Strevital g pulbere pentru soluţie injectabilă

Strevital g pulbere pentru soluţie injectabilă Prospect

STREVITAL 1/5 g, pulbere pentru soluţie injectabilă
Ce este STREVITAL?
Grupa farmacoterapeutică: Antibiotice aminoglicozidice, antibiotice streptomicine
Indicaţii terapeutice
– tuberculoză, în asocieri polichimioterapice;
– tularemie;
– pestă;
– bruceloză;
– endocardită bacteriană produsă de Streptococcus viridans şi de Enterococcus faecalis– în asociere cu penicilina;
– granuloma inguinale (donovanioză);
– şancru moale. Contraindicatii si precautii
Contraindicaţii
Hipersensibilitate la streptomicină.
Precauţii
Administrarea streptomicinei trebuie evitată la pacienţii cu hipersensibilitate la alte antibiotice aminoglicozidice (pot prezenta reactivitate imunologică încrucişată).
În cazul tratamentului prelungit se recomandă supravegherea funcţiilor renală, vestibulară si auditivă.
Interacţiuni
Se recomandă evitarea asocierii streptomicinei cu alte antibiotice aminoglicozidice, furosemid, acid etacrinic, manitol sau alte medicamente cu potenţial nefrotoxic şi ototoxic (creşte riscul oto – şi nefrotoxicităţii).
Se recomandă prudenţă în cazul asocierii cu anestezice generale din grupa hidrocarburilor halogenate şi curarizante (cresc riscul blocului neuromuscular şi al deprimării respiraţiei până la apnee).
Nu este recomandată asocierea aminoglicozidelor cu polimixine administrate parenteral, cu cefaloridina, paramomicina, viomicina, colistin şi ciclosporine (creşte riscul nefrotoxicităţii şi al blocului neuromuscular). Atenţionări speciale
Deoarece aminoglicozidele sunt medicamente cu indice terapeutic mic, se recomandă monitorizarea concentraţiei plasmatice a antibioticului, în special la persoanele cu leziuni otice sau renale preexistente, la vârstnici, la bolnavii cu infecţii severe (unde sunt necesare doze mari) ca şi în situaţiile caracterizate printr-un volum aparent de distribuţie redus (bolnavi cu arsuri întinse, şoc, febră etc) sau mărit (ascită, obezitate).
La pacienţii cu insuficienţă renală este necesară mărirea intervalului dintre doze în funcţie de gradul afectării funcţiei renale.
Se recomandă prudenţă la pacienţii cu botulism, miastenia gravis, boală Parkinson, hipocalcemie marcată, deoarece în aceste situaţii, streptomicina creşte riscul blocului neuromuscular.
Sarcina şi alăptarea
Sarcina
Streptomicina traversează bariera placentară realizând concentraţii plasmatice la făt de 25-50% din concentraţia plasmatică la mamă.
Experienţa clinică a demonstrat că administrarea streptomicinei la femeile însărcinate poate determina nefrotoxicitate şi surditate bilaterală ireversibilă la copil. În cazul infecţiilor severe care nu pot fi tratate cu alte chimioterapice antibacteriene, administrarea streptomicinei în perioada sarcinii impune evaluarea raportului risc potenţial fetal/beneficiu matern.
Alăptarea
Aminoglicozidele se excretă în laptele matern în cantităţi mici. Deoarece nu se cunosc efectele asupra sugarului, se recomandă fie întreruperea alăptării, fie întreruperea tratamentului antibiotic.
secretat în cantităţi mici în laptele matern. Administrarea în perioada alăptării nu este recomandată.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Datorită riscului de a produce reacţii adverse vestibulare şi oculare (scotom), streptomicina poate influenţa negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Doze şi mod de administrare
Reacţii adverse
Reacţiile alergice sunt frecvente şi se evidenţiază îndeosebi prin erupţii cutanate, însoţite uneori de prurit, febră, adenopatie şi eozinofilie. Au fost semnalate cazuri rare de dermatită exfoliativă, şoc anafilactic, neutropenie, trombocitopenie şi anemie aplastică.
Ototoxicitatea streptomicinei este relativ mică în comparaţie cu a altor aminoglicozide, dar riscul este mare în cazul tuberculozei care presupune tratament prelungit. Antibioticul provoacă predominant leziuni vestibulare.
Nefrotoxicitatea este redusă.
Manifestări toxice, mai rare, constau în scotoame (prin afectarea nervului optic), parestezii – mai ales circumoral şi la extremităţi şi alte tulburări nevritice.
Injectarea intrarahidiană poate determina dureri radiculare şi fenomene de mielită.
Supradozaj
În caz de supradozaj sau în cazul apariţiei reacţiilor toxice se recomandă oprirea administrării antibioticului şi instituirea tratamentului de susţinere a funcţiilor vitale. Hemodializa şi dializa peritoneală pot fi eficiente. Păstrare
Păstrare
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Ambalaj
STREVITAL 1 g
Cutie cu 50 flacoane din sticlă incoloră, cu capacitate de 10 ml conţinând streptomicină 1 g.
Cutie cu 100 flacoane din sticlă incoloră, cu capacitate de 10 ml conţinând streptomicină 1 g.
STREVITAL 5 g
Cutie cu 50 flacoane din sticlă incoloră, cu capacitate de 10 ml conţinând streptomicină 5 g.

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *