Xenoma comprimate filmate

Xenoma comprimate filmate Prospect

Xenoma, 1 mg / 2 mg / 3 mg / 4 mg, comprimate filmate
Ce este Xenoma şi pentru ce se utilizează
XENOMA aparţine unui grup de medicamente denumite ‘antipsihotice’.

XENOMA se foloseşte pentru tratamentul următoarelor boli:

Înainte să utilizaţi Xenoma
Nu luaţi XENOMA:

• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la risperidonă sau la oricare din celelalte componente ale XENOMA (enumerate la punctul 6, mai jos).

Dacă nu sunteţi sigur că vreuna din cele de mai sus este valabilă pentru dumneavoastră, adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a folosi XENOMA.

Aveţi grijă deosebită cu XENOMA

Înainte de a utiliza XENOMA, verificaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă:

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă prezentaţi

Dacă nu sunteţi sigur că vreuna din cele de mai sus este valabilă pentru dumneavoastră, adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a folosi XENOMA.

XENOMA poate determina creşterea dumneavoastră în greutate. Vârstnici cu demenţă

La pacienţi vârstnici cu demenţă, există un risc crescut de accident vascular cerebral. Nu trebuie să luaţi risperidonă dacă aveţi demenţă cauzată de accidentul vascular cerebral. În timpul tratamentului cu risperidonă trebuie să vă prezentaţi frecvent la medic.

Dacă dumneavoastră sau persoana care vă îngrijeşte observă o schimbare bruscă în starea dumneavoastră mentală sau o slăbiciune bruscă sau amorţire a feţei, braţelor sau picioarelor, mai ales pe o parte, sau vorbire neclară, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp, trebuie solicitat imediat ajutor medical. Acestea pot fi semnele unui accident vascular cerebral.

Copii şi adolescenţi

înainte de începerea tratamentului pentru tulburare de comportament, trebuie să fi fost eliminate alte cauze ale comportamentului agresiv.

Dacă în timpul tratamentului cu risperidonă apare oboseală, o schimbare a momentului administrării poate îmbunătăţi/reduce dificultăţile de concentrare.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală sau medicamente pe bază de plante.

Este în mod special important să vorbiţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă luaţi oricare medicament din următoarea listă:

– Medicamente care acţionează asupra creierului pentru a vă ajuta să vă calmaţi (benzodiazepine) sau unele medicamente contra durerii (opioide), medicamentre pentru alergii (unele antihistaminice), deoarece risperidonă măreşte efectul sedativ al tuturor acestora

– Medicamente care pot schimba activitatea electrică a inimii, cum sunt medicamente pentru malarie, pentru probleme cu ritmul inimii (cum este chinidina), pentru alergii (antihistaminice), unele antidepresive sau alte medicamente pentru probleme mintale Medicamente care determină încetinirea bătăilor inimii

– Medicamente care determină scăderea cantităţii de potasiu din sânge (de exemplu anumite diuretice)

– Medicamente care tratează tensiunea arterială mare. XENOMA poate scădea tensiunea arterială Medicamente pentru boala Parkinson (cum este levodopa)

– Medicamente pentru eliminarea apei (diuretice) folosite pentru problemele de inimă sau umflarea unor părţi ale corpului datorită acumulării de prea mult fluid (cum ar fi furosemid sau clorotiazidă). XENOMA luat neasociat cu alt medicament sau asociat cu furosemid are un risc crescut de accidente vasculare cerebrale sau moarte la vârstnicii cu demenţă.

Următoarele medicamente pot reduce efectul risperidonei

Dacă începeţi sau încetaţi să luaţi astfel de medicamente veţi avea nevoie de o doză diferită de risperidonă.

Următoarele medicamente pot accentua efectul risperidonei

Dacă începeţi sau încetaţi să luaţi astfel de medicamente veţi avea nevoie de o doză diferită de risperidonă.

Dacă nu sunteţi sigur că vreuna din cele de mai sus este valabilă pentru dumneavoastră, adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a folosi XENOMA.

Utilizarea XENOMA cu alimente şi băuturi

Puteţi lua acest medicament cu sau fără alimente. Trebuie să evitaţi consumul de alcool când folosiţi XENOMA.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

în timpul tratamentului cu XENOMA pot apărea ameţeala, oboseala şi tulburări ale vederii. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje sau unelte fără a vă adresa mai întâi medicului.

Informaţii importante privind unele componente ale XENOMA

Comprimatele de Xenoma 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg conţin lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-1 întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Comprimatele de Xenoma 2 mg conţin colorantul galben amurg FCF (E 110) care poate provoca reacţii alergice.

Cum să utilizaţi Xenoma
Cât trebuie să luaţi

Pentru tratamentul schizofreniei

Adulţi

Vârstnici

Copii şi adolescenţi

Pentru tratamentul maniei

Adulţi

Vârstnici

Copii şi adolescenţi

Pentru tratamentul agresivităţii de lungă durată la persoanele cu demenţă Alzheimer

Adulţi (inclusiv vârstnici)

Pentru tratamentul tulburărilor de comportament la copii şi adolescenţi

Doza va depinde de greutatea copilului:

Pentru copii care cântăresc mai puţin de 50 kg

Pentru copii care cântăresc 50 kg sau mai mult

Durata tratamentului la pacienţii cu tulburări de comportament nu trebuie să fie mai mare de 6 săptămâni. Copiii cu vârsta sub 5 ani nu trebuie trataţi cu XENOMA pentru tulburări de comportament. Persoanele cu afecţiuni ale ficatului sau rinichilor

Indiferent de boala care trebuie tratată, toate dozele de risperidonă de început ca şi cele următoare trebuie înjumătăţite. Creşterile dozei trebuie să fie mai lente la aceşti pacienţi. Risperidonă trebuie utilizată cu precauţie la acest grup de pacienţi

Cum să utilizaţi XENOMA

Utilizaţi întotdeauna XENOMA exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Medicul vă va spune ce cantitate de medicament trebuie să luaţi şi pentru cât timp. Aceasta va depinde de starea dumneavoastră şi variază de la o persoană la alta. Cantitatea de medicament pe cere trebuie să o luaţi este explicată sub titlul „Cât trebuie să iau”.

XENOMA comprimate filmate

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din XENOMA

Dacă uitaţi să luaţi XENOMA

Dacă încetaţi să utilizaţi XENOMA

Nu trebuie să încetaţi să luaţi acest medicament decât dacă vă recomandă medicul. Simptomele pot reveni. Dacă medicul hotărăşte încetarea tratamentului, doza va descreşte gradat în câteva zile.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, XENOMA poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Foarte frecvente: afectează mai mult de 1 utilizator din 10
Frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 100
Mai puţin frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din Rare: afectează 1 până la 10 utilizatori din Foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din Cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile. Pot apărea următoarele reacţii adverse:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 utilizator din 10):

– Parkinsonism. Acesta este un termen medical care include multe simptome. Fiecare simptom poate apărea mai puţin frecvent decât la 1 din 10 persoane. Parkinsonismul include: creşterea secreţiei salivare sau senzaţie de gură apoasă, rigiditate musculoscheletică, salivare abundentă, contracţii nervoase la îndoirea membrelor, mişcări ale corpului încete, reduse sau afectate, faţă lipsită de expresie, încordare musculară, înţepenirea gâtului, rigiditate musculară, paşi mici, târşâiţi, grăbiţi şi lipsa mişcărilor normale ale braţelor în timpul mersului, clipit persistent ca răspuns la lovituri
uşoare peste frunte (un reflex anormal).

– Dureri de cap, dificultăţi în adormire sau în menţinerea somnului.

Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100):

Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000):

Rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000):

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000):

Cu frecvenţă necunoscută de apariţie (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile):

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Xenoma
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi XENOMA după data de expirare înscrjsă pe blister, folie termosudată, cutie sau flacon. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare
Ce conţine Xenoma

Xenoma 1 mg comprimate filmate

Nucleu: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină pH 101, celuloză microcristalină pH 102, amidon pregelatinizat, laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru

Film: hipromeloză 5 cP, dioxid de titan (E 171), macrogol 400

Xenoma 2 mg comprimate filmate

Nucleu: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină pH 101, celuloză microcristalină pH 102, amidon pregelatinizat, laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru

Film: hipromeloză 6 cP (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 400, galben amurg FCF (E 110), galben de chinolină (E 104)

Xenoma 3 mg comprimate filmate

Nucleu: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină pH 101, celuloză microcristalină pH 102, amidon pregelatinizat, laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru

Film: hipromeloză 6 cP (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 400, galben de chinolină (E 104)

Xenoma 4 mg comprimate filmate

Nucleu: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină pH 101, celuloză microcristalină pH 102, amidon pregelatinizat, laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru

Film: hipromeloză 6 cP (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 400, galben de chinolină (E 104), indigotină(E 132)

Cum arată Xenoma şi conţinutul ambalajului

Xenoma 1 mg comprimate filmate

Comprimatele filmate sunt biconvexe, în formă de capsule, de culoare albă, prevăzute cu o linie mediană pe o faţă; pe una din feţe, de o parte şi de cealaltă a liniei mediane sunt ştanţate cu „R” şi „SP” iar pe cealaltă faţă sunt ştanţate cu ” 1″.

Xenoma 1 mg este disponibil în cutii cu 2 sau 6 blistere din PVC-PE-PVdC/AI a câte 10 comprimate filmate.

Xenoma 2 mg este disponibil în cutii cu 6 blistere din PVC-PE-PVdC/AI a câte 10 comprimate

Comprimatele filmate sunt biconvexe, în formă de capsule, de culoare portocalie, prevăzute cu o linie mediană pe o faţă; pe una din feţe, de o parte şi de cealaltă a liniei mediane sunt ştanţate cu „R” şi „SP” iar pe cealaltă faţă sunt ştanţate cu „2”.

Xenoma 2 mg este disponibil în cutii cu 6 blistere din PVC-PE-PVdC/AI a câte 10 comprimate filmate.

Xenoma 3 mg comprimate filmate

Comprimatele filmate sunt biconvexe, în formă de capsule, de culoare galbenă, prevăzute cu o linie mediană pe o faţă; pe una din feţe, de o parte şi de cealaltă a liniei mediane sunt ştanţate cu „R” şi „SP” iar pe cealaltă faţă sunt ştanţate cu „3”.

Xenoma 3 mg este disponibil în cutii cu 6 blistere din PVC-PE-PVdC/AI a câte 10 comprimate filmate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

DR. REDDY’S LABORATORIES ROMÂNIA SRL. Str. Nicolae Caramfil, Nr. 71-73, Etaj 5, Spaţiul 10 Sector 1, Bucureşti, România

Producătorul

DR. REDDY’S LABORATORIES (UK) Ltd., 6 Riverview Road, Beverlly East Yorkshire HU17 0LD Marea Britanie

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2010

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *