Vasilip comprimate filmate

Vasilip comprimate filmate Prospect

Vasilip, 10 mg / 20 mg / 40 mg, comprimate filmate
Ce este Vasilip şi pentru ce se utilizează
Vasilip este un medicament folosit pentru scăderea concentraţiei de colesterol, a colesterolului „rău” (LDL-colesterol) şi a substanţelor grase denumite trigliceride în sânge. Pe lângă aceste utilizări, Vasilip creşte nivelul de colesterol „bun” (HDL-colesterol). în timp ce luaţi acest medicament, trebuie să ţineţi un regim alimentar care să vă scadă concentraţia colesterolului.

Vasilip este utilizat împreună cu regimul alimentar dacă aveţi:

Majoritatea oamenilor nu prezintă simptome imediate determinate de concentraţia crescută a colesterolului. Medicul dumneavoastră vă poate măsura concentraţia colesterolului printr-un test simplu de sânge. Prezentaţi-vă la medicului dumneavoastră în mod regulat, supravegheaţi-vă concentraţia colesterolului şi discutaţi cu medicul despre obiectivele dumneavoastră.

Înainte să luaţi Vasilip
Nu luaţi Vasilip

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Vasilip

Este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vi se efectueze teste simple ale sângelui pentru a vă verifica funcţia ficatului, înainte şi în timpul tratamentului cu simvastatină.

Dacă dezvoltaţi dureri musculare inexplicabile, hipersensibilitate musculară, slăbiciune musculară sau crampe musculare, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Rareori, în timpul utilizării simvastatinei, apar distrugeri ale ţesutului muscular (rabdomioliză), însoţite de dureri, sensibilitate, slăbiciune sau crampe la nivelul muşchilor, febră şi urină de culoare brun roşcat (vezi „Reacţii adverse posibile”). Riscul apariţiei problemelor musculare poate fi amplificat de utilizarea concomitentă a anumitor medicamente (vezi „Utilizarea altor medicamente”).

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă vreuna dintre atenţionările de mai sus este valabilă sau a fost valabilă în cazul dumneavoastră.

Utilizarea altor medicamente

Este deosebit de important să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi vreunul dintre următoarele medicamente. Administrarea Vasilip cu oricare dintre aceste medicamente poate creşte riscul de afecţiuni musculare (unele dintre acestea au fost deja enumerate la punctul de mai sus „Nu luaţi Vasilip”).

În afară de medicamentele enumerate mai sus, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

În special, anunţaţi-vă medicul dacă luaţi oricare din următoarele medicamente:

Utilizarea Vasilip cu alimente şi băuturi

Sucul de grepfrut conţine una sau mai multe componente care influenţează transformarea unor medicamente, cum este Vasilip. Ca urmare, consumul de suc de grepfrut trebuie evitat.

Sarcina şi alăptarea

Nu luaţi Vasilip dacă sunteţi gravidă, dacă încercaţi să rămâneţi gravidă sau dacă credeţi că aţi putea fi gravidă. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Vasilip, opriţi imediat tratamentul şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Nu luaţi Vasilip dacă alăptaţi, deoarece nu se ştie dacă medicamentul este excretat în lapte.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu este de aşteptat faptul ca Vasilip să vă influenţeze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, în timpul conducerii vehiculelor sau al folosirii utilajelor, trebuie să aveţi în vedere că au fost raportate cazuri rare de ameţeli.

Informaţii importante privind unele componente ale Vasilip

Vasilip conţine lactoză monohidrat (o glucidă). Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Vasilip
Luaţi întotdeauna Vasilip exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Mod de administrare:

Comprimatele filmate Vasilip trebuie înghiţite cu o cantitate suficientă de apă. Poate fi luat înainte sau după masă.

Doze

Doza uzuală recomandată este de 5-80 mg simvastatină administrată o dată pe zi, seara. Medicul dumneavoastră vă poate modifica doza până la o doză de maxim 80 mg pe zi, administrată în doză unică seara, timp de cel puţin 4 săptămâni. Doza de 80 mg este recomandată doar pacienţilor care au o concentraţie foarte mare de colesterol (hipercolesterolemie) şi un risc mare de complicaţii cardiovasculare.

Dozele recomandate în tratamentul concentraţiei mari de colesterol în sânge (hipercolesterolemie)

Trebuie să ţineţi un regim alimentar standard pentru reducerea colesterolemiei înainte de a începe tratamentul şi trebuie să continuaţi acest regim în timpul tratamentului cu simvastatină.

Doza iniţială uzuală este de 10 sau 20 mg simvastatină administrată o dată pe zi, seara. În cazul în care concentraţia colesterolului trebuie scăzută mult, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză iniţială de 20 sau 40 mg administrată o dată pe zi, seara.

Dozele recomandate în tratamentul hipercolesterolemiei familiale homozigote (concentraţie mare a colesterolului, ereditară)

Doza recomandată este de 40 mg pe zi seara sau 80 mg pe zi (care vor fi luate în trei prize de 20 mg, 20 mg şi 40 mg, seara). Vasilip trebuie utilizat împreună cu alte tratamente de scădere a lipidelor (de exemplu LDL-afereza) sau în cazul în care aceste tratamente suplimentare nu sunt disponibile.

Dozele recomandate pentru prevenirea bolilor cardiovasculare

Doza uzuală este de 20 mg sau 40 mg administrată o dată pe zi, seara, la pacienţii cu risc mare de boli arteriale coronariene (cu sau fără concentraţie mare a lipidelor în sânge). Tratamentul poate fi început cu regim alimentar şi exerciţii fizice. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă va modifica doza conform descrierii de la punctul „Doze”.

Dozele recomandate în cazul terapiei concomitente cu alte medicamente

Dacă Vasilip este luat împreună cu alte medicamente (de exemplu colestipol şi colestiramină) pentru a reduce nivelul de colesterol, el trebuie luat cu două ore înainte de administrarea acestora sau după patru ore de la administrarea acestor medicamente.

Dacă utilizaţi ciclosporină (un medicament care suprimă mecanismele de apărare) sau anumite alte medicamente pentru scăderea colesterolemiei [gemfibrozil, alţi fibraţi (cu excepţia fenofibratului)] sau niacină (în doze mai mari de 1 g pe zi) împreună cu simvastatină, doza de simvastatină nu trebuie să fie mai mare de 10 mg pe zi. Dacă utilizaţi amiodaronă sau verapamil (medicamente pentru tulburări cardiace) împreună cu simvastatină, doza de simvastatină nu trebuie să fie mai mare de 20 mg pe zi (vezi „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Vasilip”).

Dozele în cazul funcţiei renale reduse

Dacă funcţia rinichilor dumneavoastră este afectată sever, medicul vă poate prescrie o doză iniţială mai mică.

Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani

Utilizarea simvastatinei nu este recomandată la copii şi adolescenţi, deoarece nu au fost încă stabilite eficacitatea şi siguranţa utilizării acesteia.

Pacienţi vârstnici

Nu este necesară ajustarea dozei.

Durata tratamentului

Va trebui să luaţi simvastatină pe o perioadă de timp relativ lungă. Medicul dumneavoastră vă va comunica perioada de timp cât trebuie să luaţi simvastatină.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Vasilip

Dacă luaţi mai multe comprimate de Vasilip decât trebuie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Vasilip

Dacă uitaţi să luaţi Vasilip, continuaţi cu doza dumneavoastră obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Pur şi simplu continuaţi tratamentul, în mod obişnuit, în ziua următoare.

Dacă încetaţi să luaţi Vasilip

Continuaţi să luaţi Vasilip până când medicul dumneavoastră vă spune să opriţi tratamentul. Dacă încetaţi să luaţi Vasilip, concentraţia colesterolului poate să crească din nou.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Vasilip poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următorii termeni sunt utilizaţi pentru a descrie cât de des au fost raportate reacţiile adverse:

Rare: afectează mai mult de 1 din de pacienţi şi mai puţin de 1 din 1000 pacienţi trataţi

Foarte rare: afectează mai puţin de 1 din pacienţi

Au fost raportate următoarele reacţii adverse grave rare:

Dacă apar oricare din aceste reacţii adverse grave, opriţi administrarea medicamentului şi comunicaţi imediat acest lucru medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital

o umflarea feţei, a limbii şi a gâtului care pot determina dificultăţi la respiraţie o dureri musculare severe, de obicei la nivelul umerilor şi şoldurilor o erupţie trecătoare pe piele însoţită de slăbiciune în muşchii membrelor şi ai gâtului o dureri sau inflamaţii ale articulaţiilor o inflamaţii ale vaselor de sânge

o învineţire neobişnuită, erupţii şi tumefiere a pielii, urticarie, sensibilitate a pielii la soare, febră, înroşire trecătoare a feţei o scurtarea respiraţiei şi senzaţie de rău

o simptome asemănătoare lupusului (incluzând erupţii pe piele, tulburări articulare şi efecte asupra celulelor din sânge) o inflamaţii ale ficatului însoţite de îngălbenirea pielii şi a albului ochilor, mâncărimi, urină de culoare închisă sau scaun de culoare deschisă, insuficienţă hepatică (foarte rar)

o inflamaţia pancreasului, adesea însoţită de dureri abdominale severe.

Au fost raportate, de asemenea, următoarele reacţii adverse rare:

Valori ale testelor de laborator

In cadrul unor analize de sânge s-au observat creşteri ale valorilor testelor funcţiei hepatice şi ale unei enzime musculare (creatin-kinază).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Vasilip
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Vasilip după data de expirare înscrisă pe blister şi pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare
Ce conţine Vasilip comprimate

Fiecare comprimat filmat conţine simvastatină 10 mg. Fiecare comprimat filmat conţine simvastatină 20 mg. Fiecare comprimat filmat conţine simvastatină 40 mg.

Nucleul comprimatului: lactoză monohidrat, amidon pregelatinizat, butilhidroxianisol, acid ascorbic, acid citric anhidru, amidon de porumb, celuloză microcristalină, stearat de magneziu Filmul comprimatului: hipromeloză 2910, dioxid de titan (E 171), talc, propilenglicol

Cum arată Vasilip comprimate şi conţinutul ambalajului

Vasilip 10 mg sunt comprimate filmate rotunde şi biconvexe, de culoare albă.

Vasilip 10 mg comprimate filmate sunt disponibile în cutii cu 4 blistere a câte 7 comprimate filmate.

Vasilip 20 mg comprimate sunt comprimate filmate rotunde şi biconvexe, de culoare albă. Vasilip 20 mg comprimate filmate sunt disponibile în cutii cu 4 blistere a câte 7 comprimate filmate.

Vasilip 40 mg comprimate sunt comprimate filmate rotunde şi biconvexe, de culoare albă, cu o linie mediană pe una dintre feţe. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Vasilip 40 mg comprimate filmate sunt disponibile în cutii cu 4 blistere a câte 7 comprimate filmate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

KRKA d.d. Novo mesto

Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

Producătorul

KRKA d.d. Novo mesto

Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

Acest prospect a fost aprobat în Aprilie 2009.

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *