sânge (hipokaliemie);

– creştere a aportului de sânge la nivelul extremităţilor (vasodilataţie periferică);

– ritm cardiac anormal (aritmie), inclusiv fibrilaţie atrială, tahicardie supraventriculară, extrasistole. Dacă prezentaţi aceste reacţii adverse, adresaţi-vă cât mai repede medicului dumneavoastră.

Reacţii adverse foarte rare:

– nelinişte şi excitabilitate;

– senzaţie de tensiune musculară;

– reacţii alergice. Dacă aveţi o reacţie alergică, întrerupeţi utilizarea Salbutamol MCC şi adresaţi- vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

Semnele unei reacţii alergice includ: umflarea feţei, buzelor, limbii şi gâtului, care pot să determine dificultate la înghiţire sau în respiraţie, erupţie trecătoare pe piele cu mâncărimi, senzaţie de leşin, confuzie şi colaps. Acestea sunt reacţii adverse foarte grave. Puteţi avea nevoie de asistenţă medicală de urgenţă sau de spitalizare.

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută:

– durere la nivelul pieptului, datorată problemelor pe care le aveţi cu inima, cum este angina pectorală. Acestea sunt reacţii adverse foarte grave. Puteţi avea nevoie de asistenţă medicală de urgenţă sau de spitalizare.

Dacă aveţi impresia că Salbutamol MCC este prea puternic sau prea slab pentru dumneavoastră, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Poate fi rezultatul agravării afecţiunilor dumneavoastră bronho-pulmonare obstructive şi să aveţi nevoie de un alt medicament.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Salbutamol MCC
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Salbutamol MCC după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare
Ce conţine Salbutamol MCC

– Substanţa activă este salbutamolul. Fiecare comprimat conţine salbutamol 4 mg sulfat de salbutamol 4,80 mg.

– Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, polividonă, magneziu, talc.

Cum arată Salbutamol MCC şi conţinutul ambalajului

Salbutamol MCC se prezintă sub formă de comprimate plate, de culoare albă, cu diametrul de 7 mm. Medicamentul este disponibil în cutii cu 2 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

SC. MAGISTRA C & C SRL.

Bd-ul Aurel Vlaicu nr. 82 A, Constanţa, România

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2009

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *