Telmisartan renantos comprimate

Telmisartan renantos comprimate Prospect

Telmisartan Renantos 20 mg comprimate
Ce este Telmisartan Renantos şi pentru ce se utilizează
Telmisartan Renantos aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonişti ai receptorilor angiotensinei II. Angiotensina II este o substanţă produsă de corpul dumneavoastră, care determină micşorarea diametrului vaselor de sânge, determinând astfel creşterea tensiunii arteriale. Telmisartan Renantos blochează acest efect al angiotensinei II, vasele de sânge se relaxează şi tensiunea dumneavoastră arterială scade.
Telmisartan Renantos este utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale esenţiale (tensiune arterială mare). Termenul “esenţială” înseamnă că tensiunea arterială mare nu este cauzată de nicio altă afecţiune.
Dacă nu este tratată, tensiunea arterială mare poate afecta vasele de sânge în mai multe organe, ceea ce poate determina uneori infarct miocardic, insuficienţă cardiacă sau renală, accident vascular cerebral sau orbire. În general, afecţiunile enumerate anterior apar fără să existe simptome ale tensiunii arteriale mari. Prin urmare, este important ca tensiunea arterială să fie măsurată periodic pentru a verifica dacă se află în limitele normale.
De asemenea, Telmisartan Renantos este utilizat pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare (de exemplu infarct miocardic sau accident vascular cerebral) la pacienţii care prezintă risc deoarece aportul de sânge la nivelul inimii sau picioarelor este redus sau blocat, sau care au avut un accident vascular cerebral sau au diabet zaharat cu risc crescut pentru asemenea evenimente. Medicul dumneavoastră vă poate spune dacă prezentaţi risc crescut pentru astfel de evenimente.

Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Telmisartan Renantos
Nu luaţi Telmisartan Renantos
– dacă sunteţi alergic la telmisartan sau la oricare dintre celelalte componente ale cestui medicament
(enumerate la pct. 6).
– dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni (de asemenea, este bine să evitaţi administrarea
Telmisartan Renantos în perioada de început a sarcinii; vezi pct. Sarcina).
– dacă aveţi afecţiuni severe ale ficatului, cum sunt colestaza sau obstrucţia biliară (dificultăţi în
eliminarea bilei din ficat şi din vezica biliară) sau alte afecţiuni severe ale ficatului.
Dacă oricare dintre situaţiile de mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Telmisartan Renantos. Atenţionări şi precauţii
Înainte să luaţi Telmisartan Renantos, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi sau aţi avut oricare dintre afecţiunile sau bolile
următoare:
 Afecţiuni ale rinichilor sau transplant de rinichi;
 Stenoză a arterei renale (îngustarea vaselor de sânge ale unuia sau ambilor rinichi);
 Afecţiuni ale ficatului;
 Probleme cu inima;
 Valori crescute ale concentraţiei de aldosteron (manifestată prin retenţie de apă şi sare în corp însoţită
de dezechilibre ale diferitelor minerale din sânge);
 Tensiune arterială mică (hipotensiune arterială), care poate să apară dacă sunteţi deshidratat (pierdere
excesivă de apă din corp) sau aveţi un deficit de sare din cauza tratamentului cu diuretice
(medicamente care elimină apa din corp), dietă su restricţie de sare alimentară, diaree sau vărsături.
 Valori crescute ale concentraţiei de potasiu din sânge.
 Diabet zaharat.
Dacă credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului
dumneavoastră. Administrarea Telmisartan Renantos nu este recomandată la începutul sarcinii şi nu
trebuie să luaţi Telmisartan Renantos dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni deoarece poate determina
leziuni grave la făt dacă este administrat în această perioadă a sarcinii (vezi pct. Sarcina).
În cazul în care sunteţi supus unei intervenţii chirurgicale sau anesteziei, trebuie să-i spuneţi medicului
dumneavoastră că luaţi Telmisartan Renantos. Copii şi adolescenţi
Nu se recomandă utilizarea Telmisartan Renantos la copii şi adolescenţi cu vârsta până la 18 ani.
Similar altor antagonişti ai angiotensinei II, Telmisartan Renantos poate fi mai puţin eficace în scăderea
tensiunii arteriale la pacienţii ce aparţin rasei negre.
Telmisartan Renantos împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi
orice alte medicamente.
Medicul dumneavoastră ar putea fi nevoit să modifice dozele acestor medicamente sau să ia alte măsuri de
precauţie. În unele cazuri este posibil să fie nevoie să opriţi utilizarea unuia dintre aceste medicamente.
Acest lucru este valabil în special pentru medicamentele enumerate mai jos, dacă sunt luate în acelaşi timp
cu Telmisartan Renantos:
 Medicamente care conţin litiu utilizate pentru tratamentul anumitor tipuri de depresie.
 Medicamente care pot creşte concentraţia de potasiu din sânge, cum sunt înlocuitori de sare alimentară care conţin potasiu, diuretice care economisesc potasiul (anumite medicamente care elimină apa din corp), inhibitori ai ECA, antagonişti ai receptorilor angiotensinei II, AINS (antiinflamatoare nesteriodiene, de exemplu acid acetilsalicilic sau ibuprofen), heparină, medicamente imunosupresoare (de exemplu ciclosporină sau tacrolimus) şi antibioticul trimetoprim.
. Diuretice (medicamentele care elimină apa din corp), în special dacă sunt luate în doze mari împreună cu Telmisartan Renantos, pot determina pierderea excesivă a apei din corp şi tensiune arterială mică (hipotensiune arterială).
Similar altor medicamente care scad tensiunea arterială, efectul Telmisartan Renantos poate fi redus atunci când luaţi AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, de exemplu acid acetilsalicilic sau ibuprofen) sau corticosteroizi.
Telmisartan Renantos poate creşte efectul de scădere a tensiunii arteriale al altor medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mari. Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Sarcina
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţă că aţi putea fi (sau intenţionaţi să rămâneţi) gravidă. În mod normal, medicul vă va sfătui să întrerupeţi tratamentul cu Telmisartan Renantos înainte de a rămâne gravidă sau cât mai curând după ce aţi aflat că aţi sunteţi gravidă şi, de asemenea, vă va prescrie tratament cu un alt medicament decât Telmisartan Renantos. Telmisartan Renantos nu este recomandat în perioada de început a sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni, deoarece poate determina leziuni grave la făt dacă este administrat după 3 luni de sarcină.
Alăptarea
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să alăptaţi. Administrarea Telmisartan Renantos nu este recomandată în timpul alăptării, iar medicul dumneavoastră vă va prescrie un alt medicament dacă doriţi să alăptaţi, în special în cazul în care copilul dumneavoastră este nou-născut sau s-a născut prematur. Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu au fost efectuate studii referitoare la capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Nu sunt disponibile informaţii privind efectul Telmisartan Renantos asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Unele persoane se pot simţi ameţite sau obosite în timpul tratamentului tensiunii arteriale mari. Dacă vă simţiţi ameţit sau obosit, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Telmisartan Renantos conţine sorbitol.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Telmisartan Renantos
Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza uzuală de Telmisartan Renantos este de un comprimat pe zi. Încercaţi să luaţi comprimatul la aceeaşi oră în fiecare zi. Puteţi lua Telmisartan Renantos cu sau fără alimente. Comprimatele trebuie înghiţite cu o cantitate suficientă de apă sau cu altă băutură care nu conţine alcool etilic. Este important să continuaţi să luaţi Telmisartan Renantos în fiecare zi până când medicul dumneavoastră vă recomandă altfel. Dacă aveţi impresia că efectul Telmisartan Renantos este prea puternic sau prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
La majoritatea pacienţilor, doza uzuală de Telmisartan Renantos pentru tratamentul tensiunii arteriale mari este de un comprimat de 40 mg o dată pe zi, pentru a controla tensiunea arterială timp de 24 ore. Cu toate acestea, uneori medicul dumneavoastră poate să vă recomande o doză mai mică, de 20 mg pe zi sau o doză mai mare, de 80 mg pe zi. Telmisartan Renantos poate fi utilizat, de asemenea, în asociere cu diuretice (medicamente care elimină apa din corp), cum este hidroclorotiazida, despre care s-a demonstrat că are efect aditiv cu cel al Telmisartan Renantos în ceea ce priveşte scăderea tensiunii arteriale. Pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare, doza uzuală de Telmisartan Renantos este de 80 mg administrate o dată pe zi. La începutul tratamentului de prevenţie cu Telmisartan Renantos 80 mg trebuie monitorizată frecvent tensiunea arterială.
Dacă ficatul dumneavoastră nu funcţionează corespunzător, doza uzuală nu trebuie să depăşească 40 mg administrată o dată pe zi.

Dacă luaţi mai mult Telmisartan Renantos decât trebuie
Dacă, în mod accidental, aţi luat prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, farmacistului sau unităţii de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Telmisartan Renantos
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, nu vă îngrijoraţi. Luaţi doza imediat ce vă amintiţi, apoi continuaţi tratamentul conform recomandărilor. Dacă într-o zi nu aţi luat doza de medicament, atunci luaţi doza normală în ziua următoare.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Unele reacţii adverse pot fi grave şi pot necesita asistenţă medicală imediată:
Trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi oricare dintre următoarele simptome:
Sepsis* (denumit adesea “otrăvirea sângelui”, este o infecţie severă cu un răspuns inflamator al întregului organism), umflarea rapidă a pielii şi mucoaselor (angioedem); aceste reacţii adverse sunt rare dar extrem de grave şi pacienţii trebuie să întrerupă administrarea medicamentului şi să se adreseze imediat medicului curant. Dacă aceste reacţii adverse nu sunt tratate, pot fi letale.
Posibile reacţii adverse la Telmisartan Renantos
Reacţiile adverse frecvente (pot apare până la 1 din 10 persoane), pot să includă:
Tensiune arterială mică (hipotensiune arterială) la pacienţii trataţi pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare. Reacţiile adverse mai puţin frecvente (pot apare până la 1 din 100 persoane) pot să includă:
Infecţii ale căilor respiratorii superioare (de exemplu dureri în gât, inflamaţie a sinusurilor, răceală), infecţii ale tractului urinar, număr scăzut de globule roşii din sânge (anemie), concentraţii crescute de potasiu în sânge, tristeţe (depresie), leşin (sincopă), dificultăţi la adormire, senzaţie de învârtire (vertij), bătăi rare ale inimii (bradicardie), tensiune arterială mică (hipotensiune arterială) la pacienţii trataţi pentru tensiune arterială mare, ameţeli la ridicarea în picioare (hipotensiune arterială ortostatică), scurtare a respiraţiei, durere abdominală, diaree, disconfort abdominal, balonare, vărsături, transpiraţie accentuată, mâncărime, erupţie trecătoare pe piele determinată de medicament, dureri ale muşchilor (mialgie), dureri de spate, crampe musculare, afectarea funcţiei rinichilor inclusiv insuficienţă renală acută, durere în piept, senzaţie de slăbiciune şi creşterea concentraţiei de creatinină în sânge.
Reacţiile adverse rare (pot apare până la 1 din 1000 persoane) pot să includă:
Sepsis* (frecvent numit “otrăvire a sângelui”, este o infecţie severă cu un răspuns inflamator al întregului organism care poate cauza deces), creştere a numărului unui anumit tip de globule albe din sânge (eozinofilie), număr mic de plachete sanguine (trombocitopenie), reacţii alergice severe (reacţie anafilactică), reacţii alergice (de exemplu erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, dificultăţi la respiraţie, respiraţie şuierătoare, umflare a feţei sau tensiune arterială mică), concentraţii scăzute ale zahărului din sânge (la pacienţii cu diabet zaharat), stare de anxietate, tulburări de vedere, bătăi rapide ale inimii (tahicardie), disconfort la nivelul stomacului, gură uscată, tulburări ale funcţiei ficatului**, erupţie severă pe piele determinată de medicament, înroşire a pielii, umflarea rapidă a pielii şi mucoaselor care poate determina deces (angioedem, de asemenea, cu evoluţie spre deces), eczemă (o modificare la nivelul pielii), blânde (urticarie), durere la nivelul articulaţiilor (artralgie), durere la nivelul extremităţilor, durere la nivelul tendoanelor, simptome asemănătoare gripei, valori scăzute ale concentraţiei de hemoglobină (o proteină din sânge), concentraţii crescute de acid uric, valori crescute ale enzimelor hepatice sau creatinfosfokinazei în sânge.
*În cadrul unui studiu clinic de lungă durată care a inclus mai mult de pacienţi, mai mulţi pacienţi trataţi cu telmisartan au prezentat sepsis, comparativ cu pacienţii cărora nu li s-a administrat telmisartan. Apariţia sepsisului poate fi numai întâmplătoare sau poate fi cauzată de un mecanism necunoscut până în prezent.
**Majoritatea cazurilor de tulburări ale funcţiei ficatului sau tulburări la nivelul ficatului care au fost raportate în timpul experienţei după punerea pe piaţă a telmisartanului, au apărut la pacienţi japonezi, care sunt mai predispuşi la apariţia acestei reacţii adverse.
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Cum se păstrează Telmisartan Renantos
A nu se lăsa acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi Telmisartan Renantos după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Telmisartan Renantos
Substanţa activă este telmisartanul.
Fiecare comprimat conţine telmisartan 20 mg.
Celelalte componente sunt meglumină, sorbitol (E 420), hidroxid de sodiu, povidonă 25, stearat de magneziu.

Cum arată Telmisartan Renantos şi conţinutul ambalajului
Comprimate rotunde, de culoare alb-gălbui.
Mărimi de ambalaj:
Telmisartan Renantos 20 mg comprimate: 14, 28, 30, 56, 60, 84, 90, 98 şi 100 comprimate
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *