Sicovit c comprimate masticabile

Sicovit c comprimate masticabile Prospect

SICOVIT C 100 mg, comprimate masticabile
Ce este SICOVIT C şi pentru ce se utilizează
Medicamentul SICOVIT C conţine acid ascorbic (vitamina C), o vitamină esenţială funcţionării normale a organismului, care nu poate fi sintetizată de acesta.
Medicamentul SICOVIT C este utilizat pentru prevenirea şi tratamentul deficitului de vitamina C. De asemenea este utilizat ca adjuvant în menţinerea rezistenţei naturale a organismului la infecţii, în special respiratorii, pentru reducerea severităţii şi duratei acestora.
Necesarul de vitamina C poate creşte în următoarele situaţii: sarcină şi alăptare, situaţii de stres, boli infecţioase, (de exemplu, răceli), fumat, vârstnici, malnutriţie sau dietă neechilibrată, consum cronic de alcool etilic.
Primele semne ale unui aport inadecvat de vitamină C pot fi astenie generală, diminuarea performanţelor, tulburări emoţionale, precum şi încetinirea refacerii după boli.

Înainte să luaţi SICOVIT C
Nu luaţi SICOVIT C
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la acid ascorbic sau la oricare dintre celelalte componente ale SICOVIT C
– dacă suferiţi de o tulburare a metabolismului fierului (hemosideroză, hemocromatoză);
– dacă aveţi litiază renală oxalică.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi SICOVIT C
După administrarea de doze mari de acid ascorbic (4 g pe zi) la pacienţii cu deficit de
glucozo-6-fosfat-dehidrogenază s-au observat cazuri izolate de hemoliză (uneori severă); la aceşti pacienţi trebuie evitată administrarea acidului ascorbic în doze mai mari decât cele recomandate.
Este necesara prudenţă şi utilizarea dozei minime recomandate la pacienţii cu urolitiază recurentă sau insuficienţă renala severă.
Ţinând seama de forma farmaceutică, medicamentul nu este adecvat pentru copii cu vârsta sub 3 ani.
Acidul ascorbic în doze mai mari de 2 g pe zi poate interfera cu investigaţii diagnostice de determinare a creatininemiei, glicemiei, creatininuriei, acidului uric, fosfatului anorganic şi glicozuriei. La asemenea doze pot apărea şi rezultate fals-negative la testele de depistare a hemoragiei oculte în materiile fecale. În general, metodele chimice bazate pe reacţii de culoare pot fi afectate. Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
În cazul administrării concomitente, acidul ascorbic creşte absorbţia fierului, penicilinei V şi etinilestradiolului.
Acidul ascorbic în doză de 1 g pe zi creşte biodisponibilitatea contraceptivelor orale.
Corticosteroizii intensifică oxidarea acidului ascorbic.
Calcitonina creşte procentul consumului de acid ascorbic.
Acidul acetilsalicilic poate scădea concentraţiile serice de acid ascorbic, iar acidul ascorbic poate creşte reabsorbţia renală de salicilat. Salicilaţii inhibă transportul activ al acidului ascorbic în intestin. Tetraciclinele inhibă metabolizarea intracelulară şi reabsorbţia renală a acidului ascorbic.
Barbituricele şi tetraciclinele favorizează excreţia acidului ascorbic în urină.
Au fost raportate câteva cazuri în care acidul ascorbic a redus efectul anticoagulantelor orale la doze mari.
Acidul ascorbic poate reduce efectul terapeutic al fenotiazinelor. Poate fi, de asemenea, redusă concentraţia de flufenazină.
Consumul cronic al unor doze mari de acid ascorbic poate interfera cu sistemul disulfiram–alcool etilic când este administrată concomitent.
Acidul ascorbic creşte absorbţia aluminiului din tractul gastro-intestinal.
Acidul ascorbic influentează acţiunea celorlalte vitamine: vitamina A (retinol) şi vitamina C (acidul ascorbic) îşi stimulează reciproc biosinteza; acidul ascorbic şi vitamina E (tocoferol) se protejează reciproc faţă de acţiunea oxidanţilor, exercitându-şi astfel funcţiile lor biologice în condiţii favorabile. Se recomandă prudenţă în cazul pacienţilor cu absorbţie deficitară a vitaminei B12, deoarece acidul ascorbic inactivează vitamina B12 din alimente.
Acidul ascorbic administrat concomitent cu deferoxamina creşte toxicitatea tisulară a fierului. De aceea, nu se recomandă administrarea concomitentă a acidului ascorbic cu deferoxamina la pacienţii cu tuburări cardiace.
Utilizarea SICOVIT C cu alimente şi băuturi
Acest medicament poate fi utilizat indiferent de orarul meselor. Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Medicul trebuie informat dacă alăptaţi sau sunteţi gravidă (sau dacă bănuiţi că sunteţi gravidă).
În timpul sarcinii necesarul de vitamina C este mai mare, astfel încât medicamentul poate fi utilizat de către femeile gravide şi de către femeile ce alăptează, de obicei în doză de 500 mg pe zi. Substanţa activă traversează bariera placentară şi se elimină în laptele matern.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Medicamentul nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale SICOVIT C
Acest medicament conţine aspartam. Este sursă de fenilalanină. Poate fi dăunător pentru persoanele cu fenilcetonurie. Acest medicament conţine şi galben amurg FCF (E 110). Poate provoca o reacţie alergică. Cum să luaţi SICOVIT C
În scop preventiv doza uzuală este de mg acid ascorbic (2 – 5 comprimate masticabile) pe zi la adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani şi mg (1-2 comprimate masticabile) la copii cu vârsta între 3 şi 6 ani. Pentru a facilita administrarea la copii comprimatele pot fi zdrobite şi amestecate cu alimente. Se recomandă a nu se depăşi doza de 1000 mg acid ascorbic pe zi (10 comprimate masticabile)
Doze mai mari, de până la 2000 de mg pe zi, sunt utilizate în tratamentul hipovitaminozei.
Durata tratamentului depinde de simptomatologie şi de parametrii de laborator.
Dacă luaţi mai mult SICOVIT C decât trebuie
Administrarea unor doze mai mari decât cele recomandate poate creşte probabilitatea de apariţie a reacţiilor adverse cum sunt simptomele gastro-intestinale nespecifice (greaţă, vărsături, diaree). Foarte rar (în cazul ingestiei de doze extrem de mari) poate apare anemie hemolitică, litiază urinară oxalică şi insuficienţă renală.
Nu există tratament specific; acesta va fi administrat în funcţie de simptome.
Dacă uitaţi să luaţi SICOVIT C
Luaţi doza următoare imediat ce vă amintiţi.
Nu luaţi o doză dublă.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, SICOVIT C poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse raportate în cazul utilizării de acid ascorbic (substanţa activă din SICOVIT C) sunt prezentate pe scurt mai jos, în funcţie de frecvenţa apariţiei lor.
Mai puţin frecvente (pot apărea la 1 până la10 pacienţi din 1000 de pacienţi trataţi): eczemă, urticarie; greaţă, vărsături, diaree în cazul administrării de SICOVIT C în doze mari (câteva grame pe zi).
Rare (pot apărea la 1până la 10 pacienţi din de pacienţi trataţi): oboseală şi calculi urinari, în cazul administrării de SICOVIT C în doze mari sau, respectiv, foarte mari.
Foarte rare (pot apărea la mai puţin de 1 pacient din de pacienţi trataţi): afecţiune a globulelor roşii ce duce la scăderea numărului acestora (anemie hemolitică), insuficienţă reanală după administrarea de doze foarte mari.

Cum se păstrează SICOVIT C
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A se ţine flaconul bine închis.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi după data de expirare înscrisă pe cutie după „EXP.”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare
Ce conţine SICOVIT C
– Substanţa activă este acidul ascorbic. Fiecare comprimat masticabil conţine acid ascorbic 100 mg.
– Celelalte componente sunt: manitol, celuloza microcristalina, xilitol, guma Xantan, aroma de portocale PS, galben amurg FCF (E 110), aspartam, dioxid de silicu coloidal anhidru, acesulfam de potasiu si acid stearic.
Cum arată SICOVIT C şi conţinutul ambalajului
Comprimate masticabile.
Comprimate masticabile, rotunde, biconvexe, de culoare portocaliu deschis, marmorate cu pigmentaţii albe sau aproape albe, diametrul de 9 mm.
Cutie cu un flacon a 60 comprimate masticabile
Cutie cu un flacon a 30 comprimate masticabile
Cutie cu un flacon a 100 comprimate masticabile
Flacon din sticlă brună închis cu dop din polietilenă prevăzut cu desicant şi inel de siguranţă.

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *