Zyvoxid soluţie perfuzabilă

Zyvoxid soluţie perfuzabilă Prospect

Zyvoxid, 2 mg/ml, soluţie perfuzabilă
Ce este Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă şi pentru ce se utilizează
Zyvoxid 2mg/ml soluţie perfuzabilă este un antibiotic din grupul oxazolidinonelor care acţionează prin oprirea dezvoltării anumitor tipuri de bacterii (germeni) care provoacă infecţii. Acest medicament este utilizat pentru tratamentul pneumoniei şi al unor infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi. Medicul dumneavoastră trebuie să fi decis dacă Zyvoxid 2mg/ml soluţie perfuzabilă este indicat pentru tratamentul infecţiei dumneavostră.

Înainte să utilizaţi Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă
Nu utilizaţi ZYVOXID 2 mg/ml soluţie perfuzabilă

Este posibil ca Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă să nu fie indicat pentru dumneavoastră, dacă răspundeţi cu „da” la oricare dintre întrebările următoare. În acest caz, adresaţi-vă medicului dumneavoastră deoarece acesta va trebui să vă verifice starea generală de sănătate şi tensiunea arterială înaintea şi în timpul tratamentului şi poate decide că alt tratament este mai indicat pentru dumneavoastră.

Intrebaţi medicul în cazul în care nu sunteţi sigur dacă vă aflaţi într-una dintre următoarele situaţii:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi ZYVOXID 2 mg/ml soluţie perfuzabilă

Spuneţi medicului dumneavoastră înaintea de începerea tratamentului cu acest medicament, dacă:

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă în timpul tratamentului prezentaţi:

Utilizarea altor medicamente

Există riscul ca Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă să interacţioneze uneori cu anumite medicamente, rezultând modificări ale tensiunii arteriale, temperaturii, bătăilor inimii sau alte simptome.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat în ultimele 2 săptămâni următoarele medicamente, deoarece Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă nu trebuie utilizat dacă luaţi deja sau aţi luat recent aceste medicamente (A se vedea şi pct. 2 de mai sus, „Nu utilizaţi Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă”).

– inhibitori ai monoaminooxidazelor (IMAO, de exemplu fenelzină, izocarboxazidă, selegilină, moclobemidă). Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratamentul depresiei sau bolii Parkinson.

De asemenea, spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi următoarele medicamente. Medicul dumnoavoastră poate decide în unele cazuri să vă administreze Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă dar va fi necesar să vă verifice starea generală de sănătate şi tensiunea arterială înaintea şi în timpul tratamentului. în alte cazuri poate decide că alt tratament este mai indicat pentru dumneavoastră.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea ZYVOXID 2 mg/ml soluţie perfuzabilă cu alimente şi băuturi

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Efectul utilizării Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă la gravide nu este cunoscut. Ca urmare, nu trebuie să utilizaţi Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă în timpul sarcinii, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru.

Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă sau vreţi să rămâneţi gravidă.

Nu alăptaţi în timpul tratamentului cu Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă, deoarece acesta trece în laptele matern şi poate afecta sugarul.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă poate determina ameţeli sau tulburări de vedere. Dacă aceste simptome apar, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje sau unelte. Ţineţi minte că dacă nu vă simţiţi bine, capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje este diminuată.

Informaţii importante privind unele componente ale Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă

Glucoză

Fiecare mililitru soluţie perfuzabilă conţine glucoză 50,24 mg (adică 15,07 g la 300 ml soluţie). Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavostră dacă aveţi diabet.

Sodiu

Fiecare ml de Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă conţine 0,38 mg sodiu (sau 114 mg sodiu la 300 ml soluţie). Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavostră dacă urmaţi o dietă cu restricţie de sodiu.

Cum să utilizaţi Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă
Adulţi

Acest medicament vă va fi administrat prin picurare (prin perfuzie în venă) de către medic sau un profesionist din domeniul sănătăţii. Doza uzuală pentru adulţi (începând cu vârsta de 18 ani) este de 300 ml (600 mg linezolid) administrat de două ori pe zi direct în sânge (intravenos) prin picurare pe o perioadă de 30 până la 120 minute.

Dacă trebuie să efectuaţi o şedinţă de dializă, Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă vi se va administra după efectuarea dializei.

Durata obişnuită a tratamentului este de zile (incluzând şi zilele în care vi s-a administrat, eventual, Zyvoxid granule pentru suspensie orală sau Zyvoxid comprimate), dar, dacă este necesar, se poate prelungi până la 28 de zile sau mai mult. Medicul dumneavoastră va decide durata tratamentului.

În timpul tratamentului cu Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă, medicul dumneavoastră trebuie să efectueze periodic teste de sânge pentru a vă monitoriza numărul de celule din sânge.

În cazul tratamentului mai lung de 28 de zile, medicul dumneavoastră trebuie să vă monitorizeze vederea.

Copii şi adolescenţi

Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă nu se administrează copiilor şi adolescenţilor (cu vârsta sub 18 ani).

Dacă vi s-a administrat mai mult Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă decât trebuie

În cazul în care sunteţi îngrijorat că este posibil să vi se fi administrat prea mult Zyvoxid, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau asistentei medicale.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoatră sau farmacistului.

Dacă s-a uitat administrarea Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă

Deoarece acest medicament vă este administrat sub supraveghere atentă, este puţin probabil să se omită o doză. Dacă credeţi că s-a omis o doză, vă rugăm să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau asistentei medicale.

Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau farmacistului dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse în timpul tratamentului cu Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă:

La pacienţii care au urmat tratament cu Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă mai lung de 28 de zile, au fost raportate amorţeală, înţepături sau vedere înceţoşată. Dacă aveţi tulburări de vedere, adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.

Alte reacţii adverse pot include:

Reacţii adverse frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 utilizatori):

Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 din 100 utilizatori):

Reacţii adverse rare (care afectează mai puţin de 1 din 1000 utilizatori) :

Au fost raportate şi următoarele reacţii adverse (cu frecvenţă necunoscută):

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

După deschidere: medicamentul trebuie utilizat imediat, cu excepţia cazului în care metoda de deschidere elimină riscul de contaminare microbiană.

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare
Ce conţine ZYVOXID 2 mg/ml soluţie perfuzabilă

Substanţa activă este linezolidul. 1 ml soluţie perfuzabilă conţine linezolid 2 mg. Pungile de 300 ml soluţie perfuzabilă conţin linezolid 600 mg.

Celelalte componente sunt: glucoză monohidrat, citrat de sodiu dihidrat (E 331), acid citric anhidru (E 330), acid clorhidric soluţie 10% (E 507) sau hidroxid de sodiu soluţie 10% (E 524), apă pentru preparate injectabile.

Cum arată ZYVOXID 2 mg/ml soluţie perfuzabilă şi conţinutul ambalajului

Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă se prezintă sub formă de soluţie limpede, incoloră până la galben, fără particule vizibile.

Zyvoxid 2 mg/ml soluţie perfuzabilă este disponibil în cutii cu 10 pungi de unică folosinţă, gata de utilizare, fără latex, multistratificate, sigilate, cu înveliş suplimentar din folie laminată, a câte 300 ml soluţie perfuzabilă.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Pfizer Europe MA EEIG, Sandwich, Kent, CT 13 9 NJ Marea Britanie

Producătorul

Fresenius Kabi Norge AS Svinesundsveien Berg I Ostfold, Halden, Norvegia

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest prospect a fost aprobat în februarie 2013.

Spre Magazin

Sursa prospect: ANM

Nu luați niciun medicament sau supliment fără a consulta un medic specialist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *