Telma comprimate

Telma comprimate Prospect

TELMA 40/80 mg comprimate
Ce este Telma şi pentru ce se utilizează
Telma aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonişti ai receptorilor angiotensinei II.Angiotensina II este o substanţă produsă de corpul dumneavoastră, care determină micşorarea diametrului vaselor de sânge, determinând astfel creşterea tensiunii arteriale. Telma blochează acest efect al angiotensinei II, vasele de sânge se relaxează şi tensiunea
dumneavoastră arterială scade.
Telma este utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale esenţiale (tensiune arterială mare). Termenul “esenţială” înseamnă că tensiunea arterială mare nu este cauzată de nicio altă afecţiune.
Dacă nu este tratată, tensiunea arterială mare poate afecta vasele de sânge în mai multe organe, ceea ce poate determina uneori infarct miocardic, insuficienţă cardiacă sau renală, accident vascular cerebral sau orbire. În general, afecţiunile enumerate anterior apar fără să existe simptome ale tensiunii arteriale mari. Prin urmare, este important ca tensiunea arterială să fie măsurată periodic pentru a verifica dacă se află în limitele normale.
Telma este utilizat, de asemenea, pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare (de exemplu infarct miocardic sau accident vascular cerebral) la pacienţi care prezintă risc deoarece aportul de sânge la nivelul inimii sau picioarelor este redus sau blocat, sau care au avut un accident vascular cerebral sau au diabet zaharat cu risc crescut pentru asemenea evenimente. Medicul dumneavoastră vă poate spune dacă prezentaţi risc crescut de apariţie a acestor evenimente.

Înainte să luaţi Telma
Nu luaţi Telma
 dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la telmisartan sau la oricare dintre celelalte componente
ale Telma (vezi punctul„Informaţii suplimentare” pentru lista celorlalte componente)
 dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni. De asemenea, este bine să evitaţi utilizarea Telmala începutul sarcinii– vezi pct. Sarcina).
 dacă aveţi afecţiuni severe ale ficatului, cum sunt colestaza sau obstrucţia biliară (dificultăţi în
eliminarea bilei din ficat şi din vezica biliară) sau alte afecţiuni severe ale ficatului.
Dacă oricare dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Telma. Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Telma
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi sau aţi avut oricare dintre afecţiunile
sau bolile următoare:
 afecţiuni ale rinichilor sau transplant de rinichi
 stenoză a arterei renale (îngustarea vaselor de sânge ale unuia sau ambilor rinichi)
 afecţiuni ale ficatului
 probleme cu inima
valori crescute ale concentraţiei de aldosteron (retenţie de apă şi de sare în corp însoţită de dezechilibre ale diferitelor minerale din sânge).
tensiune arterială mică (hipotensiune arterială) care poate să apară dacă sunteţi deshidratat(pierdere excesivă de apă din corp) sau aveţi un deficit de sare din cauza tratamentului cu diuretice (medicamente care elimină apa din corp), dietă cu restricţie de sare alimentară, diaree sau vărsături
 valori crescute ale concentraţiei de potasiu din sânge.
 diabet zaharat.
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau intenţionaţi să rămâneţi) gravidă.Administrarea Telma nu este recomandată la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni deoarece poate determina leziuni grave la făt dacă este administrat în această perioadă a sarcinii.(vezi pct. sarcina).
În cazul în care vi se efectuează o intervenţie chirurgicală sau anestezie, trebuie să-i spuneţi mediculuidumneavoastră că luaţi Telma.
Nu se recomandă utilizarea Telma la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.
Similar altor antagonişti ai receptorilor angiotensinei II, Telma poate fi mai puţin eficace în scăderea tensiunii arteriale la pacienţii ce aparţin rasei negre. Folosirea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.
Medicul dumneavoastră ar putea fi nevoit să modifice dozele acestor medicamente sau să ia alte măsuri de precauţie. În unele cazuri ar putea să fie nevoie să opriţi utilizarea unuia dintre aceste medicamente. Acest lucru este valabil în special pentru medicamentele enumerate mai jos, dacă sunt luate în acelaşi timp cu Telma:
 medicamente care conţin litiu folosite pentru tratamentul anumitor tipuri de depresie
 medicamente care pot creşte concentraţia de potasiu din sânge, cum sunt înlocuitori de sare alimentară care conţin potasiu, diuretice care economisesc potasiul (anumite medicamente care elimină apa din corp), inhibitori ai ECA, antagonişti ai receptorilor angiotensinei II, AINS (medicamente antiinflamatoare nesteriodiene, de exemplu acid acetilsalicilic sau ibuprofen), heparină, medicamente imunosupresoare (de exemplu ciclosporină sau tacrolimus) şi antibioticul trimetoprim.
 diuretice (medicamente care elimină apa din corp), în special dacă sunt luate în doze mari împreună cu Telma, pot determina pierderea excesivă a apei din corp şi tensiune arterială mică (hipotensiune arterială)
Similar altor medicamente care scad tensiunea arterială, efectul Telma poate fi redus atunci când luaţi AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, de exemplu acid acetilsalicilic sau ibuprofen) sau corticosteroizi.Medicul dumneavoastră trebuie să ţină cont de aceste lucruri.
Telma poate creşte efectul de scădere a tensiunii arteriale al altor medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mari.
 alte medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mari
 baclofen (utilizat pentru tratamentul spasticităţii musculare)
 amifostin (utilizat în tratamentul cancerului)
 alcool, barbiturice, narcotice sau antidepresive
Simptomele tensiunii arteriale mici care pot apare sunt senzaţie de ameţeală sau leşin când vă ridicaţi în picioare.
FolosireaTelma împreună cu alimente şi băuturi
Puteţi lua Telma cu sau fără alimente.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări, înainte de a lua orice medicament.
Sarcina
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că aţi putea fi (sau intenţionaţi să rămâneţi) gravidă. În mod normal, medicul vă va sfătui să întrerupeţi tratamentul cu Telma înainte de a rămâne gravidă sau cât mai curând după ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi, de asemenea, vă va prescrie tratament cu un alt medicament decât Telma. Telma nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie luat dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni deoarece poate determina leziuni grave la făt dacă este administrat după 3 luni de sarcinădeoarece poate afecta în mod grav dezvoltarea copilului dumneavoastră.
Alăptarea
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să alăptaţi. Administrarea Telma nu este recomandată în timpul alăptării, iar medicul dumneavoastră poate alege un alt tratament pentru dumneavoastră dacă doriţi să alăptaţi, în special în cazul în care copilul dumneavoastră este nou-născut sau s-a născut prematur.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu sunt disponibile informaţii despre efectul Telma asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, unele persoane pot avea ameţeli sau pot avea senzaţie de oboseală în cursul tratamentului tensiunii arteriale mari. Dacă vă simţiţi ameţit sau obosit, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Telma
Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Cum să luaţi Telma
Luaţi întotdeauna Telma exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
 Puteţi lua Telma cu sau fără alimente
 Comprimatele trebuie înghiţite cu apă sau alte băuturi nealcoolice.
 Încercaţi să luaţi comprimatul la aceeaşi oră în fiecare zi
 Este important să luaţi Telma în fiecare zi până medicul dumneavoastră vă recomandă altfel
 Dacă aveţi impresia că efectul Telma este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
 Comprimatele cu linie de diviziune pot fi divizate în jumătăţi egale
Adulţi
Pentru tratamentul hipertensiunii arteriale doza uzuală este de un comprimat o dată pe zi.
La majoritatea pacienţilor, doza uzuală, administrată pentru tratamentul tensiunii arteriale mari, este de un comprimat de 40 mg o dată pe zi, pentru a controla tensiunea arterială timp de 24 ore. Cu toate acestea, uneori medicul dumneavoastră poate să vă recomande o doză mai mică, de 20 mg pe zi sau o doză mai mare, de 80 mg pe zi.
Telma poate fi utilizat, de asemenea, în asociere cu diuretice (medicamente care elimină apa din corp), cum este hidroclorotiazida, despre care s-au demonstrat că au efect aditiv cu cel al Telma în scăderea tensiunii arteriale. Medicul dumneavoastră vă va spune dacă aveţi nevoie de acestea.
Pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare, doza uzuală de Telma este de un comprimat de 80 mg o dată pe zi. La începutul tratamentului de prevenţie cu Telma 80 mg, trebuie monitorizată frecvent tensiunea arterială.
Utilizare la vârstnici
Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii vârstnici.
Dacă ficatul dumneavoastră nu funcţionează corespunzător, doza uzuală nu trebuie să depăşească 40 mg administrată o dată pe zi.
Utilizarea în insuficienţa renală
Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală.
Dacă aveţi insuficienţă renală severă sau efectuaţi şedinţe de hemodializă, medicul dumneavostră trebuie să vă prescrie o doză iniţială mai mică de 20 mg.
Dacă aţi luat mai mult Telma decât trebuie
Dacă, în mod accidental, dumneavostră sau altcineva, aţi luat mai multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, farmacistului sau unităţii de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital.
Dacă aţi uitat să utilizaţi Telma
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, nu vă îngrijoraţi. Luaţi doza imediat ce vă amintiţi şi continuaţi tratamentul conform recomandărilor. Dacă într-o zi nu aţi luat doza de medicament, atunci luaţi doza normală în ziua următoare.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Telma
Adresaţi-vă întotdeauna medicului dumneavostră dacă doriţi să întrerupeţi administrarea acestui medicament. Chiar dacă vă simţiţi mai bine s-ar putea să fie necesar să continuaţi administrarea medicamentului.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Reacţii adverse posibile
Aceste reacţii adverse pot apare cu anumite frecvenţe, care au fost definite după cum urmează:
 foarte frecvente: apar la mai mult de 1 utilizator din 10
 frecvente: apar la 1 până la 10 utilizatori din 100
 mai puţin frecvente: apar la 1 până la 10 utilizatori din  rare: apar la 1 până la 10 utilizatori din  foarte rare: apar la mai puţin de 1 utilizator din  cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile.
Dacă observaţi oricare dintre reacţiile adverse următoare, vă rugăm să întrerupeţi administrarea comprimatelor şi să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră.
 umflare a feţei, buzelor, gurii, limbii, ochilor sau gâtului
 urticarie
 dificultate a respiraţiei
Acestea sunt simptome ale unei reacţii alergice severe şi trebuie tratate imediat, de obicei în spital.
Alte reacţii adverse
Reacţiile adverse frecvente pot include:
Tensiune arterială mică (hipotensiune arterială) la pacienţi trataţi pentru reducerea evenimentelor
cardiovasculare.
Reacţiile adverse mai puţin frecvente pot include
 concentraţie crescută a potasiului in sânge
 scădere a numărului de celule roşii ale sângelui (anemie)
 leşin (sincopă)
 senzaţie de slăbiciune
 dificultate la adormire (insomnie)
 vă simţiţi trist (depresie)
 senzaţie de învârtire (vertij)
 tensiune arterială mică (hipotensiune arterială) la utilizatorii aflaţi în tratament pentru tensiune arterială mare
 ameţeli sau leşin în poziţie verticală (hipotensiune ortostatică)
 scurtare a respiraţiei
 infecţii ale tractului respirator inferior (de exemplu durere în gât, inflamaţie a sinusurilor, răceală)
 infecţii ale tractului urinar
 durere abdominală
 disconfort la nivelul stomacului
 vărsături
 diaree
 balonare
 transpiraţie accentuată
 mâncărime
 erupţie trecătoare pe piele
 durere musculară (mialgie)
 durere la nivelul spatelui
 crampe musculare
 insuficienţă a rinichilor inclusiv insuficienţă renală acută
 durere la nivelul pieptului
 ritm lent al inimii (bradicardie)
 creştere a concentraţiei creatininei la nivel sanguin
Reacţiile adverse rare pot include
 număr scăzut al plachetelor sanguine (trombocitopenie)
 senzaţie de anxietate
 tulburări de vedere
 ritm rapid al inimii (tahicardie)
 uscăciune a gurii
 disconfort abdominal
 funcţie anormală a ficatului
 înroşire a pielii
 erupţie trecătoare pe piele de cauză medicamentoasă
 eczemă (o afecţiune a pielii)
 umflare rapidă a pielii şi a mucoaselor (angioedem)
 durere articulară (artralgie)
 durere la nivelul extremităţilor
 manifestări asemănătoare gripei
 creştere a concentraţiei de acid uric, a enzimelor hepatice sau a creatinfosfokinazei sanguine
 scădere a hemoglobinei (o proteină a sângelui)
 reacţii alergice (de exemplu erupţie trecătoare pe piele, mâncărime, dificultate a respiraţiei, respiraţie şuierătoare, umflare a feţei sau tensiune arterială mică)
Reacţiile adverse cu frecvenţă necunoscută pot include
 creştere a numărului anumitor celule albe ale sângelui (eozinofilie)
 reacţii alergice severe, numite de asemenea reacţii anafilactice (de exemplu erupţie trecătoare pe piele, mâncărime, dificultate a respiraţiei, respiraţie şuierătoare, umflare a feţei sau tensiune arterială mică) – vezi informaţiile de mai sus referitoare la reacţiile alergice
 urticarie
 inflamaţie a tendoanelor
 sepsis* (numit de obicei otravire a sângelui, este o infecţie severă cu inflamaţie la nivelul întregului corp care poate determina deces)
*În cadrul unui studiu clinic de lungă durată care a inclus mai mult de pacienţi, mai mulţi pacienţi trataţi cu telmisartan au prezentat sepsis, comparativ cu pacienţii cărora nu li s-a administrat telmisartan. Apariţia sepsisului poate fi numai întâmplătoare sau poate fi cauzată de un mecanism necunoscut până în prezent.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. Cum se păstrează Telma
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Telma după data de expirare înscrisă pe etichetă după EXP.Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Nu utilizaţi comprimatele de Telma dacă observaţi orice modificare a aspectului.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare
Ce conţine Telma
Telma 40 mg comprimate
Substanţa activă este telmisartan. Fiecare comprimat conţine telmisertan 40 mg.
Telma 80 mg comprimate
Substanţa activă este telmisartan. Fiecare comprimat conţine telmisertan 80 mg.
Celelalte componente sunt
Hidroxid de sodiu
Meglumină
Povidonă K25
Lactoză monohidrat
Povidonă
Crospovidonă
Lactoză anhidră
Stearat de magneziu
– pentru informaţii suplimentare despre lactoză vezi finalul pct. Cum arată Telma şi conţinutul ambalajului
Telma 40 mg comprimate
Comprimatele de culoare albă, alungite, plane, gravate cu o linie de rupere pe una dintre feţe şi cu “40” pe cealaltă faţă.
Telma 80 mg comprimate Comprimatele de culoare albă, alungite, plane, gravate cu o linie de rupere pe una dintre feţe şi marcate cu “80” pe cealaltă faţă.
Blistere din Al/Al conţinând 28 comprimate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *